Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:36:29

Новоселівка: битва за землю

08.05.2015   11:06Агенцiя

Земля поблизу Новоселівки, що майже у передмісті Чернігова, все ще лишається предметом конфліктів.

Минулого тижня біля Чернігівської облдержадміністрації зібралася ініціативна група жителів села. Прийшли й учасники АТО, яким головне управління Держземагентства в області виділило ділянки землі на місцевості, де новоселівці з діда-прадіда випасають корів. Селяни намагаються зберегти пасовище. Бійці АТО хочуть скористатися законним правом на землю в Чернігівському районі. Ця історія тягнеться вже майже рік. Вислухавши обидві сторони конфлікту, голова обладміністрації Валерій Куліч намагався вирішити проблемне питання. У зустрічі також узяли участь перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич, в.о. начальника головного управління Держземагентства в області Олександр Колотілін.


АТОвців зіштовхнули лобами з селянами

Уздовж Новоселівки, між хатами та лісом, тягнеться луг. Навесні після кожної більш-менш сніжної зими його заливає вода. Рівень ґрунтових вод буває таким великим, що підтоплює навіть погреби селян. Через те на цих землях ніхто не будувався, зате новоселівці використовували їх для випасання худоби. Однак сільська рада і громада не потурбувалися про те, щоб належним чином оформити землі як громадське пасовище. Це дало підставу головному управлінню Держземагентства в Чернігівській області розпоряджатися ними на свій розсуд.

Розповідає голова Улянівської сільської ради (до складу якої входить Новоселівка) Віра Бригинець:

— На початку лютого 2014 року роздали по 2 гектари землі на пасовищі. Ми про це дізналися аж у серпні. Сільську громаду це дуже стурбувало, тож почали звертатися в різні інстанції, писати заяви. Реакції не було. Щоб відстояти свою землю, селяни перекрили 11 вересня трасу. Приїхав обласний прокурор Володимир Стеценко, йому вручили заяву. Після цього було відкрито кримінальне провадження, прокуратура подала позови до суду. Відбулося 16 судів, ми їх виграли. Невдовзі Держземагентство роздає нові ділянки землі: ближче до Бобровиці, за братською могилою, на місці, де під час війни німці спалили 9 хат разом із людьми. Як-то кажуть, на кістках. Ми теж подали в суд, районний суд виграли. У цей же час, коли тягнуться суди за ці ділянки, головне управління Держземагентства в області роздає пасовище повністю, уздовж лісу у три ряди.

За словами сільського голови, громада вирішила піти на компроміс із чиновниками й запропонувати для бійців АТО ділянки землі в іншому місці – недалеко від «Епіцентру» та фабрики «Сіверянка». Ці ділянки також належали Улянівській сільській раді.

«На зустрічі в районній раді, — додає Віра Бригинець, — ми запропонували віддати землі біля «Сіверянки» тим хлопцям, які мають право на них, і звільнити пасовище. Минув майже місяць, на виділених землях усе роздано, але невідомо кому, бо лише 20 солдатів отримали там ділянки, а решта (понад 40 учасників АТО) залишилась і претендують на землі на пасовищі».

Хлопців, які не стали переховуватися від призову та пішли в саме пекло війни, ми всі дуже шануємо і вважаємо героями. Та коли справа доходить до забезпечення їхніх реальних прав, з’являються якісь проблеми. І щось не чутно про те, щоби тих посадових осіб, які ці проблеми спричинили, було покарано. Кому роздали землі під «Епіцентром», чому селяни змушені знову воювати за своє пасовище й конфліктувати з учасниками АТО? Хоча до відкритих конфліктів, слава Богу, не доходило, і селяни з АТОвцями спілкуються спокійно, намагаючись владнати питання.

Усі 43 ділянки на пасовищі біля Новоселівки виділені саме бійцям – кожну кандидатуру ретельно перевіряла спеціальна комісія. Усі вони – жителі Чернігова і хочуть отримати землі поблизу обласного центру. Тому виділеним у Новоселівці землям зраділи й навіть почали оформлювати їх, витративши на це чималі кошти.

— Перше, що ми зробили, отримавши у власність земельну ділянку, – це запитали у чиновників та юристів, чи ці землі виділені нам законно. Нам сказали, що так. І ми почали все оформлювати, робити документацію, витратили на це вже по тисячі гривень, а тепер нам пропонують відмовитися від них, – обурюється мати бійця Ірина Киянець.
Жителі Новоселівки натомість переконують: їм потрібні ці ділянки для випасання худоби.

«У нас у сільській раді лише 110 гектарів землі: 40 — на Улянівку і 70 — на Новоселівку, – розповідає Віра Бригинець. — На 1 січня 2015 року в Новоселівці було 96 голів великої рогатої худоби, крім того під Бобровицею люди також тримають понад 90 корів і пасуть їх на наших землях. Ми не можемо їм це заборонити, бо то колишній наш колгосп. За нормами повинно бути на кожну корову по гектару, тобто у нас пасовища практично ніколи не вистачало.

Колись там люди викопали за свій рахунок водопій для худоби. Біля нього новоселівці в обід корів доїли, худоба там відпочивала, а потім її переганяли далі на луг. Тепер уже й біля цього водопою роздані ділянки, і туди не підступитися. Ви ж подивіться на цей луг: трава коротка, як на футбольному полі, корови її виїдають під корінь — бо не вистачає у нас земель, придатних для випасання. Свого часу сільські ради зобов’язалися виділити по 12 гектарів землі для учасників АТО. То наша сільська рада біля «Епіцентру» 20 гектарів дала, а все одно пасовище забирають. Де справедливість?»

Є й інші причини, через які селяни побоюються поступитися лугом. Якщо там почнуть будувати дачні будинки, потрібно буде робити насипи, щоби навесні їх не заливала вода. Тоді підтоплюватиметься село, яке опиниться нижче. Ще один момент, про який згадували новоселівці на зустрічі з очільником області: у селі також є хлопці, які служать у зоні АТО, декого ще призиватимуть. Де будуть виділяти землю їм, якщо довкола села все роздадуть немісцевим?


Відповідь прокуратури

На зустрічі з селянами та бійцями заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич зачитав відповідь прокуратури щодо ситуації довкола Новоселівської землі. Наводимо уривки з неї:

«…З метою повернення у державну власність земель, розташованих поблизу села Новоселівки Чернігівського району, прокуратурою області до суду подано 18 позовів про визнання недійсними наказів головного управління Держземагентства та свідоцтва на право власності на землю загальною площею 16,7 га. За заявою прокурора ухвалою суду щодо всіх ділянок вжито заходи забезпечення позову шляхом накладення арешту. На сьогодні 16 позовів задоволено, ще дві справи перебувають у провадженні суду… скасовано право власності на 13 земельних ділянок загальною площею 10,9 га. Землі повернено в державну власність як землі запасу. Власниками інших 43 земельних ділянок, відведених за рахунок пасовища, є особи, які перебували в зоні проведення антитерористичної операції, в тому числі співробітники органів внутрішніх справ, військовослужбовці та мати загиблого військовослужбовця, що підтверджено відповідними довідками… Враховуючи, що ці особи потребують соціальної та майнової підтримки з боку держави, підстав для забезпечення позовів до них органами прокуратури не встановлено.

…Крім того Улянівська сільська рада та громада, починаючи від 1999 року, не вжили заходів для створення громадського пасовища на землях державної власності, як це передбачено рекомендаціями щодо створення поблизу населених пунктів із запасу земель резервного фонду громадських пасовищ для випасання худоби, затвердженого наказом Держкомзему України від 30.11.1999 року. А з 2002 року, як встановлено статтею Земельного кодексу України, громадяни для сінокосіння та випасання худоби повинні орендувати земельні ділянки, або такі пасовища можуть створювати органи місцевого самоврядування, отримавши землі державної власності в постійне користування. Невжиття сільським головою заходів для створення пасовища дало можливість головному управлінню Держземагентства області розпорядитися цими землями без урахування інтересів селян».

Крім того у відповіді прокуратури повідомляється, що «слідчими управління УМВС здійснюється досудове розслідування кримінального провадження за фактом зловживання службовим становищем службовими особами головного управління Держземагентства Чернігівської області при передачі у приватну власність землі поблизу села Новоселівки Чернігівського району. З метою запобігання відчуженню земель, ухваленням слідчого судді Новозаводського району Чернігова на 54 земельні ділянки накладено арешт».


Вирішення конфлікту – в людській площині

Уважно вислухавши обидві сторони учасників конфлікту, Валерій Куліч запропонував напрацьоване обладміністрацією рішення: перенести ділянки учасників бойових дій для садівництва та особистого господарства на землі Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НАН. Ці землі розташовано також у районі Новоселівки, але далі від населеного пункту. Це й насторожує учасників АТО: яким чином до цих ділянок підвести електрику, воду, прокласти дорогу? Щоб розібратися в цих питаннях, очільник області запропонував бійцям виїхати на місце разом із представниками Чернігівобленерго та управління Держзем­агентства.

— Я зроблю все, щоби громада залишилася з пасовищем, а учасники АТО отримали необхідні земельні ділянки, — наголосив голова обласної державної адміністрації. — Влада готова допомогти вирішити питання з дорогою. Якщо учасники АТО наполягатимуть на своєму праві й отримають ділянку там, де пасовище, їм доведеться конфліктувати з селом. Радості від цього нікому не буде.

Керівник області дав доручення Держземагентству в найкоротший термін провести повний аналіз розподілу земельних ділянок для учасників АТО в Чернігівському районі – кому, де і скільки роздано землі. А громаді Новоселівки було запропоновано оформити документацію на пасовище згідно з нормами чинного законодавства – після того як усі питання довкола цієї землі будуть юридично вирішені. Тільки це гарантуватиме, що більше землями біля Новоселівки ніхто розпоряджатися не буде.


А що в інших?

Новоселівка – не єдине село в області, де у громади виникли проблеми із власністю на землю. Нещодавно у Брусилові Чернігівського району відбулося громадське зібрання, головним питанням якого було оформлення пасовища. Там землю управління Держземагентства почало ділити ще за часів Януковича.

«Біля села є три великі ділянки землі загальною площею десь із 300 гектарів, там із діда-прадіда випасалася громадська худоба, – розповідає голова Киселівської сільської ради (у межах якої розташований Брусилів) Олександр Сербін. — Років два чи три тому ми побачили, що по пасовищу ходять якісь люди, роблять заміри, щось відкопують – і я написав в облдержкомзем заяву про те, що неспокійна обстановка у громаді, люди налякані тим, що йде дерибан замлі. Запитав, на якій підставі, кому й коли роздані ці ділянки. Місяців зо два не було відповіді, а потім прийшла: у зв’язку з виходом у світ Закону про конфіденцій­ність інформації надати відповідь без попередньої згоди власників ділянок вони не можуть. Я ходив до обласного прокурора, виступав по телебаченню про те, що громаді потрібна допомога, аби вберегти свої землі. І сьогодні, дякуючи нині діючій владі, ухвалою Київського апеляційного суду рішення про виділення цих земельних ділянок скасовані, й ділянки для сінокосу та випасання худоби будуть повернуті».

Ухвала суду є, але ж тепер її потрібно виконати. А землі терміново оформити. У сільській раді порахували, що це буде коштувати близько 80 тисяч гривень — аби виготовити технічну документацію. Тепер селяни думають, де взяти такі гроші, щоб оформити землі, які вважали своїми кілька поколінь поспіль.


Вікторія Гаврик


http://www.hvilya.com/news/novoselivka_bitva_za_zemlju/2015-05-08-6747
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини