Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:37:24

Високий Вал з розібраним "Дворянським зібранням"

25.04.2015   21:02Агенцiя

Слово честі — вже набридло писати про бездіяльність міської влади Чернігова. Але ж — куди від цього подітися? Якщо обурені мешканці міста, котрі після зимової сплячки почали все частіше виходити прогулятися Валом, постійно ставлять запитання, на яке так ніхто й досі не може дати чіткої відповіді: невже міський голова Олександр Соколов не може дати ніякої ради з недобудовою «Дворянського зібрання»?

Влада міста «чхає» на критику

Знаєте, взагалі складається враження, що міська рада згадує про Вал тільки в день так званого відкриття туристичного сезону. Останніми роками цього дня до Чернігова зазвичай приїздило кілька десятків журналістів з усієї України й Олександр Соколов знаходив час з’явитися на публіці у свій законний вихідний, покрасуватися перед камерами та розповісти красиві історії про райдужні перспективи нашого міста.

Зауважу, що влітку та восени минулого року ми вже «піднімали» питання негараздів на Валу: появу провалів біля спортивної школи; дерев’яних сходів, що вже травмували кількох людей; а також цієї недобудови, що стала прихистком для бомжів та наркоманів. Позитивний результат був тільки по тих об’єктах, що мали відношення до державної чи обласної власності. А міська влада навіть пальцем не поворухнула, хоча заступник міського голови Володимир Кривенко пообіцяв на телекамери відремонтувати сходи до Дня Незалежності. Щоправда, не уточнив, до якого дня і в якому році. А про недобудову на час зими влада Чернігова, певно, зовсім забула.


…Вони ще не прокинулися

За словами директора музею сучасного мистецтва «Пласт-Арт» Бориса Дєдова, «те, що в самому центрі Чернігова розташована не забезпечена ніякою охороною недобудова, — це вже якийсь нонсенс. Це ж нині дуже небезпечна ділянка. Не раз спостерігав, як приїздять машини, крани, щось звідти тягнуть, вивозять. Але це ще півбіди. Головне, що діти тут бігають цілими табунами, по найвищому парапету ходять. Ми їх намагаємося якось відганяти, але що ми можемо? Тут уже колись трапилася трагедія — один робітник розбився. То що, ще одна потрібна?

Плюс сусідство безхатченків просто під музеєм. Це хіба нормально? Паркан давно вже впав, усе як на долоні. Крім того вдень тут «граються» чи тренуються ще й якісь хлопці у камуфляжі зі зброєю. Дорослі граються у війну – і тут же діти поряд із ними. Можуть схибити з тією зброєю… До того ж, діти й самі щодня тут займаються доволі екстремальними іграми. Вони просто на карнизи вилізають і, тримаючись руками за стіну, переходять із місця на місце. Стосовно цієї ситуації надсилав письмові звернення Олександру Соколову, його заступникам Миргородському та Віхрову. Нуль реакції, жодної відповіді».

Нагадаємо: власник цього недобудованого «Дворянського зібрання» вже не перший рік як «зник з обрію» через якісь труднощі чи то з коштами, чи то з Кримінальним кодексом. І ніякої охорони тут уже давненько не спостерігається.

Кілька років поспіль комунальники раз на рік «реставрують» паркан, що давно вже на ладан дихає. При цьому дірок у ньому стає все більше й більше. Місцеві жителі тихими ранками тягнуть із нього різноманітні будівельні матеріали, які ще на щось путнє придатні. А вся ця земельна ділянка за кількістю різноманітного сміття, будівельного непотребу та використаних шприців уже давно може конкурувати з міським сміттєзвалищем.


Невже не можна дати цьому раду?

Зрозуміло, що насправді нашій міській владі давно вже начхати як на українських та іноземних туристів, так і на мешканців міста, що дуже люблять бувати на Валу. Олександр Соколов, зрозуміло, давно вже дав комусь із чиновників доручення спробувати хоча би щось зробити з цією приватною власністю.

Зі слів профільного заступника міського голови Віктора Бережного, ніяких гарних новин з приводу майбутнього цієї недобудови поки що немає. Її власника знайти неможливо. Зник і не лишив сліду. Якщо відмінити оренду цієї земельної ділянки, то що робити з нею далі? Переговори, які велися певний час тому, ніяких результатів не принесли. Буквально тиждень тому займалися цим питанням, каже Бережний, але безрезультатно.

Та й без особливих пояснень зрозуміло, що бажаючих забудовників із серйозними коштами в нинішні скрутні часи навряд чи знайдеш. Тому розірвати договір оренди (через несплату) в односторонньому порядку цілком можливо, і продати за борги ці дві будівлі спробувати можна. А от чи дасть ця спроба хоча б якийсь позитив — дуже сумнівно.

Але й сидіти склавши руки та чекати з моря погоди, як на мене, вже годі. Якщо влада Чернігова терміново не вирішить питання догляду «Дворянського зібрання», тобто не покладе конкретну відповідальність за охорону цього об’єкта на комунальне чи якесь приватне підприємство — тут у будь-який час може трапитися справжня біда.

На Великдень на власні очі бачив юрби дітлахів, що шугали стрімголов будівлями цих скоро знаменитих на весь світ «Дворянських руїн» і яким ніхто не заважав робити все, що їм тільки заманеться. Їй-Богу, мені зовсім не хочеться, щоб колись правоохоронці проводили тут розслідування й шукали хоча б когось відповідального за чиюсь трагедію. Кошти-коштами, закон-законом, а людське (тим паче дитяче) життя — найвища цінність.


Олександр Шило

http://www.hvilya.com/news/visokij_val_z_rozibranim_dvorjanskim_zibrannjam/2015-04-17-6604

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини