Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 05:34:19

Завдяки допомозі безкоштовної юридичної приймальні ГО "МАRТ" пенсіонер відновив своє право на пенсію

23.04.2015   16:40

Все частіше до юридичної приймальні громадської організації «MART» звертаються люди, які потрапили у складні життєві обставини.

Одним з останніх яскравих випадків  є звернення пана Н., мешканця Чернігівського району. Він більше 10 місяців був позбавлений права на отримання пенсії.
        
Після ознайомлення  зі справою, юристи громадської приймальні з’ясували, що у 2003 році за рішенням Чернігівського районного суду (позов було подано дружиною заявника) пана Н. було частково обмежено у цивільній дієздатності (в частині отримання й витрачання пенсії).  
          
Взагалі  поняття «цивільна дієздатність фізичної особи» визначено ст.30 Цивільного кодексу України.  Відповідно до цієї правової норми "цивільною дієздатністю фізичної  особи" є її здатність  своїми діями набувати для себе цивільних прав та самостійно здійснювати їх, а також здатність своїми діями створювати для себе  цивільні обов’язки, самостійно виконувати їх та нести відповідальність у разі їх невиконання. 
         
Випадки та порядок обмеження цивільної дієздатності фізичної особи визначаються виключно законами.  Рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи або визнання фізичної особи недієздатною  приймаються  судом.
           
Як з’ясувалось пізніше сам  пан Н. не знав про рішення суду, яким його було обмежено в дієздатності. Про те, що він  не має право отримувати та розпоряджатися належною йому пенсією він дізнався тільки після смерті дружини у травні 2014 року. До цього часу, належні йому виплати отримувала дружина. Після смерті дружини пан Н. втратив джерело засобів до існування. Він намагався отримати належну пенсію, але всі його спроби самостійно вирішити проблемне питання не мали позитивного результату.

Юристи громадської приймальні «МАRТ» на підставі ст..38  Цивільного кодексу України підготували заяву до про поновлення цивільної дієздатності та виступали на боці заявника в суді. Справу розглядав  Чернігівський районний суд Чернігівської області.

За наслідками розгляду зави 9 квітня 2015 року судом було прийнято рішення про поновлення цивільної дієздатності пана Н. На підставі цього рішення було знято обмеження у праві отримання та розпорядження  належною йому пенсією. На сьогодні рішення суду набуло законної сили.
 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.