Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 05:03:58

Прокуратура оскаржить рішення суду, прийняте всупереч інтересам громади Чернігова у спорі щодо правомірності вільного доступу до всіх рішень міської ради

30.03.2015   08:26

Прокуратурою Чернігівської області підготовлено апеляцію на прийняте 26 березня рішення місцевого суду, яким громаді Чернігова фактично відмовлено в праві бути обізнаною про рішення міської ради, прийняті з земельних питань.

Прокуратура наполягає на тому, що обов’язок міської ради як органу місцевого самоврядування оприлюднювати прийняті нею акти — як нормативні, так і ті, що відносяться до актів індивідуальної дії — прямо передбачений вимогами Законів України «Про доступ до публічної інформації» (ст.13, 14, 15) та «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст.59). Також, згідно їх норм, у разі наявності у розпорядника такої інформації офіційного веб-сайту вона оприлюднюється саме там.

Окрім того, інформація про рішення міської ради за своїм правовим статусом є публічною, тому будь-яке її приховування є порушенням вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Підставою для таких однозначних висновків є, в тому числі, і рішення судів апеляційної інстанції за аналогічними позовами прокуратури м. Чернігова минулого року, які набрали законної сили. Тоді прокуратура вимагала оприлюднити сім рішень 33 сесії 6 скликання міськради та додатки до рішень її виконавчого комітету (2013 року), які не були доведені до громадськості.

Навіть після того, як суди, в тому числі апеляційний та касаційний, визнали позовні вимоги прокуратури законними, виконання цих судових рішень затягувалося півроку. Врешті-решт фактичне оприлюднення інформації відбулося у примусовому порядку в рамках Закону України «Про виконавче провадження».

Разом з тим, у подальшому окремі рішення міської ради з земельних питань (про продаж земельних ділянок, надання в оренду та ін.), знову приховувались від громадськості. Прокуратурою в рамках законодавства знову було заявлено до суду позов зобов’язального характеру з вимогою оприлюднити на офіційному веб-сайті www.chernigiv-rada.gov.ua дванадцять рішень 44 та 46 сесій 6 скликання (2014 року), які там відсутні. Також у позові йшлося про визнання протиправною бездіяльності Чернігівської міської ради в питанні оприлюднення прийнятих нею рішень.

Наразі суддя Деснянського суду м. Чернігова відхилив ці позовні вимоги. Не погоджуючись із таким рішенням, прокуратура оскаржить його до апеляційного суду і буде й надалі послідовно відстоювати в цьому питанні законні інтереси громадянського суспільства.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.