Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 25 жовтня, 07:11:05

Небезпечна картопля

18.10.2011   10:58Агенцiя

Чи вміємо ми працювати на землі? Зокрема, вирощувати картоплю? Досвідом роботи на присадибній ділянці ділиться аграрник з 30 – літнім досвідом Анатолій Бабич.

Анатолій Бабич

Анатолій Бабич

На Корюківщині мало хто не має власної присадибної ділянки, тобто городу. Декотрі володіють й гектарними земельними паями. Проте, до їх обробітку кожен підходить по – своєму: хтось зі знанням справи, а хтось – “як Бог дасть”… Та все більше людей у цій справі починають надавати перевагу якості над кількістю, цікавляться новинками для садоводів і городників, частіше заглядаючи до Інтернету.

Якщо поспитати пересічного городника – любителя, чи знає він нюанси вирощування тієї ж картоплі, він впевнено скаже “Звичайно! Адже займаюсь цим з дитинства”. Та насправді це далеко не так. Більшість з нас ставляться до роботи на так званих “ракових полях” з позиції – аби швидше, легше і простіше… Однак є й такі, яким вирощування тих же бульб приносить величезне задоволення. А початку їх викопування вони очікують неначе… пологів (хто (що) там буде?). І один з них – наш земляк, корюківчанин Анатолій Бабич, головний спеціаліст з маркетингу в галузі рослинництва управління АПК райдержадміністрації, з яким і ведемо розмову на теми житейські…

– Анатолію Олексійовичу, досвід аграрника чималенький накопичили?

– Та вже більше тридцяти років. Із задоволенням вдома вирощую потрібні для повноцінного харчування овочі, чимало фруктів. Є й де зберігати урожай, і кому роздавати…

– Знаю, що у вас особливо шанобливе ставлення до головного поліського овочу – бульб, тож, будь ласка, поділіться досвідом щодо їх вирощування з читачами райгазети.

– Перш за все, треба подбати про насіння. У нашій зоні, коли посеред літа (початок липня) через надмірну вологість, суттєві перепади температури вдень і вночі тощо швидко розвивається згубна для багатьох овочів фітофтора, яка спочатку вражає листя, а потім добирається до коренеплоду, краще висаджувати ранні або середньоранні сорти. Їх не проблематично придбати, адже сільгосппідприємства, зокрема забарівське товариство, давно перейшли саме на них. На один сорт розраховувати не можна, тож варто обрати чотири чи п’ять. Добре було б восени насіннєву картоплю потримати на сонці, щоби позеленіла, тоді вона краще зберігатиметься, практично не гнистиме, стане міцною наче цеглина.

Ранні сорти картоплі, а їх ще називають – столові, містять значно менше крохмалю, ніж пізні, період їх дозрівання складає 60 -70 діб. Тобто до липня бульби фактично “достигають”. Якщо протягом літа не повиривали бур’яни (я, наприклад, годую ними птицю), то по закінченні цього терміну площу краще звільнити – скосити. Тоді фітофтора не нашкодить. І нехай два – три тижні картопляні лани постоять “голяка” – на бульбах швидше утвориться щільна шкірка, а врожай підсохне.

– Які сорти обрали для себе ви?

– Я висаджую переважно німецькі – “Арозу”, “Бернадетте”, “Ред Леді”, “Вінетту”. Дуже добре зарекомендував себе ранній сорт “Повінь”, який чудово родить на підвищеннях – піщаних полях, дає врожай до 500 кг з сотки. Для високих городів краще підходять надранній – “Ароза” і середньоранній – “Ред Леді”. У низинах доцільно висаджувати “Зарево”, “Придеснянський”, а також – “Вінету”. Бажано відвести невеличку грядочку й для надранньої картоплі ( дозріває за 45 діб) – але на ній не можна застосовувати жодних препаратів для боротьби зі шкідниками. Якщо ж господарям подобаються пізні сорти, бо вони значно крохмальніші, слід пам’ятати: строк вегетації таких бульб від 110 до 120 діб, а тому їх не менше трьох разів необхідно обробляти від фітофтори..

– Анатолію Олексійовичу, а як ви ставитеся до нині популярного “Престижу”, яким перед садінням чимало людей оброблять бульби від колорадського жука (вони набувають після цього яскраво червоного кольору)?

– Я ніколи не користуюся “Престижем” й іншим не раджу. Хоча у цьому препараті діюча речовина – імідоклорид – така ж, як, наприклад, у “Конфідорі”, але у останньому її у 100 разів (!) менше. На моє переконання, краще 2 – 3 рази обробити картоплю будь – яким іншим препаратом, ніж один раз – “Престижем”. Посудіть самі, якщо період дії того ж “Конфідора” складає 18 – 20 днів, то “Престижу” – 2 – 2,5 місяця. Отже, навіть на Петра картоплю, оброблену ним, вживати у їжу ще не можна. І “заборона” на понад два місяці – це за умови, якщо господар не перевищить дозу хімічного препарату під час обробки. Але чи реально це? Ми ж якщо бризкаємо, то на совість…

– Чимало людей, зважаючи на вартість оранки, добрив, необхідних спецзасобів, насіння плюс – робота, щовесни замислюються: купувати картоплю чи все ж самому вирощувати. Що порадите?

– Якщо людина планує купувати картоплю й інші овочі, вона має бути готовою до того, що продавець виростив її “за усіма правилами”, застосовуючи і “Престиж” (адже ніхто не буде возитися з менш ефективними препаратами), й інші засоби – зокрема, для підсилення росту, боротьби з рядом хвороб тощо. Продавець передусім намагатиметься виростити гарні на вигляд бульби, і особливо не перейматиметься, наскільки вони шкідливі для нас з вами…

– Тоді розкажіть, як виростити “безпечну” картоплю.

– Зазвичай я висаджую бульби до 9 травня, коли Місяць перебуває в останній чверті ( на східних днях) у знаках: Козоріг, Діва, Телець. Для підживлення ґрунту використовую курячий послід, “заготовляючи” його протягом літа та складаючи, щоб перепрівав. Маю для цього збитий ящик, куди шарами поміщаю й вирвану на городі траву. Перевагу такому добриву надаю тому, що на відміну від свіжого коров’ячого гною, до ґрунту практично не потрапляє всохле насіння бур’янів. Навесні вивожу на город і розкладаю маленькими купками, а після 7 квітня (Благовіщення) – розкидаю та прикопую.

Як я вже казав, у мене лише ранні сорти – п’ять найменувань, тому від фітофтори засобів не застосовую. Город “розбив” на шість частин: чотири – під картоплею, дві – під овочами та кукурудзою. На кожній смузі – окремий сорт, щороку міняю їх місцями. За два – три роки на ділянці відбувається повна сівозміна, що на 35 – 40 відсотків додає врожайності.

На 7 – 8 день після висаджування картоплі, йду з граблями на город. “Проходжу” з ними між рядками, які добре видно, бо при посадці більше землі насипаю на ямочки з насінням, створюючи щось на кшталт гребінця, що сприяє й кращому прогріванню насіння. Таким чином, вручну, спеціальними граблями, що на ширину міжряддя (40 – 45 см), два – три рази проводжу своєрідну прополку – через кожні 7 – 8 днів. Під час останньої – розрівнюю землю і картопля буквально за 4-5 днів “вискакує” на поверхню – чистенька – чистенька. Полоти потреби немає, лише згодом – підгрібаю. Далі, перед цвітінням, проводжу першу обробку від колорадського жука, частіше – “Ратибором” (знищується колорад і цибулева муха), додаючи до нього “Гумісол – супер” (мікро – і макроелементи, необхідні для розвитку рослин). Удруге “ганяю” жука “Актарою” або “Децис – форте”, знову ж таки, використовуючи й “Гумісол”.

Коли викопую врожай, одразу розкидаю овес (можна додавати насіння редьки олійної). Роблю це для покращення стану ґрунту. Редька піднімає з глибини поживні речовини, які не може дістати картопля, і залишає у орному шарі. По осені, у жовтні після Покрови, але до морозів, овес слід продискувати або скосити.

І таким чином земля готова до прийняття нового насіння…

– Дякую, Анатолію Олексійовичу за дуже корисну інформацію, яка згодиться кожному городнику. І нехай на вашому полі завжди врожаїться, на столі – ломиться, а за столом буде затишно і весело!

Про врожай і ціни на нього…

Торік середня ціна на вирощену картоплю складала 4 – 5 гривень за кілограм. Безжальна спека фактично знищила врожай на “високих” городах, а головне – у південних регіонах країни. Цього року – навпаки, занадто дощило, тому в низинах бульби згнили. Натомість багатий урожай зібрали на півдні та на підвищених полях і городах. Крім цього, загалом по країні сільськогосподарськими і фермерськими господарствами у цьому році було збільшено площі під картоплею. Саме тому валовий збір нашого улюбленого овочу прогнозується значний. На Корюківщині минулого року мали понад 48 тонн бульб, а нинішньої осені очікується – більше 58 тонн. З одного боку – дуже добре, що майже усі з картоплею, та для господарств, можна сказати – головний біль: якщо на початку збору врожаю за кіло картоплі покупці віддавали 1,5 – 1,7 грн., то у жовтні ціна знизилась до 80 копійок…

http://koryukivka-mayak.com/Rayon/Nebezpechna-kartoplya.html

Ірина Гайова

Останні новини Чернігівщини

Олімпік - Десна 0:2

Олімпік - Десна 0:2 18:54

Голи: Шевцов, 24, Тотовицький, 37.

Виявлено 230 нових випадків COVID-19

Виявлено 230 нових випадків COVID-19 18:05

За даними Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА станом на 24 жовтня зафіксовано 230 нових випадки інфікування COVID-19.

З учорашнього дня патрульні заступили на охорону виборчих дільниць

З учорашнього дня патрульні заступили на охорону виборчих дільниць 14:12

Для забезпечення правопорядку у період виборів задіяно 96 поліцейських управління патрульної поліції в Чернігівській області, які здійснюватимуть цілодобову охорону, аж до завершення процесу голосування та підрахунку голосів.

Стрілки годинників потрібно перевести на годину назад

Стрілки годинників потрібно перевести на годину назад 12:37

В ніч з 24 на 25 жовтня о 4 годині ранку стрілки годинників потрібно перевести на годину назад.

Про підсумки роботи промисловості в січні–вересні. ДОВІДКА

Про підсумки роботи промисловості в січні–вересні. ДОВІДКА 12:28

Індекс промислової продукції області за підсумками січня–вересня 2020 р. становив 91,5%.