Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:29:21

Міліція Чернігівщини активізує боротьбу з вуличною торгівлею

14.03.2015   13:13Агенцiя

Правоохоронці продовжують роботу з викорінення торгівлі у невстановлених місцях, яка заважає вуличному руху, порушує благоустрій міста загрожує санітарній безпеці.

Щороку медики відмічають сезонне збільшення харчових отруєнь, пов’язане з вживанням харчів, куплених на стихійних ринках. Інша сторона проблеми – сміття і залишки продуктів, які залишаються на місці вуличної торгівлі.

Громадяни регулярно скаржаться на сморід, антисанітарію та бродячих тварин в таких місцях.
Тож міліція практично цілий рік проводить рейди та оперативно-профілактичні відпрацювання для виявлення порушників, які всупереч забороні торгують у невстановлених місцях. В холодну пору року така торгівля не має масового характеру, як влітку, тому здається, що її немає.

Це не так, правоохоронці проводять щоденну роботу в цьому напрямку не тільки в Чернігові, Ніжині й Прилуках, а у всіх райцентрах та великих населених пунктах області.
До рейдових бригад включаються дільничні інспектори міліції, працівники державної служби боротьби з економічною злочинністю та бійці патрульної служби.

Так, для прикладу, влітку минулого року на території Чернігова налічувалося 46 місць стихійної торгівлі. Використовуючи принцип зменшення адміністративного тиску, застосовуючи методи профілактичного характеру, співробітниками адміністративної служби міліції в даному напрямку було складено 124 адміністративні протоколи за порушення правил благоустрою, за порушення правил торгівлі на ринках, торгівлю з рук у невстановлених місцях та порушення порядку здійснення господарської діяльності. Було вилучено товару майже на 6 тисяч гривень, ліквідовано 7 стихійних ринків.

Цього року міліція вживає превентивних заходів, активізуючи  масований наступ на стихійну торгівлю. За порушення правил торгівлі на ринках вже складено 42 протоколи (Ніжин – 17, Чернігів - 6), за торгівлю з рук в невстановлених місцях - 49 протоколів (Ніжин – 23, Чернігів - 17), за порушення правил торгівлі і надання послуг працівниками торгівлі – 3 протоколи, за порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами - 8 протоколів.

Про ефективність роботи міліції в цьому напрямку свідчить, як приклад, проведена в Ніжині операція з очистки пішохідної вулиці імені Гоголя, яку окупували незаконні торгівці.
Зранку працівники міліції почали складати адміністративні протоколи на підприємців, які здійснюють торгівлю на історичній вулиці. Це викликало деяке невдоволення торгівців, хоча вони прекрасно знають про заборону. До того ж, до офіційного ринку – не більше трьохсот метрів.

Після складання протоколів товар, яким торгували підприємці, був тимчасово вилучений до рішення суду. Підприємці жалілися, що в країні нелегкі часи, і торгівля на вулиці Гоголя допомагає їм виживати.

Натомість правоохоронці зауважують, що не забороняють підприємцям торгувати, але це треба робити у визначених місцях, наприклад, на ринку. До того ж, міліція прийшла не зненацька. З минулого літа підприємців постійно попереджали про незаконність торгівлі на центральній вулиці міста.

Тиждень тому на підприємців уже складалися адміністративні протоколи, проте навіть після цього вони все одно продовжували торгувати, а на усні зауваження торгівці не реагують. Містяни сподіваються, що після вулиці Гоголя міліція так само швидко очистить і вулицю Московську, де торгують на вулиці прямо під ринком.

В Чернігові міліція також регулярно очищає від незаконної торгівлі територію поблизу ринків Центрального і Привокзального, вулиці 50 років СРСР, Комсомольської та Рокосовського. Завдяки цьому вулиці стали чистішими, а громадянам не пропонують купити рибу чи фрукти сумнівної якості.

За порушення благоустрою і торгівлю з рук у невстановлених місцях на порушників складено 57 адміністративних протоколів. Вилучено товару більше чим на 25 тисяч гривень, з них харчових продуктів – майже на 4 тисячі гривень.

І хоча час від часу торгівці знову намагаються повернутися на звичне місце, правоохоронці продовжують наполегливу профілактичну роботу і не допускають фактів торгівлі харчами з землі.          

Міліція звертається до покупців на стихійних риночках, що вони навіть не уявляють, який ризик тягнуть за собою такі покупки. Багато хто навіть не замислюється над тим, як серйозно можна нашкодити власному здоров'ю.

Оскільки незаконна торгівля здійснюється безконтрольно, якість і свіжість продуктів там на совісті продавців, а самі торгівці працюють з грубим порушенням санітарно-гігієнічних правил (без санітарного одягу, медичних книжок, порушується температурний режим при зберіганні і реалізації харчів). Як правило, торгівля здійснюється з землі.

Походження продуктів нікому не відоме й завжди існує небезпека забруднення харчів різними небезпечними мікроорганізмами. Особливо це стосується м'ясних, рибних та молочних продуктів, які вимагають особливих умов зберігання. А якщо людина отруїться такими продуктами, вона не зможе довести цей факт, бо немає суб'єкта, якому можна пред'явити звинувачення.

Тож чи варто заради економії декількох гривень ризикувати здоров’ям своїх близьких, може краще здійснити покупку в безпечних сертифікованих торговельних закладах?
Міліція продовжує роботу з викорінення незаконної торгівлі і не збирається її припиняти.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини