Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:57:33

Чи ходять гроші ДНР по Чернігову?

06.03.2015   13:53

Нещодавно в одному чернігівському супермаркеті мережі АТБ на мене чекав неприємний сюрприз. Касир повернула мені мою 50-гривневу купюру, голосно зауваживши: «Ми такі гроші не приймаємо. Вони «мічені» в ДНР».

Як? Що? А Боже ж ти мій! Перші кілька секунд я була спантеличена, а потім заспокоїлася і вирішила розібратися. Ці 50 гривень дісталися мені або з банкомата, або на здачу з супермаркету, бо так сталося, що вже кілька тижнів я на базарі нічого не купувала. Поглянула на них уважно. Звичайні, 2011 року випуску, 50 гривень. Лише там, де портрет Грушевського – тоненька синя смужка. Вона й насторожила дівчину на касі. Чи має право бути в обігу ця банкнота, і що це за гроші, мічені в ДНР – вирішила поцікавитися у фахівців з Управління Національного банку України в Чернігівській області.

«Коли на банки на Сході країни почалися збройні напади, їм було дозволено пошкоджувати банкноти спеціальною фарбою чи іншим способом, який робить ці гроші неплатіжними. Це було зроблено для того, щоби кошти, які банки не змогли вчасно вивезти з тимчасово окупованих територій і потрапляли до рук терористів, мали ознаки неплатіжних банкнот, – розповідає заступник начальника Управління Нацбанку в Чернігівській області Геннадій Риженко. — Ми не маємо офіційної інформації про те, що на окупованих територіях випускають свої гроші».

Отже, побоювання можуть викликати лише пошкоджені банкноти із зони АТО. Як їх розпізнати? Про це розповідає експерт з грошових знаків національної валюти Управління Нацбанку в Чернігівській області Денис Дригайло:

— Такі банкноти можуть бути пошкоджені спеціальними розчинами синього, зеленого і червоного кольорів. Деякі з них були забруднені жирною речовиною, схожою на олію. Банки також склеювали гроші, ставили на них штампи «Неплатіжна», надрізали або проколювали дірки. Але найчастіше великі пачки з банкнотами заливали фарбою з різних боків, тому у «мічених» грошей замазані краї банкнот. Крапки, плямки всередині не можуть свідчити про те, що вона мічена.

Уважно вивчивши мої 50 гривень, Денис Дригайло заспокоїв: гроші не зіпсовані, і ними спокійно можна розраховуватися в магазині.

Таким чином, касир супермаркету відмовилася мене розрахувати безпідставно. Що ж робити тим людям, котрі виявили у себе в гаманці справді зіпсовані банкноти?

— У першу чергу звертайте увагу на те, які гроші вам намагаються дати, і в жодному разі не беріть, банкноти, що мають пошкодження у вигляді загального або локального (плями) забруднення різного кольору, – попереджає начальник відділу готового обігу і масових операцій Управління Нацбанку в Чернігівській області Анатолій Макієвський. — Якщо ви віднесете такі гроші в банк, він зобов’язаний буде їх прийняти й передати на експертизу. Якщо ця банкнота з тих, котру попсували в зоні АТО, то вона буде вилучена і передана в МВС.

За словами експерта, брати гроші на експертизу чи міняти механічно пошкоджені купюри зобов’язані всі комерційні банки, їх філії та відділення. Проте буває, що вони не хочуть цим займатися, іноді їм легше відправити людину до Національного банку.

Загалом, у Нацбанку кажуть, що зіпсованих купюр не так і багато, адже більшу частину грошей із зони АТО банки встигли вивезти на підконтрольну Україні територію.

Якщо купюру забруднено фарбою в побуті, в обігу вона має право бути лише тоді, коли плями не більші, ніж 4 квадратні сантиметри. Банкноти з невеликими забрудненнями, написами лишаються в обігу. Після спеціальної експертизи банк поверне вартість банкноти, пошкодженої в побуті (якщо вона обгоріла, потрухла, порвалася), головне, щоб лишилося не менше 55% від її площі.

— Хочеться побажати, щоби фізичні особи не брали сумнівні гроші під час торгових операцій, звертали увагу на те, що їм дають і не впадали у крайнощі через найменшу випадкову рисочку на банкноті, яка не втратила ознак платіжності, – застерігають наостанок фахівці Національного банку.


Вікторія Гаврик

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини