Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:45:56

Відбувся "круглий стіл" "Проблеми державного регулювання ринку праці в сучасних умовах"

13.02.2015   13:18

В приміщенні Прилуцької міської ради за ініціативи служби зайнятості відбувся «круглий стіл» на тему: «Проблеми державного регулювання ринку праці в сучасних умовах».

Участь у заході взяли народний депутат України Олег Дмитренко, представники служби зайнятості, органів місцевої влади та роботодавці району. Метою зустрічі стало ознайомлення з ситуацією на ринку праці області, функціями та завданнями служби зайнятості, а також обговорення шляхів та форм співпраці учасників соціального діалогу задля вирішення проблем зайнятості регіону.

Перший заступник директора Чернігівського ОЦЗ Сергій Роговець розповів про стан ринку праці та презентував роботу служби зайнятості, акцентувавши увагу на завданнях, що нині стоять перед службою. Аналізуючи ситуацію, він зазначив: негативні тенденції, які нині спостерігаються на ринку праці, є наслідком тих складних економічних та політичних процесів, що відбуваються в Україні. Але, крім того, існують деструктивні фактори, властиві для нашої області, що призводять до загострення соціальної напруги. Зокрема, йдеться про кризову демографічну ситуацію, тобто неухильне скорочення чисельності населення, рівень демографічної старості та демографічного навантаження на працездатне населення, який є найвищим в Україні.

Дестабілізуючим фактором на регіональному ринку праці є й міграційні процеси. Низька заробітна плата - за її величиною у грудні 2014 року (2924 грн.) область посідала останнє місце серед інших регіонів України, а також близькість до столиці призводять до виїзду найбільш мобільної частини населення, переважно молоді віком до 35 років. До зростання напруги на ринку праці призводять ще тіньова зайнятість, зменшення кількості штатних працівників підприємств та організацій тощо.

Загалом протягом 2014 року перебувало на обліку в центрах зайнятості області та отримувало комплекс соціальних послуг 44,8 тис. безробітних.

Потреба роботодавців у працівниках скоротилася на 7,6% порівняно з 2013 роком та налічувала 26,2 тис. вакансій.

За сприяння служби зайнятості працевлаштовано понад 14 тисяч громадян. Зокрема, 758 безробітних, скориставшись одноразовою виплатою допомоги по безробіттю, започаткували власну справу.

Вже третій рік діє механізм фінансового стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць шляхом надання їм компенсації єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Торік такою послугою скористалися 204 роботодавці області, в результаті чого працевлаштовано 416 безробітних, майже половина з яких недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці громадяни.

- Ми переконані, що сьогодні потрібні нові законодавчі механізми заохочення роботодавців до створення нових робочих місць, - зауважив перший заступник директора ОЦЗ. - Зокрема, є нагальна потреба в поверненні механізму компенсації роботодавцеві всієї заробітної плати працівника разом з відрахуваннями, а не тільки розміру єдиного соціального внеску, якщо цей працівник з категорії осіб, які потребують додаткових гарантій зайнятості, приймається на роботу за направленням служби зайнятості.
Пріоритетом діяльності залишається професійне навчання, яким у минулому році було охоплено майже 5 тис. безробітних області. Воно організовується на замовлення роботодавців, і тому важливим критерієм оцінки роботи служби зайнятості є рівень працевлаштування після його проходження – він становить 98%.

Крім того, для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці громадян старше 45 років законодавством передбачена можливість отримання ваучера на навчання.

В умовах обмеженого попиту на робочу силу одним із актуальних завдань служби зайнятості є забезпечення громадян тимчасовою роботою. Розрізняють два види таких робіт. Громадські, а саме суспільно-корисні роботи в інтересах громади, які організовуються місцевими державними адміністраціями, виконкомами рад за участю служби зайнятості, і у разі залучення до таких робіт безробітних, фінансуються пропорційно, рівними частинами з коштів місцевих бюджетів та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. А ще - роботи тимчасового характеру, що відповідають потребам роботодавців і фінансуються ними ж та з інших не заборонених законодавством джерел.

Торік до громадських та інших робіт тимчасового характеру було залучено понад 7 тис. безробітних. Зокрема, 63% з них працювали на громадських роботах по благоустрою населених пунктів, впорядкуванню місць поховань, придорожніх смуг з оплатою праці на умовах паритетного фінансування, решта - 37% – на тимчасових роботах за рахунок роботодавців у сільському та лісовому господарстві, переробній промисловості. Загалом у минулому році з Фонду та місцевих бюджетів рівними частинами використано понад 1,5 млн. грн.

- Ми розуміємо, що сьогодні, на жаль, при суттєвому дефіциті місцевих бюджетів, не можна розраховувати на збільшення обсягів громадських робіт, - наголосив Сергій Роговець. - Тому ми вносили пропозиції щодо змін у законодавство про зайнятість, і вже у Верховній Раді зареєстровано законопроект №1496, де виключено принцип паритетного фінансування громадських робіт.

На сучасному етапі важливу роль у зниженні соціальної напруги та збереженні трудового потенціалу відіграє професійна орієнтація. Майже всі безробітні, які перебувають на обліку в службі зайнятості (понад 98%), охоплені профорієнтаційними послугами, а це - і консультації, і профдіагностика, і тестування на основі сучасних методик.

Підсумовуючи сказане, перший заступник директора ОЦЗ наголосив на потребі консолідації зусиль служби зайнятості з органами влади, депутатами всіх рівнів, роботодавцями та соціальними партнерами у вирішенні питань зайнятості задля збереження трудового потенціалу нашого регіону.

Засідання «круглого столу» пройшло у формі жвавої дискусії. Учасники активно обговорювали питання законодавства у сфері зайнятості та висловлювали свої думки, ділилися досвідом роботи.

Про залучення інвестицій до Прилук і району та їх вплив на створення нових робочих місць говорили Прилуцький міський голова Дмитро Барнаш та в.о. голови райдержадміністрації Денис Росовський.

Директори Ніжинського міськрайонного, Бахмацького та Срібнянського районних центрів зайнятості Володимир Власенко, Тетяна Халимон та Владислав Косенко відповідно намагалися привернути увагу до вирішення проблем районних ринків праці.

Для роботодавців, що вже тривалий час співпрацюють із центром зайнятості, це була ще одна можливість обговорити результати спільної діяльності, поділитися досвідом, а для тих, хто вперше звернувся до служби зайнятості, - ознайомитися з її послугами та налагодити тісну співпрацю.

На завершення заходу присутні дійшли висновку, що стабілізація політичної ситуації в країні дозволить вирішити чимало питань, які стали предметом обговорення цього «круглого столу», а зустріч з народним депутатом сприятиме ухваленню в парламенті законодавчих ініціатив у сфері зайнятості.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини