Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:47:56

"Чернігівські відомості" - оперативно про офіційне і не тільки

15.01.2015   11:48

Про висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування та міських органів державної влади» комунальним підприємством «Редакція Чернігівської міської газети «Чернігівські відомості» розповіла на розширеній нараді директор-редактор Ірина Мокроусова.

Згідно зі Статутом, підприємство створене з метою об’єктивного висвітлення діяльності Чернігівської міської ради, інших органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, поширення об’єктивної інформації про політичне, соціальне, економічне, культурне та духовне життя міста.

За інформацією І. Мокроусової, минулого року було видано 53 номери газети загальним накладом майже 245 тисяч примірників. У кожному з номерів розміщувалася інформація щодо діяльності органів місцевого самоврядування та міських органів державної виконавчої влади — висвітлення роботи сесій, засідань виконкому, постійних депутатських комісій, інформації управлінь та відділів міської ради, а також Новозаводської та Деснянської районних у місті рад. Зокрема, це роз’яснювальні та інформаційні матеріали районних управлінь праці та соціального захисту населення, управління Пенсійного фонду, повідомлення про гарячі телефонні лінії, інформації районних рад про повідомну реєстрацію колективних договорів, повідомлення відділів у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи тощо.

Крім того, протягом року розміщувалися матеріали, в яких висвітлювалася робота депутатського корпусу міської ради - звіти депутатів (фракцій) перед виборцями, участь депутатів у різних міських і благодійних заходах, публікувалися звернення депутатських фракцій, коментарі депутатів та інтерв’ю на різноманітні актуальні теми.

Керівник зазначила, що в кожному номері «Чернігівських відомостей» обов’язково публікується різнопланова офіційна інформація. Це рішення сесій міської ради, проекти рішень і рішення виконавчого комітету, розпорядження міського голови, бюджет міста. Також до відома громадян доводиться інформація Новозаводської і Деснянської районних у місті рад, ДПІ у м. Чернігові, управління Пенсійного фонду України в м. Чернігові та управлінь праці та соціального захисту населення тощо. Оскільки обсяг інформації досить великий, редакція часто готує її до друку окремими вкладками до номеру чи видаючи спеціальний випуск.

З приводу прийняття тих чи інших документів, а також з різних питань діяльності і життя громади на сторінках газети виступали Чернігівський міський голова Олександр Соколов і його заступники, начальники управлінь, а також виходили статті журналістів редакції. Газета розповідала про особисті прийоми міського голови і його заступників, акцентуючи, які саме проблеми турбують чернігівців.

«Події, що сколихнули минулого року всю країну і наше місто – події на Майдані, антитерористична операція на Сході країні й розповіді її безпосередніх учасників, оголошення мобілізації, допомога переселенцям та роз’яснення, як і де отримати цю допомогу,  позачергові вибори Президента та до Верховної Ради – все це знайшло своє відображення на сторінках газети», - прокоментувала І. Мокроусова.

Звичайно, у фокусі уваги журналістів залишалися й поточні, але від цього не менш важливі для чернігівців події. «Ми роз’яснювали й аналізували, як підвищуватимуться тарифи на житлово-комунальні послуги, інформували читачів про ситуацію із проблемними банками, розповідали щодо ситуації із відключеннями електроенергії та друкували графіки відключень тощо», - зауважила директор-редактор.

За її словами, значна увага приділяється висвітленню роботи комунальних служб, які забезпечують життєдіяльність міста. Це і робота у несприятливих погодних умовах (забезпечення роботи транспорту, водопостачання, ліквідація наслідків снігопадів), прибирання та озеленення міста, ремонт доріг тощо. Публікуються матеріали, підготовлені за листами і зверненнями до редакції чернігівців, виступи керівників, інформації, що надають самі підприємства. Так, це публікації щодо роботи комунальних підприємств «Новозаводське» і «Деснянське», «Паркування та ринок», «Дільниця з контролю та благоустрою», екологічна інспекція тощо. Як за ініціативи редакції, так і за ініціативи керівників цих установ був підготовлений ряд матеріалів, що піднімали питання дотримання Правил благоустрою, роз’яснювали громадянам, куди звертатися з тих чи інших питань, що підпадають під їх компетенцію.

Також «Відомості» готують аналітичні матеріали, що стосуються різних аспектів життя Чернігова, у тому числі, економічної ситуації, питань енергоефективності, розповідають, як зараз працюється міським підприємствам. І. Мокроусова подякувала всім керівникам, які завжди налаштовані на співпрацю і з розумінням ставляться до запитань та надають оперативні й компетентні роз’яснення з різноманітних проблем, що потім знаходить своє відображення на сторінках газети.

Вже традиційно «Відомості» плідно співпрацюють з міським управлінням освіти. Кореспонденти «Відомостей» регулярно готують як тематичні сторінки «Освіта», так і окремі матеріали – розповіді про чернігівські школи, дошкільні навчальні заклади, конференції і семінари, що проводило міське управління освіти. На сторінках «Відомостей» надається слово керівникам, педагогам і вихователям освітянських закладів, розповідається про самі заклади і про події, що там відбуваються.

З матеріалів, підготовлених кореспондентами, можна було дізнатися про роботу пришкільних літніх майданчиків, про табори дитячого відпочинку. Неодноразово піднімалося на сторінках газети питання щодо харчування дітей у школах, зовнішнього незалежного оцінювання, підготовку навчальних закладів до зими тощо.

Значну увагу приділяє газета висвітленню різноманітних культурних подій нашого міста. Це або тематичні сторінки «Культура» чи «Культурний простір», або окремі матеріали, присвячені творчим звітам і виступам різних мистецьких колективів, інформації про виставки і вернісажі, різноманітні фестивалі і проекти, що відбувалися у нашому місті.

Не залишаються поза увагою кореспондентів видання і загальноміські свята - День міста, «Масляна», «Проводи зими», Свято Івана Купала, традиційна щорічна виставка квітів і плодів, приурочена до святкування Дня незалежності України тощо. Ну і, звичайно, вже традиційно готувалися матеріали на ювілейні дати, а також на історичну тематику.

Окрема увага приділяється і висвітленню різноманітних спортивних подій обласного центру. Це матеріали, підготовлені штатними і позаштатними кореспондентами, а також інформації, підготовлені спільно з відділом по фізичній культурі та спорту міської ради, Центром фізичного здоров’я «Спорт для всіх». Охоплені увагою спортивні події не тільки в нашому місті, а й на Україні чи за кордоном, якщо в них брали участь чернігівські спортсмени. На шпальтах газети висвітлюється розвиток зимових видів спорту в Чернігові, здобутки чернігівських спортсменів та інтерв’ю з ними.

Плідно співпрацює газета також і з управлінням охорони здоров’я міської ради, з керівниками чернігівських медичних закладів. Зі сторінок газети лікарі медичних закладів міста консультували, давали практичні поради, відповідали на запитання читачів. Крім того, були підготовлені добірки матеріалів до Дня медичного працівника, до Всесвітнього дня боротьби з раком, Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, спрямованих на профілактику онкологічних захворювань, гіпертонії, цукрового діабету тощо.

Газета «Чернігівські відомості» працює у тісній взаємодії з міською ветеранською організацією та її керівником Іриною Миколаївною Четвертак і не тільки постійно відповідає на запитання ветеранів з тих чи інших питань, що їх турбують, але й розповідає про буденні справи ветеранських організацій, значимі для них події чи просто про ветеранів як особистостей. Минулого року на сторінках «Відомостей» був реалізований проект під назвою «Пам'ять», присвячений долям ветеранів, учасників Великої Вітчизняної війни.

На шпальтах газети вийшли публікації, присвячені пленумам і семінарам ветеранських організацій, зустрічам ветеранського активу з міським головою, а також із підростаючим поколінням.

Вже протягом тривалого часу в «Відомостях» діє постійна сторінка «Людина і закон». Щотижня тут публікуються не просто сухі звіти чи цифри, зі сторінок газети звучать розповіді людей у погонах про їх нелегку роботу, що дозволять поглянути на професію правоохоронця під іншим, невідомим пересічному читачу, кутом.

Достатньо уваги редакція приділяє публікації матеріалів соціального спрямування. Протягом всього року на сторінках газети розміщувалися матеріали, які розповідали про громадські організації, що з благородною метою проводять різні заходи, про соціальні акції, розміщували безкоштовну соціальну рекламу.

Минулого року «Відомості» не тільки підготували ряд матеріалів спільно із Центром соціальної адаптації бездомних та безпритульних, розповідаючи про його мешканців, мету і завдання Центру, але й долучилися до збору допомоги для безпритульних, а також за домовленістю із директором Центру Миколою Романовим допомагали у розробці пілотного проекту Послідовної (ступеневої) соціальної реінтеграції безпритульних у Чернігові.

Директор-редактор акцентувала увагу, що до редакції часто телефонують читачі й пропонують власні теми, які вони хотіли б побачити на сторінках «Відомостей». Це, за її словами, розповіді про тих людей, які живуть поруч із нами, але мають якісь особливі таланти, професії чи навіть долі.

Окремим рядком стоять публікації, що порушують різні проблемні питання і які позитивно вирішуються після втручання журналістів редакції.

І. Мокроусова нагадала, що з жовтня минулого року редакція газети «Чернігівські відомості» перебуває за новою адресою: вул. Магістратська, 4 А, телефон відділу міських новин, кореспондентів — 675-990, рекламного відділу –  тел./факс 675-992.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини