Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 12:00:45

Петарди - іграшка чи зброя?

31.12.2014   08:06Агенцiя

Напередодні Новорічних свят піротехнічні засоби користуються підвищеним попитом. Утім, застосування їх далеко не завжди сприяє формуванню святкового настрою і часто призводить до жахливих наслідків. І причина цього не завжди полягає тільки у невмілому поводженні з ними.

Щоб петарда чи салютна установка не стали зброєю у ваших руках, ні в якому разі не можна їх купувати на ринку. Адже торгівля піротехнікою тут заборонена, тож якщо придбаний товар виявиться неякісним, важко буде знайти і притягти до відповідальності продавця, який його підсунув.

Безпечніше для здоров'я купувати установки для салютів та феєрверків у спеціалізованих магазинах. Однак і тут покупцеві треба знати кілька правил. Насамперед, усі "вибухові" вироби повинні мати сертифікати. Обов'язково до них додається інструкція з використання, в якій мають бути описані способи підготовки установки, її запуску та утилізації. На упаковці піротехнічного засобу має вказуватися дата виготовлення товару та термін його придатності.

Піротехнічні вироби якщо й належать до іграшок, то вельми умовно, бо навряд чи можна назвати іграшкою річ, яка здатна призвести до опіків рук чи рогівки ока. Утім, для більшості з тих, хто сьогодні купує піротехнічні вироби, а це переважно молодь і підлітки віком від 14 до 16 років, ні якість піротехніки, ні її безпека особливого значення не мають. Основним критерієм тут виступає гучність того, що має вибухнути.

Про те, яку небезпеку для здоров'я становить маленька петарда, дуже багато говорять і пишуть щороку. І щороку лікарям доводиться рятувати життя кількох піротехніків-аматорів.

Продаж піротехнічних засобів на ринках категорично заборонено, а згідно чинного законодавства здійснювати торгівлю піротехнічними виробами мають право підприємці, які для цього мають спеціалізовані приміщення для торгівлі. В інших місцях реалізація піротехнічних виробів категорично заборонена.

До самих користувачів піротехнічної продукції висунуто такі вимоги: "Забороняється застосування споживачем побутових піротехнічних виробів у заборонений, рішенням органів місцевого самоврядування час. Нагадуємо, що згідного рішення виконкому міської ради Чернігова №231 від 18.08.2014 року на території міста тимчасово заборонено використовувати піротехнічних виробів. До порушників цих правил органами внутрішніх справ застосовується стаття 195-6. «порушення порядку ...використання піротехнічних засобів» або стаття 173 адміністративного кодексу «дрібне хуліганство». Згідно першої винуватцю загрожує штраф від тридцяти п'яти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією піротехнічних засобів. Згідно, другої - відповідальність від штрафу до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян аж до адмінарешту на строк до п'ятнадцяти діб.

В ході оперативно-профілактичних заходів, спрямованих на впорядкування торгівлі піротехнікою, міліція Чернігівщини перевірила 177 ринків, виявлено 22 факти безліцензійного продажу петард і салютів, вилучено 45 кілограмів піротехнічних виробів. На порушників складено 22 протоколи за статтею 195-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів).

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини