Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:11:11

Проект "Раннє виявлення туберкульозу серед уразливих груп населення" дав позитивний результат

25.12.2014   14:59Агенцiя

Протягом 2014 обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська Мережа ЛЖВ» реалізовувало на теренах Чернігівщини проект «Раннє виявлення туберкульозу серед уразливих груп населення».

Його метою є зниження рівня смертності внаслідок туберкульозу та припинення епідемії мультирезистентного туберкульозу в області.

Діяльність даного проекту здійснювалась за фінансової підтримки Глобального фонду по боротьбі з туберкульозом, ВІЛ-інфекцією та малярією в рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні».

Результати впровадження та виконання поставлених завдань проекту проаналізували 25 грудня під час засідання «круглого столу» «Проект раннього виявлення туберкульозу: діагностика та результати».

За інформацією заступника директора ЧОВ ВБО «Всеукраїнська Мережа ЛЖВ» Світлани Бубенчикової, у рамках проекту проводилось обстеження трьох уразливих категорій громадян: люди, які живуть з ВІЛ, звільнені з місць позбавлення волі та безхатченки. Основними методами діагностики були рентген-флюорографічне та мікробіологічне обстеження.

Керівник проекту Павло Ходимчук повідомив, що протягом року було обстежено 407 клієнтів. За результатами діагностики туберкульоз виявлено у 32 громадян. Серед них: 1 людина, яка звільнилась з місць позбавлення волі, 20 – люди, які живуть з ВІЛ , 1 людина – безхатченко та 10 – споживачів ін’єкційних наркотиків. Всі ці люди сьогодні вже отримують профільне лікування.

Учасники «круглого столу» зазначали, що завдяки тісної співпраці учасників проекту вдалося виконати всі поставлені завдання та призупинити епідемію туберкульозу в області. На підтвердження цього головний лікар Чернігівського обласного протитуберкульозного диспансеру Валерій Дубровник констатував, що протягом поточного року в області туберкульоз було виявлено лише у 170-и громадян. Різко зменшилась і смертність від цієї страшної недуги. Наразі на обліку в тубдиспансері знаходиться 420 хворих.

На думку учасників засідання, три вразливі групи ризику (ВІЛ інфіковані, звільнені з місць позбавлення волі та безхатченки) мають бути пріоритетними для роботи в сфері діагностики туберкульозу та інших соціально-небезпечних хвороб.

Підсумовуючи, координатори проекту наголосили, що і надалі планують реалізовувати проекти, направленні на формування прихильності до діагностики та лікування серед груп підвищеного ризику, а також поглиблювати співпрацю с профільними структурами системи охорони здоров'я.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини