Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:59:38

"Школи діабетика" дають ефект

18.12.2014   11:53Агенцiя

Діабет посідає третє місце у світі за рівнем інвалідності та смертності населення не тільки в Україні, а і у світі. Практично кожні 10-15 років кількість хворих на діабет збільшується вдвічі, що свідчить про підступність цієї хвороби і неможливість медицини повністю позбавити від неї людство.

За словами головного позаштатного ендокринолога Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Любові Черв’якової, така велика кількість хворих у першу чергу зумовлена збільшенням загальної кількості людей, що мають діабет 2 типу – інсулінозалежного. Ситуація ускладнена ще й тим, що частіше його діагностують, коли симптоми хвороби дають постійно взнаки. Сучасній науці невідомо, що викликає діабет 2 типу. Є дані, що значну роль у розвитку хвороби відіграє спадковість, існує також взаємозв'язок між ожирінням та діабетом 2 типу, хоча ожиріння необов'язково призводить до діабету. Діабет 2 типу – поширене захворювання, яке виникає у 2-10% людей у світі (в Україні – у 3-6% людей).

«Враховуючи, що діабет – практично невиліковне захворювання, на перший план у боротьбі із цією хворобою виходить профілактика. Наше завдання – навчити людей слідкувати за своїм здоров’ям, уникати ризиків, що можуть призвести до діабету. Радимо звертатися до своїх дільничних та сімейних лікарів за порадами та консультаціями щодо уникнення проявів хвороби. Власне, нам дуже у цьому допомагають «школи діабетиків», які працюють у всіх лікарнях та поліклініках обласного центру. Вони, у першу чергу, розраховані на людей, що вже живуть із цукровим діабетом. Наші спеціалісти роз’яснюють таким хворим, як правильно приймати ліки, допомагають у складанні індивідуальних дієт, дають поради щодо дотримання здорового способу життя і знайомлять з алгоритмом дій, якщо хвороба загострюється. Наші пацієнти – дуже чутливі люди, іноді неврівноважені, що обумовлено перебігом захворювання. Тому ми намагаємося таким чином спілкуватися із ними, щоб вони відчували – лікар-ендокринолог – найкращий порадник у ситуаціях, що стосуються їхньої хвороби», – зауважує Любов Черв’якова.

У плідному тандемі із ендокринологами області щодо попередження загострень хвороби працюють і громадські організації, зокрема, ГО «Товариство сприяння хворим на цукровий діабет». Голова чернігівського відділення Руслана Скрипник (до речі, вона стала одним з переможців обласного конкурсу «Благодійник року-2014»), опікується не тільки роботою «шкіл діабетиків», а й переймається проблемами забезпечення хворих на діабет лікарськими препаратами.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини