Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:54:31

Білоруські підприємці: "Міфічних бандерівців у Чернігові нема!"

21.10.2014   08:16Агенцiя

Попри істерики користувачів у соцмережах – серйозні білоруські бізнесмени вважають Україну і Чернігівщину зокрема чи не найнадійнішими своїми партнерами. А тому поривати стосунки через непевні чутки та заїжджену пропаганду – в жодному разі не будуть.

В Чернігові відбулася білоруська бізнес-місія. Підприємства, які спеціалізуються на виробництві хлібобулочних виробів завітали до нашого міста. З чим приїхали, і що чернігівці їм пропонували – читаємо далі.

Дмитро Гарбуза начальник сектору зовнішньоекономічних зв‘язків філіалу «Гомельського комбінату хлібопродуктів» ВАТ «Гомельхлебопродукт»:
- Наше підприємство займається виробництвом не лише борошна і круп, а також ми реалізуємо й інші продукти харчування, що виробляються у Білорусі. Ми знаємо, що Гомель та Чернігів є містами-побратимами, ми вирішили спробувати розвинути ці відносини на рівні наших підприємств й водночас знайти нових партнерів по бізнесу. Особисто мені Чернігів дуже подобається як місто: тут чудова енергетика, приязні люди. Можливо я на це все схвально дивлюся тому, що Чернігівщина – моя мала Батьківщина. Я сам родом з Городнянського району, тут досі мешкають мої батьки. Я часто їх навідую. Тому абсолютно спокійно сюди їжджу.

Костянтин Іванов, президент Чернігівської торгово-промислової палати, показуючи на прості дерев‘яні двері:
- За цими дверима відбувається найкраще, що може трапитися в практиці ТПП: прямі двосторонні перемовини. До нас завітали білоруські гості, вони попросили нас організувати перемовини, з тим, щоб будувати ділові відносини. Тобто, фактично відбувається прямий економічний обмін між Україною і Білоруссю. Наша ТПП сьогодні допомагає білорусам торгувати в Україні. Ми руйнуємо стереотипи, що всі повинні допомагати лише їм торгувати. Бо не буває міжнародної економічної діяльності з одностороннім рухом.

Олексій Ткаченко, компанія «Агропартнер»:
- З білоруськими партнерами ми співпрацюємо вже давно. Я їх знаю понад 6 років. Вони надійні, безпечні. Наша співпраця тривала аж до недавнього часу, але і зараз ми намагаємося не втрачати зв‘язок. Свого часу наша компанія купила у цього білоруського комбінату досить велику кількість житнього борошна, яке ми постачали до України. На жаль, зараз враховуючи високий курс валюти та непевну економічну ситуацію – ми воліємо працювати на своїй сировині, тобто перероблюючи власні зернові. Чим я пишаюся: наше борошно – дуже конкурентне. Білоруське – ні, через високу ціну за рахунок курсу долара. Але я пам‘ятаю, як у 2007-2008 коли в нас був великий брак сировини – нас дуже виручили білоруси. Як будемо працювати з білорусами нині? Наша компанія є великим українським зернотрейдером, ми спеціалізуємося на виробництві та постачанні фуражного зерна, кукурудзи, жита. Ми експортуємо нашу продукцію у Прибалтику, Білорусь. Тому, ми обов‘язково знайдемо спільні схеми для подальшої роботи.

Олена Риндак, менеджер з зовнішньоекономічної діяльності компанії «Джі-Ен-Ел»:
- Нас цікавить співпраця з філіалом комбінату, який спеціалізується на виробництві кормових. Будемо обов‘язково зідзвонюватися, щоб уточнити усі умови для подальшої співпраці. Ми оцінюємо білоруський ринок як дуже перспективний. Не тільки з точки зору логістики. Нам дуже близькі їхнє розуміння якості, стандартів, ми співпрацюємо з білорусами вже багато років. Навіть налаштували під них виробництво, врахували усі їхні вимоги. Тому ми налаштовані розширювати наше партнерство з Білоруссю.

Василь Старовойтов, керівник приватного унітарного підприємства «Візіт-Стар» та організатор білоруської бізнес-місії, поділився з нами своєю діловою філософією. Він переконаний: сусідів, як і Батьківщину, не обирають. Але цілком реально навчитися з ними жити і працювати для обопільної вигоди.
- Сьогодні в нас одна мета: активізувати ділові відносини між Чернігівщиною та Гомельщиною. Я говорю про агропромислову сферу. Ми представляємо ВАТ «Гомельхлебопродукт», який займається виробництвом борошна, круп і постачає по всій Білорусі досить різноманітну продукцію круп‘яних та борошняних виробів. Зараз нас дуже цікавить просування на український ринок свого товару. Також ми у пошуках надійного партнера, у якого могли б купувати ту продукцію, яку не виробляють в Білорусі, і по цінах нижчих за наші.
Білоруський підприємець відмічає: високий курс долара в Україні зробив свою справу і тепер білорусам купувати тут знову вигідно. Відтак, гомельчани і жителі інших областей Білорусі знову охоче їдуть на закупи до Чернігова. Щоправда, дешево їм в нас купувати хіба що продовольчі товари, а от промислові не дуже. Ціни приблизно однакові.
- Але в нас теж дуже багато українців, які приїздять за продуктами чи іншими товарами. Що тішить: потік економічних туристів з обох боків вирівнюється.

Чутки про військові дії, міфічних бандерівців вже не працюють в Білорусі. Пан Старовойтов каже: державницький курс стосовно України в Білорусі абсолютно не змінився.
- Що каже наш президент? Війна – не війна, а бізнес повинен працювати. Україна – наш надійний партнер. Між нашими країнами був товарообіг – 6млрд доларів торік. Де ми їх візьмемо? Все одно з Україною будемо працювати. А те, що говорять…Люди самі сядуть в авто, проїдуть, подивляться і заспокояться. Я сам так: проїхав Черніговом. Нормально тут все! Життя продовжується і бізнес працює.

Пан Василь собі вже поставив «для галочки» навіть відвідати знаменитий Майдан і побачити місце, де твориться історія сучасної України. Білоруський підприємець у захваті від розмаїття синьо-жовтих стягів по Чернігову.
- Це нормально пишатися своєю країною, її символікою, гімном. Так і повинно бути. В Білорусі це теж предмет для гордощів. Так що я вас чудово розумію!
 

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини