Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 04:18:17

Білоруські підприємці: "Міфічних бандерівців у Чернігові нема!"

21.10.2014   08:16Агенцiя

Попри істерики користувачів у соцмережах – серйозні білоруські бізнесмени вважають Україну і Чернігівщину зокрема чи не найнадійнішими своїми партнерами. А тому поривати стосунки через непевні чутки та заїжджену пропаганду – в жодному разі не будуть.

В Чернігові відбулася білоруська бізнес-місія. Підприємства, які спеціалізуються на виробництві хлібобулочних виробів завітали до нашого міста. З чим приїхали, і що чернігівці їм пропонували – читаємо далі.

Дмитро Гарбуза начальник сектору зовнішньоекономічних зв‘язків філіалу «Гомельського комбінату хлібопродуктів» ВАТ «Гомельхлебопродукт»:
- Наше підприємство займається виробництвом не лише борошна і круп, а також ми реалізуємо й інші продукти харчування, що виробляються у Білорусі. Ми знаємо, що Гомель та Чернігів є містами-побратимами, ми вирішили спробувати розвинути ці відносини на рівні наших підприємств й водночас знайти нових партнерів по бізнесу. Особисто мені Чернігів дуже подобається як місто: тут чудова енергетика, приязні люди. Можливо я на це все схвально дивлюся тому, що Чернігівщина – моя мала Батьківщина. Я сам родом з Городнянського району, тут досі мешкають мої батьки. Я часто їх навідую. Тому абсолютно спокійно сюди їжджу.

Костянтин Іванов, президент Чернігівської торгово-промислової палати, показуючи на прості дерев‘яні двері:
- За цими дверима відбувається найкраще, що може трапитися в практиці ТПП: прямі двосторонні перемовини. До нас завітали білоруські гості, вони попросили нас організувати перемовини, з тим, щоб будувати ділові відносини. Тобто, фактично відбувається прямий економічний обмін між Україною і Білоруссю. Наша ТПП сьогодні допомагає білорусам торгувати в Україні. Ми руйнуємо стереотипи, що всі повинні допомагати лише їм торгувати. Бо не буває міжнародної економічної діяльності з одностороннім рухом.

Олексій Ткаченко, компанія «Агропартнер»:
- З білоруськими партнерами ми співпрацюємо вже давно. Я їх знаю понад 6 років. Вони надійні, безпечні. Наша співпраця тривала аж до недавнього часу, але і зараз ми намагаємося не втрачати зв‘язок. Свого часу наша компанія купила у цього білоруського комбінату досить велику кількість житнього борошна, яке ми постачали до України. На жаль, зараз враховуючи високий курс валюти та непевну економічну ситуацію – ми воліємо працювати на своїй сировині, тобто перероблюючи власні зернові. Чим я пишаюся: наше борошно – дуже конкурентне. Білоруське – ні, через високу ціну за рахунок курсу долара. Але я пам‘ятаю, як у 2007-2008 коли в нас був великий брак сировини – нас дуже виручили білоруси. Як будемо працювати з білорусами нині? Наша компанія є великим українським зернотрейдером, ми спеціалізуємося на виробництві та постачанні фуражного зерна, кукурудзи, жита. Ми експортуємо нашу продукцію у Прибалтику, Білорусь. Тому, ми обов‘язково знайдемо спільні схеми для подальшої роботи.

Олена Риндак, менеджер з зовнішньоекономічної діяльності компанії «Джі-Ен-Ел»:
- Нас цікавить співпраця з філіалом комбінату, який спеціалізується на виробництві кормових. Будемо обов‘язково зідзвонюватися, щоб уточнити усі умови для подальшої співпраці. Ми оцінюємо білоруський ринок як дуже перспективний. Не тільки з точки зору логістики. Нам дуже близькі їхнє розуміння якості, стандартів, ми співпрацюємо з білорусами вже багато років. Навіть налаштували під них виробництво, врахували усі їхні вимоги. Тому ми налаштовані розширювати наше партнерство з Білоруссю.

Василь Старовойтов, керівник приватного унітарного підприємства «Візіт-Стар» та організатор білоруської бізнес-місії, поділився з нами своєю діловою філософією. Він переконаний: сусідів, як і Батьківщину, не обирають. Але цілком реально навчитися з ними жити і працювати для обопільної вигоди.
- Сьогодні в нас одна мета: активізувати ділові відносини між Чернігівщиною та Гомельщиною. Я говорю про агропромислову сферу. Ми представляємо ВАТ «Гомельхлебопродукт», який займається виробництвом борошна, круп і постачає по всій Білорусі досить різноманітну продукцію круп‘яних та борошняних виробів. Зараз нас дуже цікавить просування на український ринок свого товару. Також ми у пошуках надійного партнера, у якого могли б купувати ту продукцію, яку не виробляють в Білорусі, і по цінах нижчих за наші.
Білоруський підприємець відмічає: високий курс долара в Україні зробив свою справу і тепер білорусам купувати тут знову вигідно. Відтак, гомельчани і жителі інших областей Білорусі знову охоче їдуть на закупи до Чернігова. Щоправда, дешево їм в нас купувати хіба що продовольчі товари, а от промислові не дуже. Ціни приблизно однакові.
- Але в нас теж дуже багато українців, які приїздять за продуктами чи іншими товарами. Що тішить: потік економічних туристів з обох боків вирівнюється.

Чутки про військові дії, міфічних бандерівців вже не працюють в Білорусі. Пан Старовойтов каже: державницький курс стосовно України в Білорусі абсолютно не змінився.
- Що каже наш президент? Війна – не війна, а бізнес повинен працювати. Україна – наш надійний партнер. Між нашими країнами був товарообіг – 6млрд доларів торік. Де ми їх візьмемо? Все одно з Україною будемо працювати. А те, що говорять…Люди самі сядуть в авто, проїдуть, подивляться і заспокояться. Я сам так: проїхав Черніговом. Нормально тут все! Життя продовжується і бізнес працює.

Пан Василь собі вже поставив «для галочки» навіть відвідати знаменитий Майдан і побачити місце, де твориться історія сучасної України. Білоруський підприємець у захваті від розмаїття синьо-жовтих стягів по Чернігову.
- Це нормально пишатися своєю країною, її символікою, гімном. Так і повинно бути. В Білорусі це теж предмет для гордощів. Так що я вас чудово розумію!
 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.