Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:34:27

Журналістика під час виборів. Як зберегти обличчя?

29.09.2014   11:19Агенцiя

Про відповідальність журналістів і ЗМІ перед своїми слухачами, глядачами та читачами під час виборчих перегонів йшла мова під час обговорення в Медіа-центрі «Моє місто» (Чернігів) на тему «Вибори. Виклики і небезпеки, які можуть чекати журналістів у передвиборчий період та під час висвітлення виборів» 25 вересня.

Думками з цього приводу з місцевими журналістами поділився експерт у сфері комунікацій та виборчих технологій, член правління Інституту професійного лобіювання та адвокаcі Віталій Жугай (Київ).

Журналістика під час виборів. Як зберегти обличчя?
За словами пана Жугая, журналісти є тими людьми, які будуть не лише висвітлювати події під час виборчого процесу, а суттєво впливати на формування громадської думки. «Маніпуляція не завжди полягає в тому, що хтось щось сказав неправильно чи неправдиво, - зазначив експерт. - Навіть те, що ми вибірково запрошуємо доповідачів чи даємо слово лише одній стороні, навіть те, що ми можемо говорити напівправду – може впливати на те, як відбудуться вибори, хто прийде в новий парламент, як проходитиме люстрація, що буде далі з нашою країною. Було б дуже добре, якби ми могли мобілізуватися та провести ці вибори належним чином, забезпечуючи об’єктивне висвітлення подій та надаючи зважену інформацію».

Віталій Жугай нагадав регіональним журналістам, що за перебігом виборчого процесу в Україні спостерігатимуть представники цілого ряду міжнародних організацій (в першу чергу, ОБСЄ та Бюро демократичних ініціатив і прав людини). Вони не тільки будуть моніторити хід виборів, й надаватимуть консультативну допомогу в тому числі журналістам, ЗМІ. За підтримкою та, можливо, захистом у разі тиску на журналістів у зв’язку з їх професійною діяльністю слід звертатися до Державного комітету з телебачення та радіомовлення України, Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, Національної комісії з питань захисту суспільної моралі, Комісія з журналістської етики, Національної спілки журналістів України, профспілкових організацій.

- Я пропоную своїм колегам, особливо молодим, скористатися нагодою для навчання, для підвищення рівня компетентності, адже в цей час готується величезна кількість семінарів для журналістів по всій Україні. Це будуть і кущові зустрічі, і веб-конференції, і тренінги, - зазначив Віталій Жугай. – Інститут масової інформації до президентських виборів видав збірку матеріалів з новаціями та новими юридичними нормами щодо діяльності ЗМІ. Інститут розвитку регіональної преси, Академія української преси підготували велику кількість брошур, буклетів, підручників – їх можна завантажити в електронному вигляді. Зараз тривають також різноманітні конкурси для журналістів. Один з них – «Лови джинсу» на виявлення прихованої реклами в ЗМІ та Інтернеті.

Анонси семінарів для журналістів і редакторів можна знайти на сайті Інтерньюз-Україна. Якщо ж виникають якісь запитання правового характеру чи конфліктні ситуації під час виборчого процесу, Інститут медіа-права надасть юридичну консультацію. Задля підготовки якісних аналітичних матеріалів, експерт порадив скористатися матеріалами з сайтів «Владометр» (проект, який аналізує попередні виборчі обіцянки діючих депутатів, а також те, що їм вдалося зробити, а що залишилося на рівні декларацій) і «Чесно».

Можливо, хтось з колег сумнівається, що журналісти можуть реально впливати на ситуацію. Спеціально для них Віталій Жугай показав фото дівчинки Кім Фуг і навів приклад: «Цю світлину в 1972 році зробив відомий фотограф Нік Куд, вона була опублікована у багатьох світових ЗМІ і настільки сколихнула суспільство, вплинула на думку світових лідерів, що почався потужний антивоєнний рух, який привів до закінчення війни у В’єтнамі. Я включив до своєї презентації це фото, аби переконати вас, наскільки наша робота може бути впливовою».

Під час обміну думками засновник і видавець газети «Світ-інфо» Петро Антоненко прокоментував суперечливі статті Закону «Про вибори народних депутатів» у тому розділі, що стосується діяльності медіа. За його словами, журналісти, що працювали у Верховній Раді, мали б звернути на них увагу та внести зміни. А журналіст і редактор Василь Чепурний у відповідь з іронією зазначив: «Слава Богу, що ми привчені більшість законів не виконувати». Ще одна його репліка стосувалася журналістського стандарту об’єктивного висвітлення подій.

- Коли ми говоримо, що зобов’язані всім давати слово, так це має стосуватися державних і комунальних видань, бо вони виходять на податки людей – і все! – вважає Василь Чепурний. - Треба говорити, що є й інша журналістика. В тій же Америці є канал «Фокс» - відверто консервативний. І той же Ларі Кінг відверто висловлює свої позиції. Згадаємо поставлене ним пряме запитання Путіну: «Що сталося з «Курськом»?» І той відповів «Він потонув». Звичайно, це вищий клас! Тому не треба говорити про загальну абстрактну об’єктивність, її просто не існує.

«Важливо, щоб журналісти розуміли свою відповідальність під час передвиборчої кампанії та виборів, адже саме вони допомагають виборцям розібратися, за кого голосувати, варта ця людина представляти громаду у Парламенті чи ні, принесе вона користь країні чи навпаки. Висвітлюючи хід виборчих перегонів, журналісти повинні дотримуватися професійних стандартів та Кодексу журналістської етики», - прокоментувала результати дискусії в Чернігові медіаексперт, менеджер проектів Інституту демократії ім. Пилипа Орлика, керівник проекту з моніторингу регіональних медіа УОЦР (Київ) Світлана Єременко.

За словами пані Світлани, на жаль, результати моніторингу регіональної преси, який проводить група експертів Українського освітнього центру реформ, свідчить про те, що перед парламентськими виборами 2012 року кожен третій матеріал із оцінених мав ознаки політичної замовності. А перед виборами Президента цього року кількість «джинси» зросла у двічі. «Якщо ми говоримо про оновлення, про побудову нової країни, то журналісти також повинні працювати за новими правилами» - підсумовує медіаексперт.

Журналістика – це свого роду політика, – дійшли висновку учасники обговорення в Медіа-центрі «Моє місто» (Чернігів). І тому журналіст, що має певний стаж роботи, досвід, відомий у колі своїх слухачів, читачів, глядачів, має право висловлювати свою думку, свою позицію, але при цьому повинен підкреслювати, що це його особистий погляд. У журналістиці, як і в політиці, важливо дотримуватися певних етичних і моральних норм, а також вимог закону. І тоді якість журналістики, якість політики, а в результаті – якість життя в нашій країні – покращиться.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини