Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:37:40

На Менщині двом господарствам рекомендовано відмовитися від свинарства

06.09.2014   20:14Агенцiя

Ветеринари і рятувальники вчилися боротися з чумоюТепер 168 країн світу знають про село Охрамієвичі на Корюківщині, де наприкінці серпня з’явилася африканська чума свиней. Ця страшна зараза може винищити усе свиняче поголів’я. Ні ліків, ні щеплень від неї не існує. А до нашого району від вогнища хвороби – лише кілька десятків кілометрів.


Пішов по горіхи – приніс чуму

Київським державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи 31 серпня підтверджено захворювання на африканську чуму двох свиней у приватному господарстві в селі Охрамієвичі Корюківського району.

Господар запевняє, що ходив у ліс по горіхи. Надибав дохлого дикого вепра, поторсав його ногою. А вже через взуття хвороба і перенеслася до його садиби. Хоча є ще неофіційна версія: дехто запевняє, що чоловік промишляв браконьєрством, і чума могла потрапити із м’ясом впольованих тварин.

Вогнище захворювання локалізовано, навколо села встановлено чотирикілометрову карантинну зону, пости ДАІ, міліції та ветеринарної служби, дизбар’єри. Свиней знищують (держава обіцяє компенсувати збитки господарям), заборонено вивіз із зони небезпеки не тільки свинини, а й всіх сільськогосподарських продуктів, змінено рух маршрутних автобусів, проводяться подвірні обходи.


Що це за біда?

Минулого понеділка збиралася надзвичайна протиепізоотична обласна комісія. Її фахівці і запровадили ці жорсткі, але конче необхідні заходи безпеки. Адже збудник хвороби, хоча і безпечний для людини, кілька місяців зберігається в продуктах свинячого походження, які не мали термічної обробки (соління та сирокопчені харчові вироби, харчові відходи). Вакцин проти чуми не існує, вірус не боїться морозів і стійкий до термічної обробки (аж до +90 градусів).

Джерелом збудника інфекції є хворі тварини та вірусоносії. Здорові свині заражаються при спільному утриманні з інфікованими. Збудник передається через корм, пасовища, транспортні засоби, забруднені випорожненнями хворих тварин. Використання для корму незнезаражених харчових відходів також сприяє поширенню хвороби.

Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, люди, домашні та дикі тварини, гризуни, які контактували з хворими свинями та трупами тварин. Осередками вірусу в природі є дикі свині та деякі кліщі.

Лікувати свиней, заражених африканською чумою, немає сенсу, бо ліків просто не існує. Усе поголів’я знищується, трупи тварин, залишки корму, приміщення спалюються.


Домашнім – карантин, диким – відстріл

Наш район також всіма силами намагається завадити проникненню цієї зарази на свою територію.

– У першу чергу – це жорсткі вимоги до належного утримання свиней у великих господарствах, пропускного режиму та виробничої гігієни, – констатує начальник управління державної ветмедицини у Менському районі Олександр Белашко. – Це актуально для сільгоспкооперативів «Авангард» та «Куковицький», підсоб­них господарств Менської виправної колонії та Домницького виправного центру і ПП «Менський Аграрник», який має найбільше поголів’я. Для «Авангарду» та «Куковицького» заходи коштуватимуть чимало, адже їм рекомендовано у кількатижневий термін взагалі відмовитися від свинарства.

Вирішено активізувати роз’яснювальну роботу та знищення гризунів і безпритульних тварин (хоча із останніми це дуже складно). Підтверджено заборону торгівлі свининою та молодняком без належних супровідних документів, передбачені жорсткі покарання за порушення цих вимог.

Велику проблему для Менщини створюють дикі свині, яких останнім часом розвелося сила-силенна. Та й не диво, адже в районі тільки під посівами кукурудзи більше десяти тисяч гектарів. А ще соя, соняшник, картопля. От і сунуть до нас ще й із сусідніх районів. Представники комісії прислухалися до слів мисливствознавця району Петра Корнієнка і вирішили клопотати про створення найближчим часом групи для відстрілу потенційних розповсюджувачів хвороби.


http://nslovo.com/blog/na-menschyni-dvom-hospodarstvam-rekomendovano-vidmovytysya-vid-svynarstva

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини