Гриби – "смачна" небезпека
Кожен рік, яким би він не був врожайним на гриби, трапляються навіть летальні випадки отруєнь. Тільки за офіційною статистикою в області було зафіксовано в 2012 році 36 отруєнь, 3 особи померли, в 2013 році 20 осіб отруїлось.
Тому при збиранні грибів навіть при наявності деяких знань і досвіду завжди необхідно дотримуватись основних правил. Тоді можна уникнути випадкових помилок, які призводять до отруєнь.
Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні. Ніколи не збирайте і не вживайте грибів, котрі біля основи ніжки мають бульбоподібне стовщення, оточене оболонкою (як наприклад у блідої поганки і червоного мухомора).
Якщо ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте «печериці» , що мають пластинки білого кольору. У справжніх їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темніють.
Якщо Ви збираєте для засолювання волнушки, чорнишки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, які містять молочний сік, то обов’язково перед засолюванням чи відварюванням вимочують їх, щоб видалити подразливі для шлунка речовини. Так само варто робити з валуями, що мають їдкий і гіркий смак. Зморшки необхідно прокип’ятити у воді протягом 7-10 хв., а відвар вилити. Тільки після такої обробки зморжки можна варити і смажити.
Ніколи не збирайте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.
Не збирайте гриби, навіть їстівні, у міських парках, скверах, а також вздовж автодоріг і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними до вживання.
Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це не правильне уявлення.
Після збирання того ж дня вдома гриби необхідно розібрати по окремих видах і знову ретельно переглянути. Усі сумнівні, а також переспілі, в’ялі гриби потрібно викинути.
Кулінарна обробка грибів здійснюється не пізніше наступного ранку після збирання.
При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.
Пам’ятайте, що гриби не тільки делікатес, а й небезпека!
Викладач навчально-методичного центру ЦЗ та БЖД Чернігівської області Мірошник Д.А.
Останні новини Чернігівщини

Міжнародне лідерство для підлітків: Klitschko Foundation запрошує взяти участь в проєкті Interexchange Academy 11:35
Klitschko Foundation спільно з Фондом Німецького футбольного союзу DFB-Stiftung Egidius Braun знову втілять семиденний інтенсив для української та німецької молоді Interexchange Academy 2025.

«Армія відновлення» Чернігівщини: – понад 9 тис. направлень 11:30
Служба зайнятості продовжує залучати мешканців територіальних громад області до лав «Армії відновлення».
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26
Протягом минулої доби зареєстровано 8 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 7 пожеж.
«єВідновлення»: в області понад два мільярди гривень компенсацій нараховано по майже шести тисячах заяв 08:37
На Чернігівщині триває реалізація державної програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення». Про наявну ситуацію в регіоні розповів під час брифінгу в медіацентрі ОВА начальник Управління містобудування та архітектури ОДА Сергій Куреня.
Історичні традиції та мистецька освіта: підходи до розбудови національної ідентичності обговорили члени коордради 08:34
Про утвердження української національної та громадянської ідентичності говорили сьогодні на черговому засіданні профільної коордради. Зустріч відбулася в Чернігівському колегіумі.