Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 18:03:55

До Дня флоту України

27.07.2014   08:46Агенцiя

«Екіпаж успішно виконує навчально-бойові завдання», - командир ракетного катера «Прилуки» капітан 3 рангу Павло Рудь

Про це та інше він розповів у телефонній розмові напередодні професійного свята - Дня флоту України

Як відомо, у березні поточного року корабель було силоміць захоплено військовослужбовцями Російської Федерації, а в середині квітня розблоковано і згідно з досягнутими вході переговорного процесу домовленостями перебазовано із Севастополя до Одеси.

З метою перебазування було сформовано буксирувальний караван у складі морського буксира «Бакай» (порт приписки Херсон), танкера «Фастів» і ракетного катера «Прилуки». Перед початком руху були здійснені усі заходи щодо забезпечення безаварійної експлуатації матеріальної частини і недопущення навігаційних пригод.
Щойно «Прилуки» і «Фастів» у нейтральних водах неподалік Севастополя опинилися під повним контролем вітчизняних військових моряків, на них було виконано ритуал підйому прапору Військово-Морських Сил України.

Успішно здійснивши перехід, вони стали першими кораблями, які перебазували з території тимчасово окупованого Криму.

На початку травня ракетний катер «Прилуки» здійснив перший вихід у море після зміни порту приписки. Саме з огляду на зазначені обставини під час виходу в море нагальними були такі питання як злагодження заново сформованого екіпажу корабля, перевірка функціонування технічних засобів, зокрема, роботи головної енергетичної установки на специфічних режимах, радіотехнічних комплексів, апаратури зв’язку тощо.

За словами капітана 3-го рангу Павла Рудя, всі завдання успішно виконані, бо екіпаж катера чітко розуміє: з кожним виходом у море завдання ускладнюватимуться, а це потребуватиме зростання рівня їхнього професіоналізму.
Вже за кілька днів ракетний катер «Прилуки» у складі групи бойових кораблів і катерів українських Військово-Морських Сил Збройних Сил України підчас виходу в море виконав низку навчально-бойових завдань.

Разом із середнім десантним кораблем «Кіровоград», артилерійським катером «Скадовськ», «АК-1» та «АК-2», екіпаж «Прилук» здійснив артилерійські стрільби по надводних і повітряних цілях у різних районах моря.

Крім цього, проведено низку корабельних бойових навчань і тренувань, зокрема, по боротьбі за живучість катера та рятуванню людини, яка опинилася за бортом..
Як повідомив командир ракетного катера «Прилуки», в подальшому, у стислі терміни проводилося бойове злагодження екіпажу.

- У визначених районах Чорного моря відпрацювалися елементи курсових завдань. Особовим складом було виконано бойові вправи із артилерійської зброї по повітряних і морських цілях, а також вправи із стрілецької зброї, профілактичне гранатометання. Крім того, проведено навчання з протипідводно-диверсійної оборони корабля на незахищеному рейді при стоянці на якорі, з боротьби за живучість на ходу та інші, - розповів  Павло Рудь.

Додавали складності, але не стали на заваді військовим морякам несприятливі погодні умови під час бойової роботи в морі.

Як зазначає командир, швидкими темпами відбулося доукомплектування особового складу, екіпаж завершив бойове злагодження продемонструвавши високий морський вишкіл та готовий до виконання завдань за призначенням.

Вже найближчим часом ракетний катер «Прилуки» знову вийде в море з метою виконання навчально-бойових завдань, тож бажаємо військовим морякам успіхів, вдачі та, як кажуть на флоті «сім футів під кілем».
 Довідково:
Прилу́ки (б/н U153) - ракетний катер проекту 206МР (шифр «Віхрь», англ. Matka class за класифікацією НАТО) Військово-Морських Сил Збройних Сил України, до 1995 року - Р-262 Чорноморського флоту СРСР.

Особливості проекту

Проект ракетного катера на підводних крилах 206МР - еволюційна версія великого торпедного катера проекту 206М, розробленого у 1955 році. Надбудови зроблені з легких сплавів.
Катер має гладкопалубний сталевий корпус з носовою малопогруженним крилом. Корпус розділяється на десять відсіків дев'ятьма водонепроникними переборками. Корпусу в надводній частині була придана незвичайна форма: для поліпшення умов змиву палуби при радіоактивному забрудненні стик палуби з бортом спеціально скруглений.
Двигуни розташовані в п'ятому та сьомому відсіках, пост дистанційного керування механізмами - в сьомому відсіку. Морехідні якості катера забезпечують можливість його використання без обмежень по швидкості при хвилюванні моря до 4 балів включно і на швидкостях до 30 вузлів при хвилюванні моря 5 балів.
Головний ударний комплекс катера - дві пускові установки протикорабельних ракет П-15М масою 2,5 тонн, дальністю стрільби 80 км і вагою бойової частини 513 кг. Ракетні катери проекту 206МР призначені для ураження бойових кораблів, транспортів і десантних засобів противника в морі та місцях їх базування в ближній морській зоні.

Історія

Ракетний катер Р-262 (заводський № 247) був спущений на воду 30 листопада 1979 року. До 30 грудня 1995 року знаходився у складі ВМФ СРСР - входив до складу 296-го дивізіону малих ракетних кораблів 41-ї бригади ракетних катерів Чорноморського флоту з базуванням у Чорноморському. У серпні 1985 року катер був виведений у резерв на консервацію.
У лютому 1996 року, згідно з українсько-російською угодою про параметри розподілу Чорноморського флоту, ракетний катер був переданий у склад Військово-Морських Сил України. У ВМС України корабель отримав назву «Прилуки» (б/н U153). Названий на честь міста Прилуки що у Чернігівській області.
В історії катера виконання багатьох артилерійських та ракетних стрільб. За час проходження служби у ВМС України корабель неодноразово брав участь у міжнародних навчаннях «Сі Бриз», «Фарватер миру», на парадах в честь Дня військово-морських сил, у збор-походах з'єднань кораблів ВМС України.

Вадим МИСНИК

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини