Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:08:19

Як дотримуються права довічно ув’язнених?

08.07.2014   09:59Агенцiя

Представники українського Омбудсмана здійснили перевірку Новгород-Сіверської установи виконання покарань Чернігівської області в частині дотримання прав людини в їх діяльності.

Регіональний координатор по зв’язках з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Алла Лепеха спільно з громадськими активістами Сергієм Буровим (ГО «М’АРТ») та Віктором Тарасовим (Чернігівський громадський комітет захисту прав людини) здійснили моніторинговий візит до Новгород-Сіверської установи виконання покарань №31 управління Державної пенітенціарної служби України в Чернігівській області.

Учасники моніторингового візиту без перешкод зустрілися з керівництвом даної установи, ознайомилися з умовами відбування покарання, вивчили житлові умови, оглянули приміщеннями на території установи та провели особистий прийом засуджених.
Особливість зазначеної пенітенціарного закладу полягає в тому, що фактично до його складу входять слідчий ізолятор, арештний дім та сектор максимального рівня безпеки для тримання чоловіків, засуджених до довічного позбавлення волі.

Як засвідчують учасники моніторингового візиту, у діяльності Новгород-Сіверської установи виконання покарань, у якій наразі відбувають покарання 66 засуджених до довічного позбавлення волі, 17 засуджених до арешту, 6 осіб, які перебувають у СІЗО та 6 осіб, залишених для господарського обслуговування, існують певні недоліки, які можуть розглядатися як неналежне поводження.

Зокрема, засуджені до арешту відбувають покарання у напівпідвальних приміщеннях, окремі камери потребують ремонту санвузлів та покрівлі, в окремих випадках до засуджених до довічного позбавлення волі адміністрацією установи встановлюються непередбачені законодавством режимні обмеження. Також виявлено негативну практику відрахування коштів з особових рахунків таких осіб, що використовуються для відшкодування вартості харчування, одягу, взуття, білизни, комунально-побутових та інших послуг за умови відсутності реалізації права на працю.

В бесідах з членами моніторингового візиту, засуджені скаржилися на одноманітне та неякісне харчування, незадовільний стан санітарно-гігієнічних засобів. Особливу занепокоєність у засуджених до довічного позбавлення волі викликало не виконання деяких положень Закону України «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо адаптації правового статусу засудженого до європейських стандартів», які стосуються можливості користуватися мобільними телефонами, Інтернетом, відбування покарання у межах адміністративно-територіальної одиниці відповідно до місця проживання до засудження або місця постійного проживання родичів.

Члени моніторингової групи відмітили також позитивні аспекти в діяльності установи: проводяться поточні ремонти, відремонтовано десять камер, в частині приміщень замінено вікна, поновлено меблі, встановлені додатково 4 таксофони. Крім того, засуджені позитивно відзивалися про стан надання їм медичної допомоги.

За результатами моніторингу буде підготовлено детальніший звіт і Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини будуть направлені відповідні акти реагування до Державної пенітенціарної служби України.


Віктор Тарасов

 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.