Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:40:24

Давайте уважніше ставитись до Землі!

17.06.2014   07:18Агенцiя

17 червня 1994 року в м. Париж, Франція, була прийнята Конвенція ООН про боротьбу з опустелюванням, яка набрала чинності 26 грудня 1996 р. Цей день міжнародна спільнота відзначає, як Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами. Україна приєдналася до Конвенції в 2002 році (Законом України від 04 липня 2002р. №61-ІV).

Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою в природі покликаний звернути увагу людей на необхідність міжнародного співробітництва для ефективної боротьби з даними природними явищами.

Високий рівень розорюваності угідь, в тому числі на схилах, значне розширення посівів просапних культур та практично повне припинення виконання комплексу робіт по захисту ґрунтів, порушення системи обробітку ґрунту приводить до погіршення стану земель держави, Чернігівської області зокрема.

В результаті використання важкої техніки відбувається ущільнення ґрунту, розвиваються ерозійні процеси, надмірне використання добрив призводить до засолення ґрунтів, разом з тим, з року в рік, родючість зменшується, однією з причин чого є виніс з полів родючого шару ґрунту. На даний час великий відсоток земель являються розораними і знаходяться в постійній експлуатації.

В Чернігівській області найбільш небезпечними деградаційними процесами є агрохімічна і агрофізична деградація ґрунтів, розвиток ерозійних процесів, радіаційне забруднення земель.

В регіоні постійно приділяється значна увага питанням збереження та підвищення родючості ґрунтів, що є найважливішою умовою сталого та безпечного виробництва сільськогосподарської продукції області. З цього приводу, в квітні 2014 року, Департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації проведена нарада щодо підтримання та нарощування ґрунтів, зменшення шкідливого техногенного впливу на них. На території Чернігівської області проводяться обстеження та паспортизація земель, відстежується тенденція щодо зміни агрохімічних показників якості грунтів, під впливом яких формується урожай сільськогосподарських культур.

На території області налічується 9435,38 га деградованих та малопродуктивних земель, які потребують консервації шляхом створення захисних лісових насаджень та шляхом залуження, з них деградованих земель – 3665,31га, малопродуктивних земель – 5755,07 га, техногенно забруднених земель – 15,0 га.

Розв’язання проблем, пов’язаних із раціональним використанням і охороною земель, зокрема боротьба з опустелюванням та деградацією земель здійснюється шляхом:
- впровадження науково обґрунтованих сівозмін, елементів біологізації землеробства, прогресивних технологій збереження та відтворення родючості ґрунтів і ведення землеробства;
- створення та відновлення полезахисних лісових смуг, захисних лісових насаджень на землях сільськогосподарського призначення (у ярах, балках, на пісках, уздовж берегів річок, водойм та на деградованих і забруднених сільськогосподарських угіддях).
- впровадження ґрунтозахисної системи землеробства з контурно-меліоративною організацією території;
- запобігання деградаційним процесам ґрунтового покриву на найбільш ерозійно-небезпечних територіях, зокрема на землях сільськогосподарського призначення, консервація деградованих, малопродуктивних та техногенно-забруднених земель.

Питання охорони земель в умовах загострення екологічної ситуації в Україні має стати одним з найважливіших напрямків державної політики та відігравати головну роль у діяльності підприємств, установ, організацій та громадян. Поліпшення стану землі відкриває значні резерви збільшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції і забезпечує суттєве оздоровлення екологічних умов життя людини.

Отже, природа не в змозі нескінченно пробачати помилок людини. Необхідно зупинити процес зміни грунту в бік опустелювання. І це ще можливо, якщо людство буде думати не тільки про сьогоднішній день, а й про майбутнє.

Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації закликає громадськість приєднатися до Всесвітнього дня боротьби з опустелюванням та посухами шляхом уважного відношення до даного народного багатства, долученням до збереження та невиснажливого використання земельних ресурсів.

Довідково: Опустелювання – це деградація земель під впливом будь-яких природних та антропогенних чинників. Опустелювання може спричинити тяжку довгострокову втрату відновлювальної здатності землі з усіма страшними наслідками, які можна уявити щодо флори і фауни, залежних від неї, а також викликати непередбачені зміни характеру клімату в локальному і регіональному, якщо не глобальному, масштабах.

Причиною жахливої деградації земель є надмірна антропогенна діяльність – неправильна експлуатація ґрунтів, нераціональна вирубка лісів тощо.


С. Бурковська – відділ економіки природокористування, моніторингу навколишнього природного середовища та зв’язків з громадськістю Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини