Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 20:08:13

Хто і чому розвалив "Сіверщину"?

08.05.2014   18:06Агенцiя

Отже, три числа газети «Сіверщина» не вийшли. Обурені люди мало не плачуть – газета «Сіверщина» була їх чи не єдиною патріотичною відрадою. Для зболених українських сердець це великий удар.

Перш, ніж вирішувати що робити, треба розібратися – чому так сталося? 

Авторами цього удару є ті, хто рейдерським чином захопив газету у вересні минулого року – з відстороненням мене від редакторства, з переїздом редакції з приміщення «Просвіти» у видавництво «Десна», з невиплатою працівникам боргів по зарплатах, зі звинуваченнями мене в численних гріхах, до злочинів включно. Вісім місяців я без роботи і без зарплати. Хоча одну місячну зарплату таки домігся через суд. Всі звинувачення, так голосно озвучені, розвіялися, як туман і виявилися звичайною брехнею, яка завжди супроводжує подібне рейдерство.

Виконавцями удару по «Сіверщині» є Віктор Лазар та Сергій Аверченко – відомі персонажі чернігівської політики. Не хочу їх характеризувати і навіть звинувачувати – все й так очевидно, адже це вони на двох засіданнях правління розігрували сцени атаки і це вони є архітекторами гроблення «Сіверщини».

Проте справжніми замовниками таки є не вони – на першому засіданні правління ще у вересні, де розглядалося питання по «Сіверщині», я прямо попереджував: йде зачистка інформаційного простору до виборів 2015 року (про Майдан тоді ніхто не підозрював). А оскільки в області були тільки два ЗМІ, які могли щось сказати проти режиму Януковича – сайт «Високий Вал» та газета «Сіверщина» - то владою й вирішено було заткнути «Сіверщині» рота.

Спершу спробували поміняти голову «Просвіти», адже саме наше товариство є засновником газети. Та й приміщення вицапати давно хотілося. Для цього було використано у ролі «шісток» підприємця, яка займалася під дахом «Просвіти» галереєю «Круті сходи». Використали по повній – з фальшивими викликами міліції, з приходом подруг- комуністок із Громадської ради при ОДА, з скаргами прем’єр-міністру Азарову і прочая…

Зрештою, господарський суд розставив всі крапки – не тільки на приміщення не може претендувати лукава і брехлива підприємиця, але й на вироби народних майстрів. Подала апеляцію у Вищий господарський суд – рішення незмінне.

А звітно-виборна обласна конференція «Просвіти» показала: з 37 делегатів «за» мене проголосували 25, а тільки 5 – «проти». Решта або утримались, або не голосували.

Далі пішли по іншому плану – прибрати із «Сіверщини» редактора, бо зрозуміло, що політику видання визначає саме редактор. Особливо доконала моїх ідеологічних противників редакторська колонка про Дейча, який став Героєм України. Як мене ще в антисемітизмі не звинуватили?

Зрештою, за планом першого заступника голови ОДА, відповідального за підготовку області до «ПРавильних» виборів, Віктор Лазар і ринувся в бій – раптово, без оголошення війни поставив вимогу поміняти редактора. Логіка при цьому була жалізна J «Чотирьох директорів поміняли – не помагає, давайте поміняємо редактора!». Чесно кажучи, я може б і подав заяву, але правління «Просвіти» стало за мене горою і я ультиматуми, аж із погрозами розправи, відкинув. Що ми, члени правління Валерій Сарана, Володимир Ступак, Юрій Соболь, при цьому почули від народного депутата Аверченка – лишаю на його совісті, якщо вона ще функціонує.

Певно, задум був повністю газету забрати - можливо, під тих же регіоналів, адже проговорився Віктор Лазар на правлінні, що ПР за неї давала два мільйони... На заваді стало те, що "Просвіта" не позбулася засновництва видання і, в принципі, могла б видавати газету сама. Якби мала гроші. А оскільки Центральне правління нас не фінансує, своїх коштів не маємо, редакційні були давно проїдені під мудрим керівництвом видавців, то й довелося терпіти цей переворот. Зрештою, Віктор Лазар публічно і не один раз запевнив, що газета буде виходити і курс її буде незмінним. Слово його виявилося як полова.

Фактичним редактором «Сіверщини» став Олександр Супронюк, екс- редактор газети «Чернігівщина», а я 8 місяців – без роботи. Якою стала газета – оцінювати не хочу. І ось – фінал: Віктор Лазар заявив, що неспроможний видавати газету (а той же Аверченко ніколи й не фінансував її, а тільки піарився на сторінках видання). «Що, синку, допомогли тобі твої ляхи?» - хочеться спитати словами Тараса Бульби, маючи на увазі регіоналів.

…Питають мене – як ти міг після всього цього працювати у штабі поруч із тими, хто завалив «Сіверщину»? Відповів словами Івана Котляревського :»Як общеє добро в упадку – забудь отця, забудь і матку, Лети повинность ісполнять». У нас була повинность – рятувати Україну. Тепер же настав час розказати частину правди, якщо великі і могутні бізнесмени не змогли видавати газету.


http://siver.com.ua/news/khto_i_chomu_rozvaliv_sivershhinu/2014-05-08-14602

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.