Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 05:42:32

Відзначення краєзнавцями Чернігівщини пам’яті про війну у переддень дня Перемоги

08.05.2014   08:22Агенцiя

6 травня у великому залі Чернігівської райдержадміністрації Чернігівської області відбулася районна краєзнавча конференція за участю, місцевих краєзнавців, вчителів історії і бібліотекарів району й керівництва району.

У заході взяли участь голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України, директор інституту історії, етнології та правознавства Чернігівського національного педагогічного університету, професор Олександр Коваленко та науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Сергій Горобець.

Конференція була присвячена 69-ї річниці Перемоги у Другій світовій війні. Учасники розглянули різноманітні аспекти перебігу воєнних дій та життя людей в окупації та після визволення від нацистських загарбників на теренах Чернігівського району в 1941—1945 років. Особливу увагу було приділено уточненню списків загиблих земляків на фронтах, збору інформації про маловідомі поховання воїнів.

На конференції виступив науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець, який ознайомив присутніх з методичними матеріалами Українського інституту національної пам’яті щодо відзначення Дня Перемоги. Він звернув увагу на необхідність відмовитися від радянського формату відзначення Дня Перемоги. Насамперед зосередитися на допомозі живим ветеранам та вшануванні пам’яті загиблих.

Також було зроблено наголос на своєчасності запровадження європейської традиції носіння відзнак у формі червоних маків зі салоганом «Ніколи знову». Представник УІНП підкреслив, що це виявив нашої поваги до тих, хто знищив нацизм. Червоний мак – символ європейський та український. У наших піснях йдеться, що маки зацвітають там, де пролилася козацька кров.


Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.