Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:39:19

Гарячі будні Остерських лісівників

07.04.2014   11:35Агенцiя

Весна в цьому році прийшла на Придесення рано і внесла свої корективи в роботу сіверських лісівників.

Виїзна квітнева колегія Чернігівського ОУЛМГ відбулася на базі двох підприємств — ДП «Остерське лісове господарство» та ДП «Остерський військовий лісгосп». У лісівників завершилася весняна посадка лісу і настала інша відповідальна пора — пожежонебезпечний період. Отож Остерський напрям було вибрано небезпідставно: тут розташований військовий полігон , на якому — у зв’язку з напруженою обстановкою на українсько-російському кордоні — активізувалися армійські навчання. Тому лісова пожежа може виникнути в остерських лісах ( «гарячій точці») будь-якої миті… Учасники заходу зібралися на рекреаційному пункті «Зуєва долина», що на трасі Вишгород-Чернігів. Всі відразу звернули увагу на дбайливо підготовлену пожежно-захисну смугу.

І начальник Чернігівського ОУЛМГ Валерій Лозицький розпочав виїзне засідання колегії. Він надав слово директору Остерського держлісгоспу Юрію Кравчуку, який і розповів колегам, чим живе сьогодні очолюване ним підприємство.

Нашою наступною зупинкою стало Морівське лісництво. Ми пройшлися його затишною садибою, ознайомилися з електронною картою лісництва та роботою камери відеоспостереження, оглянули і клас місцевого учнівського лісництва.

Потім учасники колегії переїхали до Косачівського лісництва і побували на ділянці суцільної санітарної рубки. Зазначимо, що попередньо насадження були обстежені комісією за участю працівників облуправління та ДСЛП «Київлісозахист». Відмічалося: це — осередок кореневої губки. У сухостоях різного терміну «засіли» шкідники. І проведення вибіркового санітарного вирубування призведе до розладнання насадження та утворення недопустимої повноти. Тож визнано доцільним призначити ССР. Заплановано також у червні-липні обробити цю ділянку гербіцидами і восени висадити соснові культури з відповідним введенням листяних порід.

Серйозної шкоди лісовим масивам завдають дикі зарослі акації білої. У Косачівському лісництві ми оглянули лісові насадження, створені на місці кореневої губки та акації білої.

Лісничий Анатолій Костенко показав нам колишнє згарище, де у 2008 році нищила ліс вогняна стихія. І розказав, як важко на цьому місці приживаються лісові культури Лісівники постійно роблять доповнення, виручає береза.. Це дуже напружена й трудомістка робота — відновлення лісу на згарищах!

Під час поїздки ми часто чули, як гриміли постріли: йшли навчання. Лісівники з розумінням ставляться до сусідів-військових — час нині неспокійний. І цілодобово чергують, оберігаючи ліс від вогню.

Хороше враження на нас справила садиба Косачівського лісництва з його картою та камерою відеоспостереження. Скрізь відчувається рука доброго господаря.

Коли ж прибули на згарище в Остерський військовий лісгосп, були вражені побаченим — нехлюйство й недбальство кидалися у вічі. У 2008 році лісова пожежа, що виникла на військовому полігоні, охопила на підприємстві зелені масиви загальною площею 207,9 га ( верхова зайняла 127,5 гектара). Прикро, але й зараз площа насаджень, які повністю втратили технічну якість і залишаються нерозробленими, становить 26, 5 га.

Колеги співчували Валентину Судаку, ще донедавна головному лісничому лісового господарства Остерського держлісгоспу, який нині керує ДП «Остерський військовий лісгосп». Тяжку ношу взяв він на свої плечі. Всі щиро бажали новому директору терпіння і підтримки в колективі.

Відвідали ми й ту ділянку, на якій у минулому році під час проходження танкової колони зайнялася суха трава. Вогонь перекинувся на ліс — в результаті вигоріло 23 гектари насаджень. Вкотре переконалися : військове сусідство — справді «порохова бочка». Потрібно вдень і вночі пильнувати, особливо у весняно-літній період.

З цією метою біля контори лісгоспу зводилася пожежна вежа з камерою відеоспостереження. Намічається завершити це будівництво до травневих свят.

Валерій Лозицький зважено сказав: «Сьогодні чуємо немало нарікань на роботу лісівників з державних підприємств, а який спадок отримав наш колега? Хто ж виграв: ми чи військові? Лісівники знають, скільки душі затрачається на те, щоб ліси росли…».

Не обминули учасники виїзної колегії і Остерське лісництво, а саме урочище Євминку, що у 2011 постраждало від буревію. Цю ділянку обстежувала комісія, до складу якої входили представники Чернігівського ОУЛМГ та ДСЛП «Київлісозахист». Було встановлено, що в окремих місцях переважають буреломи і вітровали. Тому визнано за доцільне призначити СРС на площі 1,8 га.

Оглянувши ділянку, на якій після буревію зеленіли висаджені лісові культури, вкотре переконалися, що ця робота була дуже важкою. І буревії, і пожежі виснажують тих людей, що працюють у лісі.

Із задоволенням ми побували на Євминському рекреаційному пункті. Гарно оформлений, він привітно зустрічає гостей. Чернігівські лісівники прагнуть привчати населення до цивілізованого, а не стихійного, відпочинку в лісі.

Проїхалися учасники заходу і по земляному полотну, де будується лісова дорога. Тут працював дорожньо-будівельний комплекс. Упевнилися: дорога зроблена якісно.

А відвідавши Остерський лісопромисловий комплекс, побачили, як завантажувався ліс-кругляк у контейнери — для перевезення автотранспортом до споживачів.

Завершився лісівничий маршрут учасників виїзної колегії у Горбачівському лісництві. На пленарному засіданні з доповіддю «Про хід виконання весняних лісокультурних робіт державними підприємствами лісового господарства Чернігівського ОУЛМГ» виступив Володимир Перев’язко, головний спеціаліст відділу лісового господарства облуправління. Аналізуючи лісокультурну весняну кампанію, він відмітив, що у цьому році посадка лісу почалася на місяць раніше, ніж у минулому.

А Валерій Лозицький підкреслив, що краще витрачати кошти на збереження лісу, ніж на його відновлення. Вороги наших лісів відомі: пожежі, буревії, коренева губка тощо. І боротьба з зі шкідниками та акацією білою вимагає значних затрат.

Валерій Григорович наголошував, що ціни на газ зростатимуть, тому треба заготовляти сухі дрова. (Маємо ж верстати-дроворуби). Попит на таку продукцію теж зростатиме.

Варто ефективно використовувати і два потужні дорожньо-будівельні комплекси, щоб від них більше користі було. Вони ж можуть не тільки дороги будувати, а й пожежні водойми копати.

Настав пожежонебезпечний період — і лісівники, як воїни, повинні бути завжди напоготові.


Обласне управління лісового та мисливського господарства

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини