Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:39:54

Завершився перший етап проекту "Проведення громадського функціонального обстеження місцевих органів влади для підвищення ефективності державної гендерної політики"

06.03.2014   08:03Агенцiя

Внаслідок адміністративної реформи 2010 року був ліквідований головний уповноважений орган виконавчої влади, що займався реалізацією забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків – Міністерство сім’ї, молоді та спорту України. Фактично була зруйнована управлінська вертикаль, що мала забезпечувати реалізацію Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків». Координація діяльності між центральними і місцевими органами влади стала розбалансованою і вже не могла забезпечувати нагальні потреби.

Слід визнати факт прихованої дискримінації, що вкоренилася в суспільній свідомості, консервативних ґендерних стереотипах. Коли місце та роль жінки пов’язуються виключно із сім’єю, а чоловіка – із суспільною діяльністю. Слабка представленість жінок у сфері прийняття рішень суперечить принципам демократичного розвитку і також є виявом ґендерної нерівності в Україні. Закон стверджує, що жінки і чоловіки мають рівні права і на працю, і на сімейне життя, але фактично ці права є різними. Для жінок це стосується подвійного навантаження і у сім’ї та на роботі, і проблем з кар’єрним зростанням, для чоловіків - обмеження можливостей для виховання дітей та участі в сімейному житті.

Сьогодні Україна займає останнє місце в Європі по кількості жінок у парламенті. Політика в Україні традиційно вважається чоловічою сферою впливу. Зокрема, серед 442 народних депутатів України сьомого скликання тільки 42 жінки, тобто менше 10 %. Однак при цьому третину всіх законодавчих ініціатив до Верховної Ради по¬дають саме жінки. В Європі середній показник представництва жінок у парламенті становить 23 %, у сві¬ті — 14 %. За даними Національного агентства України з питань державної служби, кількість жінок-державних службовців становить 76,8 %. Однак чисельна перевага жінок на державній службі фор¬мується переважно за рахунок посадовців нижчих управлінських рівнів, з просуванням на посади вищого рівня їх частка значно зменшується.

Проект «Проведення громадського функціонального обстеження місцевих органів влади для підвищення ефективності державної гендерної політики», який реалізується громадською організацією «Центр політичних студій та аналітики» за сприяння Посольства Нідерландів в Україні, має на меті дослідити інституційну спроможність місцевих органів влади впроваджувати державні реформи, зокрема в сфері гендерної політики.

Результати проведення першого етапу проекту підтвердили відсутність єдиної вертикалі на місцевому рівні, яка б мала забезпечувати реалізацію Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків». Сьогодні в регіонах державну політику в сфері забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків здійснюють як Управління/відділи у справах сім’ї, молоді та спорту так і Управління/відділи соціального захисту.

На наступних етапах проведення проекту планується детально вивчити, які саме дії проводяться для забезпечення гендерної рівності в областях, наскільки вони є ефективними і т.д.


Прес-служба Чернігівської обласної громадської організації "Центр політичних студій та аналітики"
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини