Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:05:23

Сільська родина із Щорського району облаштувала в своєму дворі щось на кшталт зоопарку

27.02.2014   13:03Агенцiя

Біля дому сім’ї Гаврик, що стоїть на трасі Щорс – Березна, частенько пригальмовують легковики: на узбіччі дороги, особливо влітку, полюбляють прогулюватися декоративні кури.

Півник з двома курочками різних порід щипають травичку, сокочуть одне до одного. Проїжджі запиняються, фотографують незвичне птаство. Маленькі, мов іграшкові, вони прогулюються вздовж дороги, привертають увагу, особливо дітвори.

Втім, їх господарі полюбляють різноманітну екзотику. Зараз у пташнику кілька цесарок, індокачки, кури різних порід. Голуб’ятня повниться всілякими голубами. У вольєрах підростають молоденькі лайка і двоє цуценят породи алабай. Є в дворі й доросла собака – також породиста. Улюблениця і пестунка в родині – кобила Зорка. А ще тут доглядають аж десять корів.
Марію Іванівну добре знають і зустрічають, як рідну, водії маршруток, що курсують до Чернігова. Дуже комунікабельна, привітна, балакуча, вона з кожним знайде спільну мову, пожартує, коли везе свою продукцію на Чернігів. Ніби це не вона встала удосвіта, видоїла десять корів, заспішила на базар.

Щоправда, у неї багато сумлінних помічників. Чоловік Григорій Іванович як закінчив вісім класів, так і пішов пасти колгоспних телят. Відтак йому не звикати доглядати худобу. Важко нині молодим знайти роботу. Тож син Іван та донька Валя біля батьків ведуть велике господарство. Гуртом обробляють 12 гектарів землі, тримають чималеньку, як для однієї родини, ферму. Роботи вистачає від зорі до зорі.

У Чернігові мають постійних покупців: чудові вершки та виготовлене Марією Іванівною разом із донькою Валею домашнє вершкове масло йде, як кажуть, «на ура». Домашні, якісні, без шкідливих домішок, молочні продукти користуються неабияким попитом. Так само, як і домашній сир – його забирає оптовик, щоб вигідно перепродати.
І так уже багато років родина тяжко працює – четверо дорослих, не пестунчиком, хоча й улюбленцем, росте біля них онук і племінник Владик (син старшої доньки Катерини від першого шлюбу), якому з малих років знайома селянська робота. Принаймні, точно знає, що в їх сім’ї кожна копійка дається тяжкою працею. Але при цьому усі разом вони мають спільне захоплення, яке в Рогізках називають сімейним зоопарком Гавриків.

Придбали два доїльні апарати (на жаль, обіцяного відшкодування витрат на їх купівлю із державного бюджету так і не дочекалися). Однак далеко не кожна корова віддасть молоко бездушній машині. Тому Марія Іванівна не приховує, що вісім корівок вона доїть вручну. Зізнається: «Мені руками спокійніше. Яка худобина з норовом, яка сама проситься до рук».

Отак і живуть вони – дружно в праці минають день за днем. Вони нікому не скаржаться, не ремствують, а самі себе забезпечують усім необхідним. Прибутки їм дають молоко та щорічні 4-5 гектарів картоплі.
Мають саморобного трактора – це їх основний помічник. До нього є косарочка, маленькі граблі беруть у сестри, тож сіно заготовляють майже повністю механізовано. Втім, у сільському господарстві роботи вдосталь і влітку, і взимку. Зараз увесь день минає біля худоби: нагодувати, подоїти, напоїти, викидати гній і ще чимало різних клопотів.

Після обширного інфаркту Григорій Іванович - помічник не надійний. Задля позитивних емоцій він завів голубів. Словами не можна передати, які красені зараз у його табуні – різних кольорів і в цяточку, з хвостами довгими, короткими й віялом, як у павичів, великі й маленькі. Про них господар готовий розповідати годинами. І що головне, захоплення чоловіка підтримує дружина. За три роки про голубів дізнався майже все. Спорудив зручну голуб’ятню, щодня розмовляє з ними.

- До мене, як у зоопарк, ходять дивитися на птахів та домашніх тварин, - говорить Григорій Іванович. – Зорку купив у Нових Боровичах, вона була не об’їжджена, тож намучився, до всього привчаючи. Роботою вона у нас не завантажена. Коли, бувало, Валя веде її додому, кобила грає по дорозі, як дитина. А якщо надумається і сама помандрує кудись, додому не поспішає, може погуляти селом. Але згодом у двір обов’язково повертається – добре дорогу знає. Поки у нас не було трактора, мали в господарстві троє коней – косили кінною косаркою траву, було багато іншої роботи.

Влітку зрідка їздять підводою в поле. Осінньої пори, коли на велосипедах дітям холодно, возять конем до школи свого онука та онуків сестри – живуть усі поруч. Сім’я Гаврик, про яку наша розповідь, знайшла своє нелегке щастя у одвічній селянській праці. Про таких зараз кажуть: ефективні господарі.

На жаль, держава мало підтримує їх. Щоб документально оформити своє господарство як фермерське, потрібні дуже великі кошти. Влада щоразу обнадіює дотаціями та компенсаціями, а на кінець року виявляється, що для цього не вистачило у бюджеті грошей. І все ж селяни вірять, що колись дійде черга і до них, адже їх внесок в економіку країни відчутний.


http://zemlyaivolya.net/news/silska_rodina_iz_shchorskogo_rayonu_oblashtuvala_svo.html

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини