Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 00:42:19

"Економити треба, починаючи з себе…"

24.02.2014   10:04Агенцiя

20 лютого — насичений день для чернігівських лісівників. Вранці пройшов аукціон з продажу необробленої деревини, що належать підприємствам лісового господарства Чернігівського ОУЛМГ. Перед початком торгів відбулась нарада, на якій обговорювалася актуальна нині проблема, як працювати з партнерами у ІІ кварталі.

Свої корективи вносить непросте сьогодення. Піднімаються ціни на деревину, тому потрібно зберегти ділові стосунки з партнерами.

А в аукціоні, який відбувся на агропромисловій біржі, взяли участь всі держлісгоспи. І покупців побільшало — їх було зареєстровано 114.

Відмітимо, що зростає попит на чернігівську сосну, але трохи гірші справи з деревиною листяних порід.

Після аукціону лісівники зібралися на засідання колегії ОУЛМГ. Одне з основних питань — опрацювання заходів щодо забезпечення стабільної роботи підприємств у 2014 році.

Начальник облуправління Валерій Лозицький, відкриваючи засідання, сказав, що лісова сім’я поповнилась ще одним колективом — Остерським військовим лісгоспом, де виконує обов’язки директора Валентин Судак ( до цього часу він був головним лісничим місцевого держлісгоспу).

Валерій Григорович зауважив, що військовому лісовому колективу весною необхідно подати руку підтримки із забезпеченням садивним матеріалом. І після цього запросив директорів до відвертої щирої розмови. Керівники говорили , де можна заробити додаткові кошти. Звичайно, легше заробляти гроші лісосировинним держлісгоспам — Корюківському, Н.-Сіверському, Семенівському та Добрянському. А таким, як Прилуцький, Ніжинський та Борзнянський — важче. Цим підприємствам треба думати про заготівлю березового соку, лікарської сировини, вирощування декоративно-садивного матеріалу.

До того ж, слід активніше працювати з місцевим населенням, щоб люди старанніше займалися впорядкуванням міст і сіл. Аби з місцевих бюджетів виділялися кошти для озеленення населених пунктів декоративним матеріалом.

На колегії велася розмова і про переробку низькосортної деревини. Адже ціннішу деревину треба продавати у круглому вигляді. Ішла мова і про плантації новорічних ялинок, які потрібно збільшувати. Необхідно заготовляти і березовий сік, і ягоди. А ще залучати до співпраці Щорський консервний завод, на якому минулого року вже переробляли чорниці і мед.

Обов’язково використовувати шишкосушарки — сушити гриби, ягоди та груші-дички.

Потрібно заробляти кошти і від ведення мисливства. Приклад подає Борзнянський держлісгосп, який у минулому році отримав від мисливства 190 тис. грн.

На цій колегії торкнулися й ефективності використання дровокольних верстатів та надання допомоги сільському населенню у придбанні дров.

Між іншим, на Чернігівщині вже чимало котелень на підприємствах працюють на дровах.

На колегії значна увага приділялася заощадженню коштів. «Економити треба, починаючи з себе,— вкотре зазначив Валерій Лозицький.— І берегти кожну копійку. Особливо це стосується паливно-мастильних матеріалів. На кожному автотранспорті, який задіяний на виведенні деревини та інших лісогосподарських роботах, повинен бути встановлений лічильник використання палива. І бензинові двигуни, де це можливо, заміняти на дизельні.»

А весняні лісогосподарські роботи потрібно переводити з ручних на механізовані. За приклад служать городнянські лісівники. Вони придумали ручну сівалку, яку добре було б впровадити в кожному держлісгоспі.

Валерій Григорович додав, що економія — хороша річ, але на людях економити не треба. Якщо трудівники заробили премію, потрібно їм вчасно віддати зароблене. Особливо це стосується робіт на заготівлі деревини, її асортименту.

На засіданні колегії також розглядалися й інші питання. Про підсумки лісокультурного виробництва у 2013 році розповів головний спеціаліст відділу лісового господарства Володимир Перев’язко.

Стан лісового насінництва та лісонасінневої справи висвітлив перший заступник начальника облуправління Юрій Пономаренко.

Заступник начальника лісогосподарського відділу Микола Ковбас зупинився на підготовці лісівників до пожежонебезпечного періоду.

Тема виступу начальника відділу лісосировинних ресурсів Петра Приходька — охорона праці на лісогосподарських підприємствах.

На завершення колегії Валерій Лозицький вручив перехідний кубок переможців Холминському держлісгоспу ( вже втретє), вимпели за ІІ та ІІІ місця одержали ДП «Добрянське ЛГ» та ДП «Семенівське ЛГ».

 

За повідомленням Чернігівского ОУЛМГ
 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.