Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:35:26

13 старовинних ікон та глечик вартістю майже 200 тисяч гривень затримали на кордоні

13.01.2014   16:05

Предмети старовини, затримані на Чернігівщині при спробі незаконного ввезення в Україну, оцінені експертами у 194 тисячі гривень

У пункті пропуску  «Нові Яриловичі» виявили спробу незаконного переміщення через кордон 13-ти старовинних ікон та металевого глечика. Предмети старовини намагався незаконно перемістити через кордон громадянин України під виглядом ввезення особистих речей. Раритети знаходились у одній з картонних коробок, в яких були упаковані одяг, речі та предмети побуту даного громадянина – загалом понад 30 багажних місць.

Приховані цінності виявили під час проведення поглибленого огляду салону автомобіля. А саме у коробці з написом… «Посуда». Предмети старовини вилучили і направили на експертизу, яка й встановила їх загальну вартість у розмірі 194 тисячі гривень. Щодо історичної та культурної цінності затриманих предметів мистецтвознавці визначили, що п’ять ікон та глечик мають історичну та культурну цінність, ще п’ять ікон - історичну. Цінність ікон полягає ще й у тому, що частина їх визнані невід'ємними елементами духовного життя України другої половині XIX ст., дві ікони, на яких образ Святого Миколи Чудотворця датовані кінцем XVIII ст. та XIX ст. відносяться до духовного життя населення Російської імперії того часу.

Ікона «Чотиричасна», яку за сюжетним компонуванням можна віднести до іконопису «старообрядців» у XIX ст., вважалась домашнім іконостасом і, так званою, «цілющою іконою» водночас. Розділ ікони на чотири клейма (або «клітини») відповідав поділу внутрішнього простору будинку старообрядця на чотири приміщення. Про те, що ікона виконана народним майстром свідчить іконографіка, яку автори зводили до найпростіших схем написання, виконуючи деталі широкими грубими мазками, що і прослідковується в затриманій іконі. Експерти визначили, що дана ікона є свідченням присутності старообрядців на теренах України, зокрема Чернігівщини.

Досить цікавою є історія глечика з білого металу, який визнали культурною цінністю та оцінили у 14 тисяч гривень. Глечик був виготовлений у Франції у XIX ст. невідомим майстром срібної справи та призначався на експорт, про що свідчить клеймо із зображенням Міневри.

Працівники Чернігівської митниці Міндоходів відносно порушника законодавства склали протокол за статтями 471 «Порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю» та 472 «Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення» Митного кодексу України. Після закінчення провадження матеріали будуть передані до суду.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини