Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 22:10:16

Телефонні шахраї зловили у свої тенета чергову жертву

10.12.2013   08:04

Вночі 43-річну жительку Чернігова потривожив телефонний дзвінок. Незнайомий чоловічий голос повідомив, що її зять начебто затриманий у столиці співробітниками міліції, оскільки той став винуватцем ДТП, а зараз якраз вирішується питання про його подальшу долю. Для достовірності жінці навіть дали поговорити з начебто зятем, хоча його голос ідентифікувати було важко.

Чоловік, який представився слідчим, заспокоїв, що ситуацію можна виправити за 15000 гривень. Гроші потрібно перерахувати на вказаний банківський рахунок, після чого її родича одразу відпустять.

Як розповів виконуючий обов'язки начальника Чернігівського міського відділу внутрішніх справ Вадим Парфентьєв, налякана теща назбирала 14 тисяч гривень, на що «посередник» погодився і взявся консультувати жінку як здійснити переказ через банкомат. Потерпіла слухняно виконала всі поради «посередника», навіть не подумавши перевірити інформацію - передзвонити зятеві чи з'ясувати в якому саме райуправлінні Києва він затриманий.

І лише після завершення транзакції теща додумалася зв'язатися з зятем, а почувши його спокійний голос у слухавці - зрозуміла, що її ошукали. Зараз відкрито кримінальне провадження за статтею 190 Кримінального кодексу України «шахрайство», що передбачає покарання аж до обмеження волі на строк до трьох років. Тривають слідчі дії.

Очільник міської міліції Вадим Парфентьєв, зауважив, що про такі випадки телефонного шахрайства в області засоби масової інформації регулярно повідомляють та попереджають громадян. Профілактичні матеріали на цю тему регулярно і постійно виходять в пресі, по телебаченню та в радіоефірі, але громадяни все одно потрапляють на гачок шахраїв.

У зв'язку з цим міліція надає кілька корисних порад для громадян як не стати жертвою «телефонних шахраїв»:

- По-перше, спробуйте негайно перевірити отриману інформацію. Передзвоніть тому, хто «потребує негайної допомоги» або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити чи спростувати сказане;
- По-друге, запитайте невідомого про щось особисте, наприклад, в яке місто він телефонує, чи як звати того, хто «потребує допомоги», скільки йому років тощо. Швидше за все, аферисти працюють навмання і так швидко не зорієнтуються. Просто кладуть слухавку.

Якщо скажуть, що телефонують з міліції - передзвоніть у вказаний відділок і перевірте інформацію. Так само і з лікарнями чи іншими закладами. Це займе лічені хвилини, але збереже ваші кошти і нерви.

Як правило, такі телефонні шахраї «працюють» серед ночі, коли важко зорієнтуватися та логічно мислити, тим більше, отримавши таку негативну інформацію. І все-таки - спробуйте заспокоїтися, зосередитися і діяти виважено.

Якщо Ви або ваші знайомі все ж потрапили в подібну ситуацію, і незнайомі люди, представляючись міліціонерами, вимагають у вас гроші за вирішення якихось питань, негайно телефонуйте «102» або на телефон довіри УМВС України в Чернігівській області - 619-102. Цим ви або убезпечите себе від неприємностей.
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини