Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 16:55:53

З турботою про застрахованих осіб Чернігівщини

31.10.2013   10:23Агенцiя

У наш досить нелегкий час, особливо важливою є система забезпечення виконання соціальних гарантій.

У системі загальнообов’язкового  державного соціального страхування України важливе значення має Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі Фонд) - цільовий позабюджетний страховий Фонд, який виступає гарантом забезпечення людини праці певними соціальними виплатами та послугами.

З червня 2001 року в області  працюють, після реорганізації обласного  відділення Фонду соціального страхування  України в Чернігівській області, виконавча дирекція обласного відділення Фонду та її десять робочих органів: Чернігівська міська, Бахмацька, Варвинська, Козелецька, Корюківська, Менська, Ніжинська, Новгород-Сіверська, Прилуцька та Чернігівська міжрайонні виконавчі дирекції.

На рівні області  управління соціальним страхуванням здійснюється за принципами  солідарності та паритетності правлінням обласного відділення Фонду, склад якого було оновлено 5 вересня нинішнього року делегованими представниками від держави, роботодавців і застрахованих осіб. Працюючи на громадських засадах, правління відділення сумлінно виконує свої обов’язки.

Характерною ознакою сьогодення є тісна співпраця між суб’єктами господарювання усіх форм власності та спеціалістами обласного відділення, в якому працює 134 кваліфікованих спеціалісти, що обслуговують 26764 страхувальники. Це достатньо потужна сила, що успішно виконує поставлені завдання.

Фонд є одним із найбільш видаткових поряд з іншими фондами. Так, бюджетом відділення на 2013 рік передбачено 130,5 млн. грн. на матеріальне забезпечення застрахованих осіб. Більше половини витрат (90,6 млн. грн.) припадає на допомогу по тимчасовій непрацездатності, яка надається застрахованим особам внаслідок захворювання  або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві. Водночас оплачуються листки непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років або за хворим членом сім’ї. Надається допомога і по тимчасовій непрацездатності при направленні застрахованих осіб на лікування до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів. Якщо застрахована особа виховує дитину-інваліда віком до 18 років, то у разі потреби стороннього догляду за нею в період санаторно-курортного лікування, їй також надається допомога по тимчасовій непрацездатності за період лікування дитини.

Зазначені допомоги надаються працівникам підприємств, установ, організацій, які повністю або частково компенсують втрати заробітної плати (доходу).

Працюючі жінки мають право на отримання від Фонду допомоги по вагітності та пологах за весь термін відпустки в розмірі 100% середньої заробітної плати.

За  рахунок Фонду надається допомога на поховання (1400 грн.) у разі смерті застрахованої особи, а також членів сім’ї, які перебували на її утриманні.

Підставою для отримання фінансування від Фонду на виплату вищезазначених допомог є заява-розрахунок надана підприємством-страхувальником.

За підсумками 9 місяців 2013 року міжрайонними та Чернігівською міською виконавчими дирекціями обласного відділення Фонду опрацьовано 19 568 заяв-розрахунків на суму майже 90 млн. грн., в тому числі по тимчасовій непрацездатності - 64 млн. грн. та по вагітності і пологах - 26 млн. грн. При цьому, кількість заявок страхувальників і сум на фінансування зростають. За аналогічний період 2012 року отримано від страхувальників 18 496 заяв-розрахунків на суму 80 млн. грн., що на 1 072 заявки та 10 млн. грн. менше ніж у поточному році. Це вимагає підвищеної уваги до питань обґрунтованості співвідношення витрат із власними доходами. Тому посилено контроль при опрацюванні заявок страхувальників на відшкодування витрат, пов'язаних з виплатою вищезазначених допомог. Обов'язковій попередній позаплановій перевірці підлягають страхувальники, у заявках яких відображені сумнівні витрати.

Варто наголосити, що Фонд своєчасно виконує свої зобов’язання перед страхувальниками в терміни і у відповідності до вимог чинного законодавства.

Одним із пріоритетних напрямків діяльності Фонду є турбота про здоров’я працюючих громадян і членів їх сімей. Щороку правлінням обласного відділення затверджується відповідна регіональна програма відновлення здоров’я застрахованих осіб та членів їх сімей, основне завдання якої - забезпечення санаторно-курортним та відновлювальним лікуванням застрахованих осіб в санаторно-курортних закладах, у тому числі санаторіях-профілакторіях, участь у реалізації державних програм щодо оздоровлення дітей в дитячих закладах оздоровлення, реалізація інших законодавчо визначених напрямків позашкільного обслуговування дітей.

Загалом на ці цілі у бюджеті обласного відділення Фонду у поточному році передбачено 55,6 млн. грн.

Одним з вагомих напрямків  фінансування є санаторно-курортне лікування і оздоровлення застрахованих осіб та членів їх сімей. За рахунок цих коштів застраховані особи вже отримали 3198 путівок на санаторно-курортне та відновлювальне лікування на суму 19,9 млн. грн. Загалом же, за кошти Фонду на 2013 рік придбано 6 тисяч путівок до санаторно-курортних закладів та санаторіїв, як на курорти загальнодержавного, так і місцевого значення. Це в 1,5 рази більше, ніж 2012 року.

За 9 місяців поточного року у санаторіях-профілакторіях, які частково фінансуються за кошти Фонду отримали лікування та оздоровлення 900 осіб. У тому числі санаторієм-профілакторієм обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського оздоровлено 450 осіб на суму 457 тис. грн. та санаторієм-профілакторієм „Юність” ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка оздоровлено 450 студентів на суму 554 тис. грн.

Основним завданням у справі оздоровлення дітей в дитячих закладах за рахунок коштів Фонду було зміцнення їх здоров’я, формування активного способу життя підростаючого покоління.

За участю коштів Фонду оздоровлено 9016 дітей, що на 305 дітей (або на 3,5%) більше рівня минулого року (8711). Загальна сума витрат склала 10 млн. грн. Діти застрахованих осіб оздоровлювались в 61 дитячому закладі оздоровлення, 41 з яких були розташовані за межами області. Із загальної кількості дітей 57% виїхали на оздоровлення за межі Чернігівщини.

Фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб здійснювалось шляхом часткового фінансування та закупівлі путівок за повну вартість.

За часткового фінансування оздоровлено 7973 дитини, використано 6,8 млн. грн. За повну вартість придбано 1043 путівки на суму 3,2 млн. грн. Зазначені путівки застрахованим особам видавались за рішенням  комісій із соціального страхування підприємств, установ, організацій з частковою оплатою 10% вартості путівки. Ними забезпечено в першу чергу дітей застрахованих осіб, що відносяться до соціально-вразливих категорій населення та дітей, які перебувають на диспансерному обліку.
Загалом оздоровленням охоплено 12,6% дітей застрахованих осіб області у віці від 6 до 18 років. Від загальної кількості оздоровлених дітей області влітку поточного року за рахунок коштів Фонду було оздоровлено 33,2% дітей.

Наразі вже розпочато підготовку до оздоровчої кампанії наступного року. Розроблено програму обласного відділення Фонду щодо відновлення здоров’я застрахованих осіб і членів їх сімей та її кошторис на 2014 рік, якою передбачається збільшення кількості оздоровлених дітей.

З метою зміцнення здоров’я дітей, юнацтва, ефективного використання їх вільного часу, більш повного залучення до систематичних занять фізкультурою і спортом, розширення доступу до спортивних закладів  проводилось фінансування 27 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, для чого за 9 місяців нинішнього року використано 2,9  млн. грн., що дає можливість залучити біля 8 тисяч дітей до занять з фізичної культури та спорту.

Кожного року, на Новорічні дійства, діти отримували привітання з новорічними та різдвяними святами і дитячі новорічні подарунки, придбані за кошти Фонду. На ці цілі у поточному році заплановано 2,3 млн. грн., що дасть можливість придбати біля 92 тис. подарунків для забезпечення ними дітей застрахованих осіб області, яким станом на 1 січня наступного календарного року не виповнилося 14 років.

Така повсякденна увага, підтримка  і допомога є важливою складовою  реалізації державної соціальної політики, в центрі якої насамперед є людина.

Організаційні та практичні заходи обласного відділення Фонду і його робочих органів забезпечують досягнення позитивних результатів по інших приоритетних напрямках роботи. Враховуючи, що бюджет відділення через економічний стан області є дотаційним, принциповими завданнями були і є збільшення доходної частини бюджету за рахунок активізації контрольно-ревізійної роботи та зменшення витрат шляхом попередження зловживань при виплаті матеріального забезпечення застрахованим особам.

Упродовж 9 місяців цього року працівниками відділення проведено 1754 перевірки. Із них, 1692 - перевірки страхувальників та 62 - отримувачів цільових коштів Фонду.

Кількість перевірок у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшилась на 33%. У тому числі, кількість планових перевірок - на 29% і позапланових - скоротилась майже у 2 рази. І тому, суцільний щорічний контроль встановлено органами Фонду виключно за отримувачами цільових коштів, це - дитячо-юнацькі спортивні школи, санаторії-профілакторії, дитячі заклади оздоровлення. Одним із факторів, які вплинули на зменшення кількості перевірок, стало запровадження жорстких критеріїв відбору страхувальників для включення до планів-графіків.

За наслідками 590 перевірок  були встановлені порушення порядку використання страхових коштів Фонду, тобто у кожного третього перевіреного підприємства. Порівнюючи відсоткові значення показників результативних перевірок поточного та попереднього років, спостерігається збільшення кількості підприємств, що допускають порушення. Так, із загальної кількості перевірених у 2012 році підприємств, порушення були виявлені у 26% із них, у 2013 році цей показник збільшився до 34%.

За результатами розгляду актів перевірок до страхувальників  були застосовані відповідні фінансові (штрафні) санкції на загальну суму 788 тис. грн., із яких станом на 1 жовтня поточного року відшкодовано бюджету Фонду 84%.

З року в рік, завдяки всебічному контролю за обґрунтованістю видачі і  продовження листків непрацездатності застрахованим особам, відмічається позитивна динаміка по скороченню кількості оплачених днів по тимчасовій непрацездатності. Це є результатом збільшення кількості та якості перевірок закладів охорони здоров’я. За 9 місяців проведено 70 планових і 142 оперативних перевірки у лікувально-профілактичних закладах. Кількість перевірених листків непрацездатності (далі – ЛН) становить 28 057 або 19% від усіх ЛН виданих в області, виявлено 2860 ЛН з порушеннями порядку видачі чи оформлення (10,2% від перевірених). До медичних закладів направлено 49 претензій щодо відшкодування бюджету Фонду збитків, завданих необґрунтованою видачею або продовженням ЛН на загальну суму 78,7 тис. грн., з яких 42,7 тис. грн. вже відшкодовано.

Першочерговим заходом в упередженні  незаконного витрачання коштів Фонду є стовідсоткове проведення камеральних перевірок на етапі подання заяв-розрахунків та проведення позапланових перевірок. Слід відмітити, що із заявки на фінансування виключаються тільки ті суми, по яких виникають питання, решта допомог стовідсотково фінансується.

За 9 місяців 2013 року виконавчою дирекцією до суду подано 10 позовів  про стягнення заборгованості з страхувальників на загальну суму 119,4 тис. грн., задоволено 8 позовів на суму 105,7 тис. грн., інші знаходяться в стадії розгляду, що свідчать про правомірність дій виконавчої дирекції по застосуванню штрафних, фінансових санкцій до страхувальників області.

Сьогодні працівники обласного відділення докладають усіх зусиль для того, щоб у повному обсязі своєчасно і якісно виконувати покладені на Фонд зобов’язання сповідуючи просту філософію: допомогу отримає той, хто її дійсно потребує.

Прес-служба
виконавчої дирекції обласного відділення Фонду

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.