Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 07:00:12

Вони не можуть додати днів до життя, але вони можуть додати життя в ці останні дні

12.10.2013   12:48Агенцiя

В другу суботу жовтня в Україні щорічно відзначається Всесвітній день хоспісної і паліативної допомоги.

З цієї нагоди заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, начальник обласного управління охорони здоров’я Галина Василькова та голова профільної комісії облради Валерій Зуб відвідали відділення паліативної допомоги, яке знаходиться на базі Чернігівської психоневрологічної лікарні.

Відділення паліативної допомоги на базі Чернігівської психоневрологічної лікарні починало роботу з 12 ліжок у 2005 році. З того часу розширились до 40-ка, бо є потреба. Тут доглядають за невиліковно хворими людьми в кінці життя.

Паліативна допомога є системою медичних, соціальних, психологічних заходів, покликаних забезпечити максимально досяжну якість життя пацієнтів із невиліковними хворобами. А також членів їхніх родин. Така допомога надається хворим із різними захворюваннями, коли поставлено невідворотний діагноз. Комусь вона може бути потрібна кілька років, комусь – кілька діб.

У відділенні працюють люди з великим серцем, каже лікар Катерина Ященко, яка знає усіх пацієнтів поіменно, а вони називають її не інакше як донечка.

Подякувати за тяжку працю лікарям, медсестрам, санітарочкам і вручити відділенню паліативної допомоги подарунки – термоелектричний холодильник та плазму – і прийшли поважні гості.

Щороку в нашій державі помирає 700 тисяч українців, 500 тисяч із них потребують опіки та допомоги в кінці свого життя. Це не лише онкохворі та літні люди, це хворі на СНІД, серед яких багато молоді, хворі на цукровий діабет, туберкульоз. Однак у нашій країні дуже мало приділяють уваги цій проблемі – катастрофічно не вистачає спеціалізованих медичних закладів: в Україні діє 12 стаціонарних хоспісів та два десятки паліативних відділень при лікарнях. У Чернігові працює два відділення паліативної допомоги . Одне – на базі Чернігівської психоневрологічної лікарні – 40 ліжок, друге – на базі Чернігівської міської лікарні №4 на 12 ліжок.

http://chodtrk.com.ua/?p=11491
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини