Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 12:55:37

Розвиваються і бізнес, і громада

11.10.2013   07:54Агенцiя

Як реалізуються в районі завдання, доручення Президента України щодо створення належних умов життя для мешканців сільських населених пунктів шляхом залучення аграрного бізнесу для вирішення проблемних питань територіальних громад – мета зустрічі голови райдержадміністрації Віталія Гольця з депутатами Болотницької сільської ради, громадою села.

В розмові з сільським головою Анатолієм Рудьком, директором місцевого ПСП “Лан” Володимиром Лукашем, представниками територіальної громади Віталій Голець наголосив на словах Президента України про необхідність підтримки сталого розвитку сільських територій, створення сприятливих умов для життєдіяльності та підвищення добробуту населення.

Про те, як місцеві виробники дбають про розвиток громад, поділився досвідом сільський голова із одинадцятирічним стажем Анатолій Рудько.

– Роль сільськогосподарського виробництва у життєдіяльності територіальної громади дуже важлива. З перших днів своєї роботи на посаді сільського голови я звернувся за допомогою до земляка болотничан, тодішнього директора агрофірми “Обрій” В. П. Фесака, оскільки на той час місцеве господарство, можна сказати, не працювало. І хоч це було вже не вчора, я не можу не згадати плідну співпрацю сільської ради з аграрним бізнесом на користь громади. У ті не прості часи зроблено не мало: провели капітальний ремонт мосту через Лисогір, відремонтували опалювальну систему та встановили котел в Болотницькій амбулаторії, придбали стоматологічного обладнання для кабінету, Болотницькій школі в користування були передані трактор та комбайн. Сільській раді також виділений трактор для надання послуг населенню. І це тільки частина добрих справ на користь громади.

У 2004-му році на території сільради свою діяльність розпочало ПСП “Лан” на чолі з Володимиром Лукашем. Я вважаю найвагомішими три позитивні моменти від діяльності базового господарства: по-перше – робочі місця селянам, по-друге – податки до місцевого бюджету, по-третє, і, можливо, навіть головне – стабільне надання допомоги для розвитку територіальної громади та створення належних умов життя сільського населення.

Хто бував у центрі Болотниці, гадаю, що обов’язково звертав увагу на те, що в нашому селі пам’ятник загиблим у роки Великої Вітчизняної – один із кращих у районі. І депутат облради В. Фесак, і директор ПСП “Лан” В. Лукаш вклали у його ремонт 45 тис. грн.

За 9 років діяльності ПСП “Лан” жодного разу не мало заборгованості до місцевого бюджету по податках чи платі за користування землею не комунальної власності. Нинішнього року між сільрадою та ПСП “Лан” укладена соціальна угода про соціальне партнерство, згідно з якою господарство має надати допомогу у сумі 78,88 тис. грн., на даний час вже вкладено в соціальний розвиток села 55,142 тис. грн.. Господарство допомагає установам і організаціям, які працюють на території села. Це – фінансування проведення свят у будинку культури. Тут відремонтовано дві кімнати, де встановлені тенісний і більярдний столи. Недавно Володимир Григорович подарував клубу баян.

Особлива увага місцевого господарника – школі. Щомісяця на харчування дітей господарство виділяє 500 грн., а також кошти для закупівлі бензину для підвезення учнів до школи. За кошти підприємства в школі встановлений безпровідний Інтернет, закуплено будматеріали для облаштування внутрішніх туалетів, ремонту даху спортзалу і т.д. З початку року “Лан” надав допомоги місцевій школі на 14 372 грн.

Тісна співпраця сільської ради із місцевим підприємством щодо благоустрою території та утримання дорожньої мережі. На грейдерування доріг, розчистку снігу, косіння бур’янів, ремонт гідротехнічної споруди ставу “Цегельний” підприємство надало допомогу на суму 12 тис. грн.

Не залишаються поза увагою господарника і лікарська амбулаторія та будинок для проживання одиноких непрацездатних громадян: оранка городу, заготівля сіна, придбання запчастин для автомобіля медичної допомоги, завезення палива та ін.

Щороку Володимир Григорович надає допомогу учасникам бойових дій до Дня Перемоги. Команда Болотниці брала участь у районному турнірі з футболу. Всі витрати щодо участі команди в турнірі забезпечив також він.

Також Віталій Голець, його заступник Оксана Плюта відвідали місцеву загальноосвітню школу, ФАП, сільську бібліотеку, клуб, сільську раду, став “Цегельний”. До речі, слід відмітити, що за сприяння райдержадміністрації, в рамках виконанням районної Програми стимулів для медичних працівників Талалаївського району на 2013-2015 роки, фельдшер ФАПу вступив до Полтавської медичної академії. На особистому контролі сільського голови і виконання районної Програми забезпечення житлом працівників гуманітарної сфери на 2013-2018 роки.

Завдяки тісній співпраці райдержадміністрації, сільради і місцевого сільгоспвиробника Болотницька територіальна громада має суттєву, стабільну підтримку для розвитку. І вимір її не тільки в грошових одиницях, директора сільгосппідприємства можна з честю назвати патріотом села, в якому працює його аграрний бізнес, адже розвивається бізнес, розвивається і громада.


За інформацією журналіста районної газети “Трибуна хлібороба”
 

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни 12:36

Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо. Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини