Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 05:06:43

У Чернігові встановлено пам’ятний знак загиблому герою війни

24.09.2013   12:03

У рамках заходів із нагоди 70-ї річниці визволення Чернігова від фашистських загарбників у місті відкрито пам’ятний знак Герою Радянського Союзу Гнідашу Кузьмі Савелійовичу на вулиці, яка носить його ім’я.

Заступник міського голови – керуючий справами виконкому Станіслав Віхров на урочистій лінійці в школі №24 наголосив, що пам'ять про героїв-визволителів священна і ми повинні шанувати їхній подвиг в ім’я життя.

У церемонії відкриття пам’ятного знака та в урочистостях узяли участь відомий краєзнавець, Почесний громадянин міста Чернігова Герард Кузнецов та голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак. Г. Кузнецов, якому якраз цього дня виповнилося 88 років, пригадав події часів війни, розповів про внесок Гнідаша в справу визволення міста.

Учні школи привітали гостей і ветеранів самодіяльним концертом.

Гнідаш Кузьма Савелійович (1914 – 1944) (підпільний псевдонім «Кім») – командир оперативно-диверсійного центру в тилу ворога розвідувального відділу штабу 1-го Білоруського фронту, майор, Герой Радянського Союзу.

Народився у с. Салогубівка Талалаївського району Сумської області. Після отримання диплома тракториста був призваний до лав Червоної Армії. Коли почалася Велика Вітчизняна війна, К. С. Гнідаш був комісаром танкового батальйону. Воював на Південно-Західному, Центральному та 1-му Білоруському фронтах. Був тричі поранений.

У червні 1942 р. переправлений за лінію фронту на чолі розвідувального-диверсійного загону, що діяв з травня 1942 р. у Київській, Чернігівській областях та у південній Білорусі.

Під командуванням К. С. Гнідаша було створено декілька партизанських загонів. Під безпосереднім його керівництвом був пущений під укіс 21 ешелон з живою силою і бойовою технікою ворога, затоплені на Дніпрі та Десні 10 пароплавів і 14 барж, знищено 30 автомашин і більше тисячі солдат і офіцерів ворога.

На початку вересня 1943 р. в окупованому Чернігові працювала рація підпільної групи Гнідаша.

У грудні 1943 р. Кузьма Савелійович на чолі розвідувального-диверсійної групи десантований до Білорусі. Лише за перший місяць бойової діяльності загону він виходив в ефір 90 разів. Передані ним розвідувальні дані допомагали радянській авіації наносити удари по фашистських об’єктах.

19 червня 1944 р. у бою з карателями біля м. Слонім Кузьма Гнідаш був оточений гітлерівцями. Захищаючись, особисто знищив близько 20-ти фашистських солдат. Був поранений в ногу, не маючи можливості рухатись, залишився у замаскованій лісовій землянці разом зі своєю групою. Однак карателі виявили землянку і тоді, не бажаючи здаватися у полон, партизани підірвали себе гранатою.

Похований у м. Слонім Гродненської області (Білорусь).

Наказом президії Верховної Ради СРСР від 24 березня 1945 р. «за зразкове виконання бойових завдань, командування на фронті, боротьби з німецько-фашистськими загарбниками і проявлені при цьому мужність і героїзм» майоруГнідашу Кузьмі Савелійовичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу (посмертно).

Нагороди - Медаль «Золота Зірка» Героя Радянського Союзу, два ордени Червоного Прапора, Медаль «Партизанові Вітчизняної війни» 1-го ступеня.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.