Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 07:42:48

Контроль за якістю ліків посилюється

04.09.2013   07:20

На сьогодні в Україні діє трирівнева система контролю якості лікарських засобів, яка постійно удосконалюється за європейськими зразками, – розповіла під час засідання прес-клубу “Ділове слово” начальник Державної служби з лікарських засобів у Чернігівській області Світлана Соколова.

Перший рівень – контроль за якістю імпортованих ліків. З 15 лютого поточного року всі лікарські препарати, що ввозяться в Україну, мають бути вироблені за правилами належної виробничої практики (GMP), які гарантують, що продукція виробляється і контролюється за відповідними стандартами якості. Ці правила і вимоги покликані мінімізувати ризик у використанні будь-якої фармацевтичної продукції, котрий неможливо повністю усунути тестуванням, і є обов’язковими для всіх країн – членів ЄС.

Українська фармацевтична промисловість вже перейшла на виробництво за правилами належної виробничої практики (GMP) кілька років тому. Крім суттєвого поліпшення якості ліків вітчизняного виробництва, це дозволило вийти на нові обсяги експорту українських лікарняних препаратів.

І третій рівень контролю за якістю лікарняних засобів забезпечується Держслужбою з лікарських засобів безпосередньо в аптечних та лікувально-профілактичних закладах.

Президент Віктор Янукович у своєму щорічному Посланні до Верховної Ради “Про внутрішнє і зовнішнє становище України у 2013 році” звернув увагу на необхідність якісного поліпшення вітчизняної сфери охорони здоров’я, яке не лише безпосередньо впливатиме на поліпшення умов та якості життя широких верств населення, а і водночас сприятиме зменшенню витрат громадян на отримання неякісних послуг з охорони здоров’я, втрат суспільства від погіршення якості людського капіталу. На виконання цих завдань спрямована і діяльність Держслужби з лікарських засобів.

Особливу увагу у своєму виступі Світлана Соколова приділила змінам в нормативно-правовому регулюванні контролю якості лікарських засобів, які гарантуватимуть пацієнтові та системі охорони здоров’я в цілому якість і безпеку ліків. Важливу роль при цьому відіграє гармонізація національного законодавства у сфері обігу ліків із європейським, що є одним із пріоритетів діяльності Держлікслужби України в сучасних умовах. Начальник Держслужби з лікарських засобів зауважила також, що зміни в українському законодавстві посилюють відповідальності за фальсифікацію ліків. Якщо раніше за це передбачалося лише адмінпокарання, то тепер – і позбавлення волі від трьох до десяти років залежно від тяжкості злочину.

В Україні стартував пілотний проект із запровадження індивідуального маркування унікальним номером і двомірним кодом кожної упаковки лікарського засобу. Таке маркування зробить неможливим потрапляння до легальної аптечної мережі фальсифікованих лікарських засобів та дозволить відстежувати зміну власника (зберігача) лікарського засобу аж до кінцевого споживача. Подібна практика вже активно застосовується в країнах ЄС.

Завідуюча сектором Олена Мішура розповіла про систему контролю якості ліків в аптечних та лікувально-профілактичних закладах.

196 перевірок, проведених Держлікслужбою у січні-серпні поточного року виявили порушення у 278 аптеках, аптечних пунктах та лікувально-профілактичних закладах. За інформацією заступника начальника Державної служби з лікарських засобів у Чернігівській області Антоніни Вакуленко видано 113 приписів про усунення порушень та 78 розпоряджень про заборону обігу лікарських засобів. За матеріалами перевірок за вісім місяців складено 23 протоколи та винесено 24 постанови, за якими стягнуто до державного бюджету України на 8092 грн. штрафів.

Збором інформації, визначенням, оцінкою, вивченням та запобіганням виникненню побічних реакцій чи проблем, пов’язаних із застосуванням лікарських засобів, займається регіональне відділення Державного експертного центру МОЗ України в Чернігівській області. Про особливості здійснення фармаконагляду в області розповіла завідувач організаційно-методичного відділу обласної лікарні Світлана Богданенко.

Останні новини Чернігівщини

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

 Поліція розслідує обставини підриву автомобіля у прикордонній громаді Чернігівського району

Поліція розслідує обставини підриву автомобіля у прикордонній громаді Чернігівського району 16:39

Сьогодні близько 6:40 ранку до поліції надійшло повідомлення про те, що на невідомому вибуховому пристрої підірвався автомобіль зі співробітниками РЕМ. Внаслідок вибуху двоє чоловіків зазнали поранень і були госпіталізовані.

На Чернігівщині поліцейські викрили учасника схеми, який за хабарі сприяв у визнанні ухилянтів непридатними до військової служби 16:37

Слідчі Головного управління Нацполіції в Чернігівській області повідомили фігуранту про підозру, а суд взяв його під варту.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини