Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:02:03

У Чернігові може з’явитися площа Незалежності?

20.08.2013   07:21

Офіційна топоніміка древнього міста Чернігова налічує біля 450 назв вулиць, 122 провулків, 6 площ та двох проспектів.

Більше половини цих назв мають явне ідеологічне забарвлення. Так 98 назв пов’язано з подіями Великої вітчизняної війни, 76 – Жовтневого більшовицького перевороту 1917 року і громадянської війни, 28 – з совєтським минулим, 18 – українськими совєтськими діячами, 6 – афгансько-совєтською війною і Чорнобильською катастрофою. При цьому іменем Героїв СССР названо 78 вулиць міста.

Ще 51 – названо на честь діячів російської культури, 49 – української історії і культури.

32 вулиці і провулки названо на честь немісцевих географічних об’єктів.

На жаль, тільки біля 30% або 174 назв вулиць, провулків, площ можна вважати місцевими, тобто хоч якось відбивають місцеві особливості, а не нав’язані комуністичною владою з політичних міркувань.

Привертає увагу те, що крім вулиць імені Тараса Шевченка та Гетьмана Полуботка, усі інші вулиці, що названі на честь діячів української культури і історії, розташовані на околицях міста у приватному секторі.

До речі, вулиця Незалежності в мікрорайоні нової забудови Масани була названа за рішенням Чернігівського міськвиконкому від серпня 1991 року на честь першої річниці прийняття Декларації про суверенітет України. І це не випадково, бо з трьох сіл – Масани, Коти і Бобровиця, які увійшли до складу міста у 1973 році, саме село Масани є найбільш віддаленим від історичного центу міста.

Ще одна особливість чернігівської топоніміки – наявність у місті всього шести площ та двох проспектів, що створюють вісь у вигляді “хреста”. Це свідчить про єдиний логічний архітектурний і топонімічний задум архітекторів. При цьому чотири площі розташовано на проспекті Перемоги: Привокзальна, Перемоги, П’ять кутів, Героїв Сталінграда, а дві на проспекті Миру – Красна і Дружби народів.

Звертає на себе увагу на те, що досі не було офіційної назви площі, розташованої в центрі “хреста” на перетині головних магістралей міста – проспектів Миру та Перемоги.

Логічно, що саме ця площа повинна мати назву – площа НЕЗАЛЕЖНОСТІ.

Судіть самі.

За комуністичного панування, коли проспект Миру до 2001 року мав назву вулиця Леніна, а проспект Перемоги – проспект Жовтневої революції, це була центральна, парадна площа міста ЧЕРНІГОВА. Тому не дивно, що на бульварі біля цієї площі було у 1967 році встановлено пам’ятник вождю світового пролетаріату, а розташований на ній центральний міський готель названо “Україна”.

Нагадаю, що завдяки наполегливості рухівців Чернігівським міськвиконкомом 16 липня 1990 року було повернуто площі ім. Куйбишева її історичну назву – Красна, а згодом, з набуттям незалежності України, і статус головної площі міста.

Вважаю, що громадськість нашого міста повинна ініціювати надання площі на перетині бульвару Миру і проспекту Перемоги назви – поща НЕЗАЛЕЖНОСТІ.

Це хоч якось зменшить явний перекіс у назвах вулиць древнього українського міста Чернігова.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини