Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 18:26:33

У суддів Чернігівського апеляції поменшало “сімейних” справ, однак збільшилася кількість спорів щодо договорів

19.08.2013   14:51Агенцiя

У цивільній палаті Апеляційного суду Чернігівської області зменшився залишок нерозглянутих справ порівняно з минулим роком.

А представники кримінальної палати відзначили покращення якості ухвал, які виносять законники місцевих судів. Загалом зменшилася кількість судових рішень, переглянутих за касаційними скаргами Вищим спеціалізованим судом з розгляду цивільних і кримінальних справ. Такі висновки випливають із результатів діяльності загальних судів області в І півріччі 2013 року.

Кримінальна палата
У І півріччі 2013 року в кримінальній палаті Апеляційного суду Чернігівської області працювали 22 судді. За вказаний період вони провели 14 аналізів та узагальнень судової практики. Судді повністю виконали план надання методичної допомоги місцевим судам, здійснили 14 виїздів у місцеві суди. Результатом стало покращення в судах роботи щодо своєчасного розгляду справ у розумні строки. Так, якщо станом на 1.07.2012 в місцевих судах перебувало 37 справ, не розглянутих у строк понад 3 місяці, то станом на 1.07.2013 таких справ налічувалося 12.
На розгляд палати надійшло 36 скарг та звернень громадян. За аналогічний період 2010 року – 81, а в минулому році було 49 скарг та звернень громадян. Усі вони розглянуті у встановлені законом строки. Скарг, підтверджених у процесі їх розгляду, не було.

Слідчі судді апеляційної інстанції за І півріччя розглянули 772 клопотання про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій та 414 клопотань згідно із законом “Про оперативно-розшукову діяльність”.

Судді палати розглянули з винесенням судового рішення 345 кримінальних справ, зняли з розгляду та повернули в місцеві суди 34 кримінальні справи, розглянули 153 справи про адміністративні правопорушення, а також 77 постанов та ухвал суддів місцевих судів, 175 ухвал слідчих.

Середнє навантаження на одного служителя Феміди становило майже 6 справ на місяць, а зі справами про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій та щодо здійснення оперативно-розшукової діяльності – майже 14.

У цьому році судді кримінальної палати розглянули 345 кримінальних справ, що майже на 21% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Збільшилася кількість апеляцій, які було задоволено. Так, із 332 переглянутих вироків, постанов і ухвал майже в 46% справ апеляційні скарги було задоволено. За аналогічний період минулого року задоволено близько 38% апеляцій.

Судді палати постановили нові вироки щодо 21 особи – і це найнижчий показник за останні 5 років. За аналогічний період 2012 року постановлено нові вироки щодо 29 осіб. Також у цьому році змінено вироки місцевих судів щодо 63 осіб.

Необхідно зауважити, що покращилась якість ухвал (постанов), які виносять законники місцевих судів. Так, з оскаржених 77 ухвал скасовано майже 34%, при цьому змінено – 9.

Судді палати в І півріччі провели 44 судових слідства (порівняно з 80 за аналогічний період минулого року), постановили 16 нових вироків, 12 вироків місцевих судів скасували і направили справи на новий розгляд, змінили 8 вироків.

Зменшилася кількість судових рішень, переглянутих за касаційними скаргами ВСС. Так, у І півріччі цього року їх було 58. За аналогічний період 2012 року переглянуто 78 судових рішень, постановлених в апеляційному порядку.

Майже 64% судових рішень від загальної кількості оскаржених залишено без змін, у той час як у минулому році їх кількість становила близько 56%. Скасовано 16 ухвал і 1 вирок, що становить 29,3% від загальної кількості оскаржених у касаційному порядку судових рішень, а також змінено 4 рішення. Підставами для змін зазвичай була тяжкість призначеного покарання.

У І півріччі цього року кримінальна палата розглянула 166 апеляцій на ухвали слідчих суддів, постановлені за клопотаннями слідчих органів, і скарг на дії суддів. За аналогічний період минулого року було 126 справ даної категорії. Саме за цією категорією справ є збільшення кількості оскаржень.

На 21% зменшилася кількість справ про адміністративні правопорушення. З них розглянуто по суті 124, скасовано 36 постанов місцевих судів, змінено 22 постанови. Кількість як скасованих, так і змінених постанов у цій категорії справ у процентному співвідношенні залишилася на минулорічному рівні.

У І півріччі зменшилася кількість постанов про порушення митного законодавства, які було переглянуто в апеляційному порядку. Якщо у минулому році переглянуто 13 постанов, із них 2 – скасовано, то наразі переглянуто 9 та 4 скасовано. У відсотковому співвідношенні це найбільша кількість скасувань за останні роки. Також за апеляційними скаргами переглянуто 12 постанов у справах про порушення антикорупційного законодавства, кожну другу з яких скасовано.

Цивільна палата

Упродовж І півріччя 2013 року у складі палати у цивільних справах фактично працювало 25 законників. Згідно зі статистичними даними середньомісячне навантаження на суддю становило майже 11 справ. Минулого року навантаження на служителів Феміди дещо зросло – у середньому один законник розглянув близько 14 справ у I півріччі.

За півроку надійшло 1440 цивільних справ, тобто майже на 33% менше, ніж за І півріччя 2012 року. Закінчено апеляційне провадження протягом звітного періоду у 1205 цивільних справах, що на 452 справи менше, ніж у минулому році.

У І півріччі цього року розглянуто 1205 цивільних справ за апеляційними скаргами на рішення та ухвали суду, з них у 449 справах скарги задоволено повністю або частково – скасовано або змінено судові рішення та ухвали. Зокрема, скасовано 245 рішень із 903 переглянутих (у І півріччі 2012 року скасовано 245 із 872 переглянутих рішень).

Найбільший відсоток скасованих рішень від загальної кількості переглянутих мають Козелецький райсуд – майже 56%, Новгород-Сіверський райсуд – майже 53%, Талалаївський – 50%. Змінено 9% від загальної кількості переглянутих рішень (минулого року кількість змінених рішень була приблизно такою самою).

Найбільше змінено рішень, ухвалених Деснянським райсудом м.Чернігова, – 22, Новозаводським райсудом м.Чернігова – 14, Ніжинським міськ­райсудом – 10. Однак у відсотковому співвідношенні найвищі показники змінених рішень мають Сосницький і Бобровицький райсуди Чернігівської області– по 40 і 33% відповідно.

Всього скасовано і змінено 326 рішень місцевих судів, що становить 36% від загальної кількості переглянутих рішень. За І півріччя 2012 року усього скасовано та змінено 322 рішення, що становить 37% від загальної кількості переглянутих.
Протягом І півріччя цього року в апеляційному порядку переглянуто 284 ухвали, що на 492 ухвали менше, ніж за аналогічний період минулого року. З них скасовано 120 та змінено 3.

У І півріччі 2013 року в касаційному порядку переглянуто 384 постановлених апеляційним судом рішення та ухвали. У 245 справах відмовлено у відкритті касаційного провадження у зв’язку з необгрунтованістю касаційних скарг, залишено без змін 57 рішень та ухвал, скасовано 82 рішення та ухвали.

Пряма мова
Садіг Тагієв, голова Апеляційного суду Чернігівської області:
– Перш за все є зміни в показниках кримінальних справ. Після введення нового КПК у нас різко зменшилося навантаження щодо них. При цьому збільшилася кількість апеляційних скарг на постанови слідчих суддів. У нас є й позитивні зміни, є й питання, що потребують комплексного підходу після того, як буде вироблена відповідна судова практика.
У цілому якість роботи покращилася. Також покращилося матеріально-технічне забезпечення. Зараз у всіх районних судах області вже є відеоконференцзв’язок. Цього року було придбано понад 100 одиниць комп’ютерної техніки для місцевих судів, а апеляційні суди взагалі не мають проблем з комп’ютерною технікою.
Головні завдання на ІІ півріччя – надати методичну допомогу місцевим судам стосовно нового КПК, розробити спеціальні методичні вказівки для них за різними напрямами і, звісно, проаналізувати, які помилки були допущені, щоб не повторювати їх у майбутньому.

http://zib.com.ua/

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини