Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 07:23:52

До уваги підлітків і їх батьків: крадіжки мотоциклів обертаються тюрмою

26.07.2013   07:30Агенцiя

Викрадення мотоцикла, навіть якщо воно вчиняється неповнолітніми, не є злочином невеликої тяжкості. Навіть без обтяжуючих обставин санкція статті 289 Кримінального кодексу України (незаконне заволодіння транспортним засобом) передбачає покарання до п’яти років позбавлення волі.

Якщо ж такий злочин вчиняється групою осіб або з проникненням у приміщення чи сховище, строк відраховується від п’яти років позбавлення волі, що майже унеможливлює призначення покарання з іспитовим терміном.

Але щороку, особливо влітку, підлітки вчиняють усе нові й нові подібні злочини.

Коли в ході слідства такий зловмисник пояснює мотиви свого вчинку, характер цих пояснень здебільшого “дитячий”: “взяли покататися”, “захотілося”, “не думали”, “гуляли, він стояв не прив’язаний”…

Зараз прокуратурою м. Чернігова здійснюється процесуальне керівництво у двох кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх, які скоїли викрадення мотоциклів. Долю ще двох 15-річних юнаків, які, змовившись, на вул. Пухова в Чернігові вкрали мотоцикл “Ява-350”, зараз вирішує суд. Іще одного викрадача, 17 років, вже засуджено. У зв’язку з каяттям і сприянням у розкритті злочину, повним відшкодуванням збитків потерпілому та його вибаченням 5 років позбавлення волі він отримав з іспитовим строком у 2 роки.

Про це повідомив прокурор прокуратури м. Чернігова Ярослав Тібеж, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях відносно неповнолітніх.

Окрім покарання, визначеного судом, – додав він, – на всіх викрадачів транспортних засобів, вину яких доведено, покладається обов’язок відшкодувати витрати на експертизи, проведені в ході слідства. Судово-автотехнічна експертиза є досить дорогою – коштує від тисячі гривень. За неповнолітніх ці суми сплачують їхні батьки.


Прес-служба прокуратури м. Чернігова

 

 


 

 

 

 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини