Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 18:25:32

Наша вулиця зберігає ім'я героя

20.07.2013   17:26Агенцiя

21 січня 2013 року - 121 рік від дня народження славетного земляка Михайла Петровича Кирпоноса.

Михайло Петрович Кирпонос народився 21 січня 1892 року в сім'ї бідняка в селі Вертіївка (Ніжинський  район Чернігівської області).

З дитинства він мріяв заквітчувати землю садами. Та буремний час розвернув долю інакше. У 1915 році Кирпоноса призвано до царської армії. Після закінчення  військово - фельдшерської школи він отримав направлення на  румунський фронт. Тут в період Лютневої революції Кирпоноса обрано головою полкового солдатського комітету,  незабаром - товаришем голови ревкому 5- ї піхотної дивізії, а в листопаді 17-го року - головою ради 26 корпусу. За час громадянської війни Кирпонос дослужився до командира полку. За особисту мужність та військове вміння його було нагороджено почесною іменною зброєю та Почесною грамотою Реввійськради. В "до орденський"  період це були найпрестижніші бойові нагороди.

З 1923 року по 1927 рік Михайло Петрович навчається у військовій академії ім. М.Фрунзе. Далі служить начальником Казанського піхотного училища. На цій посаді проявив себе як чесна і чиста людина. Тоді саме на його заступника полковника Гагена за хибним доносом було заведено "справу". Своїм рішучим втручанням Кирпонос врятував людину від розправи. Пізніше цей полковник командував дивізією, що однією з перших отримала звання гвардійської.

Вперше на весь світ ім'я Кирпоноса прозвучало в часи  радянсько -фінської війни. Командуючи стрілецькою дивізією взимку 1940 року, він майстерно, під вогнем противника, по тонкому льоду провів свої підрозділи в тил виборзьким позиціям фінів і штурмом оволодів містом. За мужність і командирську майстерність Кирпоноса було удостоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням Золотої Зірки за №91. Бойовий досвід 70-ї стрілецької дивізії під командуванням Кирпоноса став предметом вивчення на кафедрах учбових закладів, як радянських, так і закордонних. А сам комдив з квітня сорокового року очолив 49 стрілецький корпус, а ще через два місяці став командуючим військами Ленінградського військового округу.

В січні сорок першого Кирпонос заступив Г.К.Жукова на посаді командуючого Київським окремим військовим округом. З цього часу Михайло Петрович вдень і вночі в підрозділах: навчання, навчання… З початком війни округ став Південно-західним фронтом. Він прийняв на себе головний удар броньованої орди загарбників. Три місяці фронт тримав на собі головні сили противника, рятуючи і врятувавши Москву.

Опинившись в складному становищі на території Лохвицького району на Полтавщині, знаходячись у повному оточенні переважаючих сил ворога, Кирпонос не раз особисто очолював контратаки і навіть поранений продовжував керувати боєм. Осколки міни обірвали життя полководця.

У вересні 1976 року на місті фатального бою відкрито меморіальний комплекс (див.:http://razvedka-vmf.kiev.ua/content/view/159/3/)
Останки командуючого перенесено в Київ, в парк Вічної Слави.

В рідному селі Вертіївці створено музей і споруджено пам'ятник Кирпоносу. В 1978 році на честь Кирпоноса названо вулицю в Чернігові (http://naiz1.pp.net.ua/news/vulici_chernigova_kirponosa/2010-03-23-609), а в 1981 році встановлено погруддя на Алеї Героїв.

Читайте про М.П. Кирпоноса:
http://naiz1.pp.net.ua/publ/nevidomij_komandir/1-1-0-29
біобібліографічний нарис "Нескорений командувач"


http://bibl-kotsubynskogo.edukit.cn.ua/
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.