Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:51:46

Чи зможе ЖЕК розрубати вузол комунальних проблем?

13.07.2013   11:01Агенцiя

У гуртожитків, які ще десяток років тому масово передавали промислові підприємства Чернігова на баланс КП "Новозаводське", комунальних проблем – безліч.

Нещодавно навіть важко було припустити, що усі ці проблеми почнуть вирішуватися. Люди не платили ЖЕКу за обслуговування, бо, мовляв, той нічого не робить. А ЖЕК нічого й не робив, бо ж люди не платять!

Зараз у будинку на Текстильників,8, розпочався експеримент, який у разі позитивного завершення надасть змогу привести до ладу усе занедбане житло, яке перебуває на балансі КП "Новозаводське".

Колишні гуртожитки для комунальників – суцільні проблеми

Шерстянка у комунальному плані, мабуть, найбільш проблемний мікрорайон нашого міста. Зведення багатоповерхового житла тут розпочалося ще в середині минулого сторіччя. Оскільки більшість багатоповерхівок мала статус гуртожитків, експлуатаційне навантаження на кожну з них було в рази більше, ніш на звичайні будинки. Тому, ще на початку століття, технічний стан будівель був, м’яко кажучи, плачевним. В такому стані гуртожитки і дісталися у спадок КП "Новозаводське" від підприємств Чернігова. Не приймати гуртожитки в комунальну власність для багатьох будівель означало б повну руйнацію. Так що не про який капітальний ремонт при передачі будинків не було й мови. Прийняли як є.

Сьогодні більшість мешканців колишніх гуртожитків вже скористалася правом приватизації та стали власниками свого житла. Але, на жаль, ставлення до того, що безкоштовно дала людям Держава, у мешканців будинків не змінилося. Люди не поспішають сплачувати комунальні рахунки, не дбають про збереження житла і розраховують на те, що хтось прийде і буде за ними прибирати та ремонтувати. Але через безгрошів’я і великі обсяги робіт КП "Новозаводське" не має змоги підтримувати житло у належному стані, і ситуація з року в рік тільки погіршується.

– З року в рік вузол комунальних проблем у колишніх гуртожитках тільки затягується. Люди не довіряють ЖЕКу, тому, що мовляв, той, "нічого не робить", а ЖЕК, в свою чергу, немає коштів щоб щось робити, бо люди не сплачують за комунальні послуги. Сьогодні півтора десятка будинків по вул. Щорса, Стахановців, Текстильників заборгували нашому підприємству 367 тис. грн. Це для нас величезні кошти. І саме через їх нестачу ми не можемо робити поточний ремонт водопроводу та каналізації, дахів та під’їздів, – характеризує ситуацію, що склалася керівник КП "Новозаводське" Борис Мурач.

Варіант вирішення проблеми запропонував депутат

Люди роками не сплачували за послуги. Через нестачу коштів поточні ремонти будинків не виконувалися. Сьогодні вирішити проблеми шляхом проведення поточних ремонтів (саме лише вони закладені в тарифи на утримання житла) просто неможливо. А на капітальні у міськраді – нема грошей. Ситуація набула загрозливих масштабів. Комунальники розуміли, що треба щось змінювати. Це почали розуміти і люди – мешканці багатьох будинків. У колишньому гуртожитку по вул. Текстильників, 8, сформувалася ініціативна група, представники якої, прийшли по допомогу до народного депутата України Владислава Атрошенка.

Безпосередньо питанням зайнявся помічник народного депутата, депутат Чернігівської міської ради Василь Білогура.

Наразі в третьому під’їзді будинку почали міняти будинковий водопровід та каналізацію. ЖЕК це робить своїм коштом. Також працівники ЖЕКу встановлюють нові унітази, які за свої гроші купили мешканці під’їзду (роботи в квартирах до комунальних тарифів не входять). Борис Мурач обіцяє, що продовжить ремонтувати будинок і надалі. Наступним має стати під’їзд будинку, який постраждав під час пожежі, що стався тут наприкінці травня. Паралельно будуть замінюватись внутрішньо будинкові мережі, почнеться ремонт інших під’їздів. Начальник ЖЕКу пропонує людям зробити облік електричної енергії по кожній комунальній квартирі окремо. Це дасть можливість знизити вартість електроенергії з 36 копійок до 24 копійок за кіловат. Борис Мурач пропонує зробити не тільки облік, але й замінити електропроводку, бо майже в кожній родині є і пральна, і телевізор, і холодильник – споживання електроенергії, у порівнянні з гуртожитком, підвищилося в рази.

Але таке щастя безкоштовним не буде. Начальник ЖЕКу просить людей вчасно сплачувати за комунальні послуги. А винні мешканці комунальникам чимало – понад 33 тис. грн. Мабуть, саме за цими боргами криються і прогнилі труби, і обшарпані під’їзди, і дірявий дах. Ініціативна група під’їзду, що ремонтується, повірила начальнику КП "Новозаводське", бо гарантом виступив помічник народного депутата України. Люди пообіцяли вирішити питання оплати послуг. А ЖЕК – надавати послуги, прописані в тарифах. Скільки часу буде дотримуватися домовленість залежить тільки від мешканців будинку. Точніше, від того, як справно вони будуть сплачувати комунальні рахунки.

– Я думаю, що люди повірили депутату. Повірили, що не обмануть. Хоча, за своє життя, коли я казав, що зроблю, я завжди робив. Ще нікого не обманув, – запевняє керівник КП "Новозаводське" Борис Мурач.

Чи готові люди до таких змін? Ми побачили, що готові. Хоча вони й сварять комунальників за бездіяльність (будинок передано у комунальну власність десять років тому), але все ж таки розуміють, що іншого шляху – немає. Для багатьох з них це єдине житло, і треба розпоряджатися ним по-господарські.

Якщо люди з усмішкою розповідають про проблеми, значить, не все ще втрачено

Олеся та Наталя, – мешканці однієї з комунальних квартир будинку по вул. Текстильників, 8:

– За останні 18 років у нашому будинку не було жодного ремонту! Ми стараємось, як можемо, підтримуємо свої помешкання у гарному стані. І фарбуємо, і миємо, і сантехніку ремонтуємо. Але є багато питань, які мешканці самостійно вирішити не можуть. Треба ремонтувати дах, бо протікає після кожного дощу. Є проблеми з електрикою. Та ті ж труби ми самі не замінимо. Це добре, що ЖЕК узявся міняти труби на нашому стояку. Але в нас у під’їзді ще один стояк. І люди питають, а чи будуть їм ремонтувати? Люди готові навіть купувати необхідне обладнання за свої кошти, бо розуміють, що тільки так можна вирішити проблему. Але в рамках діючих тарифів ЖЕК має виконувати свої обов’язки. Як воно буде далі – невідомо. Але зараз ми повірили начальнику ЖЕКу, придбали унітази. І заміна труб розпочалася. Будемо сподіватися, що комунальні питання у будинку нарешті почнуть вирішуватися.

Ігор ГРИЩЕНКО, газета Дитинець № 13(38) 11 липня 2013 року.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини