Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:48:40

Мінування хибне – покарання реальне

19.06.2013   08:15

Час від часу в Україні знову стали з’являтися повідомлення про замінування. На такі сигнали міліція реагує швидко та оперативно, адже справа стосується життя і здоров’я українців.

З початку року до органів внутрішніх справ держави надійшло понад 100 неправдивих повідомлень про замінування, з них кожне шосте – про замінування навчальних закладів. Для порівняння: упродовж 2012 року до міліції надійшло близько 300 неправдивих повідомлень про замінування, 37 з яких вчинені дітьми, у тому числі 20 – стосовно навчальних закладів. Станом на 30 травня на обліках в міліції перебувають 6 дітей за вчинення кримінальних правопорушень, пов’язаних з анонімними повідомленнями про замінування.

Події розгортаються завжди однаково – невідомий телефонує на номер екстреного виклику “102” до чергової частини відділу міліції і повідомляє про замінування навчального закладу, супермаркету, вокзалу тощо. Після загальної евакуації учнів та персоналу, вибухотехники ретельно перевіряють об’єкт від підвалу до горища. Співробітники ДАІ перекривають рух транспорту, дільничні, патрульні та “Беркут” очеплюють будівлю. Ясна річ, ніякої вибухівки міліціонери не знаходять, бо її й не було, а в годину “Ч” все було тихо, ніякого вибуху. За даним фактом відкривається кримінальне провадження, триває пошук “жартівника”, який у більшості випадків обов’язково встановлюється й несе заслужене покарання.

Прикро те, що в разі надходження подібних повідомлень міліція громадської безпеки, ДАІшники, вибухотехніки, патрульні та кінологи відкладають усі нагальні справи і прямують до “замінованого” об’єкту. Відриваються від роботи рятувальники, “швидка допомога”, маса комунальних служб, а це марно спалений бензин, відкладена на потім робота, не виконані завдання та зірвані плани.

Проте міліція добре оснащена технічними засобами, які дозволяють вираховувати “мінерів” майже у 100% випадків. Поряд з тим, що жартівникам доводиться оплачувати усі витрати на викриття хибних дзвінків, виїзди цілої бригади з числа представників правоохоронних органів та інших відомств, в обов’язковому порядку їх карають за усією суворістю закону.

У цьому лише впродовж січня нинішнього року змогли пересвідчитися 8 таких “жартівників” у різних куточках України, яким доведеться нести цілком реальне і суворе покарання за завідомо хибні повідомлення про “мінування”.

Приміром, стаття 259 Кримінального кодексу України “Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності”, за ознаками якої й було порушено кримінальну справу, передбачає штраф або обмеження волі до п’яти років. Якщо ж комусь захочеться повторити кримінальний подвиг, то законодавством передбачено і позбавлення волі на строк до семи років.

Як свідчить статистика, за телефонну слухавку почасти хапаються і неповнолітні, які “мінують”, здебільшого, школи. Усі повідомлення надійшли від хлопців у віці від 10 до 16 років з їхніх мобільних телефонів або телефонів друзів, під час навчального процесу – з понеділка по п’ятницю.

За фактами завідомо неправдивих повідомлень про замінування навчальних закладів, учинених дітьми, відкрито кримінальні провадження, проте лише у двох випадках неповнолітні досягли 16-річного віку і є суб’єктами злочину, передбаченого статтею 259 Кримінального кодексу України.

Перевірки за фактами вчинення цих злочинів засвідчили, що абсолютна більшість дітей за місцем навчання та проживання до вчинення правопорушення характеризувалися позитивно, на обліках в кримінальній міліції у справах дітей не перебували.

Основними мотивами вчинення дітьми правопорушень цієї категорії є бажання розважитися, пожартувати, повихвалятися перед друзями, зірвати проведення уроку, а також хуліганські спонукання.

Так, 5 квітня 2013 року, захотівши пожартувати, 11-річний П. повідомив про замінування школи № 27 у Вінниці.

22 лютого 2013 року в Харкові 10-річний С. заради розваги повідомив про замінування школи № 35.

20 травня в Одеській області 13-річний Г. повідомив про замінування школи в селищі Комінтерново, щоб подивитися, як будуть реагувати міліція та пожежні.

Оскільки кримінальної відповідальності діти до настання певного віку не несуть, а за своїх дітей мають турбуватися батьки, то й відповідальність нестимуть саме вони. Відповідно до статті 184 “Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей” Кодексу України про адміністративні правопорушення на батьків або осіб, які їх замінюють, накладається штраф понад 8 тисяч гривень.

Міліція вкотре звертає увагу громадськості на те, що подекуди, такий жарт може обернутися великими проблемами для “жартівника”, як у законодавчому полі, так і моральному. Доки міліція реагує на хибні виклики, у ці хвилини допомога правоохоронця комусь може знадобитися реально.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини