Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:54:41

Покращення екологічного стану Чернігова не відбулося

06.04.2013   12:44Агенцiя

Державна фінансова інспекція в Чернігівській області провела аудит виконання Програми поліпшення екологічного стану м. Чернігова за 2009 – 2011 роки та 9 місяців 2012 року.

Обласний центр Чернігівщини має чимало  проблем щодо стану довкілля.

На вирішення питань екологічного характеру затверджено Програму охорони, раціонального використання і збереження міського навколишнього середовища на період 2006 – 2010 роки, а згодом — Програму поліпшення екологічного стану м. Чернігова на період 2011 – 2015 роки.

Нещодавно фахівці Держфінінспекції провели дослідження з метою з’ясувати, як же виконується згадана Програма. Результати аудиту засвідчили, що  виконання Програми було недостатньо ефективним. Загальна сума неефективно використаних бюджетних коштів становила 1,2 млн грн.
Які ж причини негативно  вплинули на її виконання?

Державні аудитори дійшли висновку, що розробники Програми не дотримувалися чітких критеріїв щодо її формування. Фінансування заходів Програми недостатнє, а планування обсягів бюджетних коштів недосконале. Відсутня державна підтримка Програми. При цьому фінансування її заходів з міського Фонду охорони навколишнього природного середовища було частковим. Крім того, бюджетні кошти відволікаються на заходи, які не належать до природоохоронних. А взаємодія між розпорядником бюджетних коштів і виконавцями заходів Програми має низький рівень організації.

Так, майже половина бюджетного фінансування за рахунок міського Фонду охорони навколишнього природного середовища за досліджений період була спрямована на заходи з поліпшення екологічного стану річки Стрижень і становила 1998,4 тис. грн, що становить менше, ніж на 5% від запланованої  суми за рахунок різних джерел фінансування. Впровадження заходу триває вже 6 років замість 3-х за проектом.

Інший приклад. На утримання відділу екології та економіки природокористування Чернігівської міської ради в 2009 році витрачено 63,6 тис. грн коштів міського Фонду охорони навколишнього природного середовища. Крім того, з 02.11.2009 року в складі КП «АТП – 2528» Чернігівської міської ради створено структурний підрозділ «Екологічна інспекція», на утримання якого за досліджений період використано 1110,8 тис. грн. Ці структури не відносяться ні до природоохоронних організацій, ні до установ і організацій, що належать до сфери управління центрального органу виконавчої влади з питань охорони навколишнього середовища, на утримання яких дозволяється використовувати кошти Фонду охорони навколишнього природного середовища.

За результатами дослідження державні аудитори підготовили низку пропозицій на місцевому рівні, які за інформацією УЖКГ міської ради вже почали виконуватися.

Тетяна Гречко, начальник відділу державного фінансового  аудиту бюджетних програм та діяльності суб’єктів господарювання державного сектору економіки Держфінінспекції в Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини