Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 04:21:10

У центрі Чернігова студенти-етнологи провели свято Масляної

12.03.2013   18:56

У Чернігові на території Валу поблизу Колегіуму студенти педагогічного університету організували традиційне свято Масляної.

Як передає кореспондент УНІАН, свято Масляної на Валу у Чернігові цього року зібрало понад 150 учасників.

Студенти-етнологи продемонстрували учасникам свята народні традиції, пов`язані з відзначенням тижня Масляної. Зокрема, було обіграно "звичай колоди", коли незаміжнім хлопцям та дівчатам прив`язували до ноги колоду, як символічне покарання за те, що вони не одружилися. Молодь також організувала народні забави та різноманітні конкурси.

За словами заступника директора Інституту історії, етнології та правознавства імені О. Лазаревського Лариси Юди, народні розваги на Масляну інститут спільно із Національним архітектурно-історичним заповідником "Чернігів стародавній" проводять уже кілька років поспіль.

"Не всі представлені сьогодні традиції стосуються безпосередньо Чернігівщини. Ми обрали найцікавіші, що поширені у різних регіонах України", - розповіла Л. Юда. Вона також повідомила, що традиції відзначення Масляної в регіоні достеменно ще не досліджено, але приміром, відомо, що для Чернігівщини більш характерним на Масляну було пригощання варениками, а не млинцями.

Тим не менше, родзинкою свята стало частування млинцями. Організатори свята напекли понад 500 млинців і частували ними усіх охочих.

Довідка: Масляна – святковий цикл, що зберігся з язичницьких (дохристиянских) часів і пов`язаний із проводами зими та зустріччю весни. Масляна святкується в останню неділю перед Великим постом, за сім тижнів до Великодня. Головними атрибутами свята є страви з борошна та молока (найчастіше, млинці, вареники). Також тиждень Масляної супроводжують народні гуляння. Це останній період перед постом, коли дозволяється виконувати весільні пісні.


http://culture.unian.net/ukr/detail/194466

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.