Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 08:05:01

Боротися з корупцією допомагає «телефон довіри»

08.02.2013   11:31Агенцiя

Важливою складовою перетворення податкової на сервісну службу є подолання у відомстві корупції. Такі функції покладені на підрозділи внутрішньої безпеки. Про їх завдання та практичні напрацювання – у розмові із заступником начальника відділу внутрішньої безпеки при ДПС у Чернігівській області управління ВБ ДПС України, полковником податкової міліції Ігорем Піляєвим.

Ігор Піляєв

Ігор Піляєв

- Ігоре Вікторовичу, у чому  полягає специфіка вашої роботи  у боротьбі з корупцією.

- Перш за все, наш відділ внутрішньої безпеки проводить роз’яснювальну роботу серед податківців області, спрямовану на упередження корупційних правопорушень. Відвідуємо інспекції та відділення. Протягом січня цього року ми організували 46 виступів у податкових колективах та профілактичних і роз'яснювально-виховних бесід з керівниками органів ДПС та структурних підрозділів. Під час таких заходів говорили про неприпустимість проявів корупції та протиправної поведінки при виконанні службових обов'язків. У кожній податковій інспекції розміщені плакати з антикорупційної тематики.

- Наскільки дієві ваші  методи?

- Маю сказати, що вони досить  ефективні. Але досвід попередніх  років свідчить, що, на жаль, обмежитися  лише проведенням профілактичної  роботи не вдається. Нашому відділу внутрішньої безпеки доводиться розв’язувати і проблемні питання. Приміром, упродовж минулого  року за матеріалами працівників нашого відділу стосовно податківців Чернігівської області за скоєння посадових злочинів порушено 2 кримінальні справи. Колишнього податківця засуджено. Встановлено 1 факт корупційної поведінки.

- А чи всі податківці зробили належні висновки з «гіркого» минулорічного досвіду своїх колег? Чи не виявили ваші фахівці цього року тих, хто зловживав службовим становищем?

- З початку цього року працівниками відділу внутрішньої безпеки для прийняття рішення до правоохоронних органів області направлено 9 матеріалів службових перевірок. За результатами їх розгляду стосовно працівників податкової служби області відкрито 4 кримінальних провадження за фактами скоєння злочинів у сфері службової діяльності.

- Якщо можна, будь  ласка, докладніше.

- Два кримінальних провадження відкриті за фактом неналежного виконання службових обов’язків - за частиною 2 статті 367 Кримінального кодексу України, по одному провадженню - за фактом службового підроблення офіційних документів (за ч.1 ст.366 КК України) та за фактом перевищення службових повноважень (за ч.1 ст.365 КК України).

- Чи завжди ви оприлюднюєте таку інформацію. Де можна про це дізнатися?

- Про такі факти  ми повідомляємо у засобах  масової інформації. Крім того, з метою посилення відомчого контролю за додержанням принципів прозорості та відкритості діяльності органів державної податкової служби області на суб-сайті ДПС у Чернігівській області створений спеціальний банер -  «Запобігання проявам корупції». На ньому розміщується інформація про результати роботи щодо виявлення, упередження та недопущення порушень вимог антикорупційного законодавства з боку податківців області.

- Чи обмежуються  цим напрямком роботи функції  вашого відділу внутрішньої безпеки.  Адже його назва наштовхує  на думку, що ви маєте дбати  і про безпеку податківців.

- Так. Одним із завдань нашого підрозділу є забезпечення безпеки працівників податкової служби - як особистої, так і при здійсненні ними службової діяльності. Важливий напрямок цієї роботи - недопущення дискредитації податкових органів.

- Щодо дискредитації податкових органів – це виключно профілактичні заходи чи були такі факти або спроби?

- Минулого року на Чернігівщині були виявлені факти, коли шахраї представлялися податківцями і вимагали у суб’єктів господарювання кошти. Тому я скористаюся нагодою і звернуся до громадян з проханням повідомляти нашому відділу, якщо будуть відомі випадки вимагання працівниками податкової служби області грошових коштів, інших винагород, оплати платіжних документів, або вчинення інших неправомірних дій. Або якщо Вам стала відома інформація про «псевдоподатківців». У таких випадках телефонуйте за номером (0462) 668-522. Конфіденційність гарантуємо.

- Це телефон довіри?

- Так, це номер «телефону довіри» відділу внутрішньої безпеки при ДПС у Чернігівській області. Він працює цілодобово, в неробочий час та у вихідні – в режимі автовідповідача.

- Дякую  за розмову.

Розмову вела Лідія Фальчевська.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.