У Чернігові за останній тиждень на гострі кишкові інфекції занедужало семеро людей
В м. Чернігів протягом останнього тижня був зареєстрований спалах гострої кишкової інфекції, спричиненої ротавірусом. Станом на 25 грудня маємо вже 7 постраждалих.
Для того щоб ваші новорічні свята не були зіпсовані, нагадуємо про ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, до яких особливо чутливі діти.
Щоб убезпечити себе, варто скористатись наступними порадами:
- дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та її прийомом;
- завчасно не купуйте продукти, особливо ті, що швидко псуються;
- звертайте увагу на умови реалізації продуктів і терміни придатності;
- не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- купуйте продукти в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку, де здійснюється ветеринарно-санітарна експертиза продуктів;
- дотримуйтесь правил зберігання харчових продуктів;
- вживайте лише свіжоприготовану їжу, салати зберігайте в незаправленому вигляді (заправляйте їх безпосередньо перед вживанням);
- споживайте страви одразу після приготування, а у випадку повторного споживання – обов’язково піддавайте їх ретельній термічній обробці;
- зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2 години;
- неодмінно помістіть в холодильник м’ясо та м’ясні страви, рибу і морепродукти, молочні продукти, салати, кремові кондитерські вироби;
- кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі +2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
- свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
- не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
- дотримуйтеся правил окремого зберігання та обробки сирих і готових продуктів, а також м’яса та овочів;
- молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
- під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
- не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні;
- їжте невеликими порціями, з перервами на прогулянки;
- слід не забувати про правильний питний режим.
Ознаки та симптоми харчового отруєння можуть проявлятися через кілька годин після вживання їжі або через кілька днів чи навіть тижнів.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури тіла, слабкість) терміново потрібно звернутись до лікувальних закладів!
Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб
Останні новини Чернігівщини
У Тупичівському ліцеї триває будівництво нового укриття та реконструкція їдальні 13:15
Роботи на двох об’єктах у закладі освіти Тупичівської громади розпочато минулого року. На реалізацію проєктів уже використали понад 18 млн грн з державного бюджету та більш ніж 2,5 млн грн – з місцевого.
В лабораторії Козелецької лікарні запрацювали нові автоматичні аналізатори. 12:43
Завдяки підтримці Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні та Центру гуманітарної допомоги KSRelief, Козелецька лікарня інтенсивного лікування отримала нове сучасне обладнання: автоматичний біохімічний аналізатор та автоматичний аналізатор глюкози і лактату.
В оновленому ЦНАПі у Березні послуги можуть отримати маломобільні громадяни 12:12
Від учора у Березнянській громаді працює оновлений Центр надання адміністративних послуг, де можна отримати близько 200 послуг.
Допомога партнерів: у гімназіях №7 та №16 облаштовані класи безпеки 11:38
За підтримки фонду «Партнерство за сильну Україну» у чернігівських гімназіях №7 та №16 облаштували класи безпеки.
Ветерани поліції Чернігівщини вибороли призові місця на спортивних змаганнях «Київ Незламний» 11:37
Днями у столиці відбулися змагання «Київ Незламний», які об’єднали понад 300 ветеранів та ветеранок з усієї країни.