У Чернігові за останній тиждень на гострі кишкові інфекції занедужало семеро людей
В м. Чернігів протягом останнього тижня був зареєстрований спалах гострої кишкової інфекції, спричиненої ротавірусом. Станом на 25 грудня маємо вже 7 постраждалих.
Для того щоб ваші новорічні свята не були зіпсовані, нагадуємо про ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, до яких особливо чутливі діти.
Щоб убезпечити себе, варто скористатись наступними порадами:
- дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та її прийомом;
- завчасно не купуйте продукти, особливо ті, що швидко псуються;
- звертайте увагу на умови реалізації продуктів і терміни придатності;
- не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- купуйте продукти в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку, де здійснюється ветеринарно-санітарна експертиза продуктів;
- дотримуйтесь правил зберігання харчових продуктів;
- вживайте лише свіжоприготовану їжу, салати зберігайте в незаправленому вигляді (заправляйте їх безпосередньо перед вживанням);
- споживайте страви одразу після приготування, а у випадку повторного споживання – обов’язково піддавайте їх ретельній термічній обробці;
- зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2 години;
- неодмінно помістіть в холодильник м’ясо та м’ясні страви, рибу і морепродукти, молочні продукти, салати, кремові кондитерські вироби;
- кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі +2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
- свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
- не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
- дотримуйтеся правил окремого зберігання та обробки сирих і готових продуктів, а також м’яса та овочів;
- молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
- під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
- не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні;
- їжте невеликими порціями, з перервами на прогулянки;
- слід не забувати про правильний питний режим.
Ознаки та симптоми харчового отруєння можуть проявлятися через кілька годин після вживання їжі або через кілька днів чи навіть тижнів.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури тіла, слабкість) терміново потрібно звернутись до лікувальних закладів!
Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб
Останні новини Чернігівщини
У коледжі й профтехи області почала надходити комп’ютерна техніка від Латвії 12:37
Традиційно передачу обладнання забезпечили представники асоціації «Brunotava», що є надійним та постійним партнером Чернігівщини другий рік поспіль.

Аудит бюджету Ріпкинської селищної територіальної громади: потенціал для підвищення спроможності громади 12:17
В Управлінні Північного офісу Держаудитслужби у Чернігівській області проведено чергову робочу зустріч з керівництвом Ріпкинської селищної територіальної громади щодо обговорення результатів державного фінансового аудиту бюджету цієї громади. Дослідженням охоплено період з 01.01.2021 по 31.12.2024.

«Армія відновлення» на Чернігівщині: з початку року видано майже 6 тисяч направлень на суспільно корисні роботи 12:15
До таких робіт залучають безробітних, яким не вдалося знайти роботу за фахом, а також внутрішніх переселенців. На оплату їхньої праці з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття спрямовано понад 42 млн грн.
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:13
Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 5 пожеж.
На Конгресових слуханнях Чернігівщина поділилася досвідом просторового планування в громадах 12:12
Представники Чернігівщини онлайн доєдналися до Конгресових слухань. Цього разу мова йшла про просторове планування в територіальних громадах. Це ключовий інструмент управління розвитком територій громад.