Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:45:49

Микола Руденко з Мени насушив два мішки грибів

02.01.2013   14:57Агенцiя

У нього справді золоті руки. Диван, крісло, стіл, шафу виготовити або ж паркан новий поставити – будь ласка! Має Микола Григорович ще одне захоплення, яке додає йому сил і здоров’я.

Цього ягідно-грибного сезону Микола Руденко побив рекорди «тихого полювання» минулих років.

– Торік, приміром, я був у лісі 54 рази, позаторік – трохи менше, а нинішнього – 69 разів, – каже чоловік. – І хай ніхто не думає, що я такий жадібний до лісових дарів. Зовсім ні. Взимку яка робота вдома? Сніг відкидати, у магазин за хлібом сходити, а решту часу сиди собі перед телевізором. Набридає. Кучкуватися зі знайомими за кухлем пива я не любитель. Нетерпляче жду весни. Тільки-но сніг зійде, я – на поїзд і в Лютівку.

Там, у лісі, душа його співає. Обійде усі свої перевірені грибні місця, подивиться, якої шкоди завдала лісу дика звірина, помилується ще чорним, але таким милим краєвидом та й повертає додому ­– окриленим, помолоділим, веселим, життєрадісним.

Микола Григорович – вправний збирач перших ягід. Суниця, малина, ожина, чорниця – усе   це є у банках у вигляді варення, джему, компоту. І насушили разом з дружиною Марією Михайлівною цього смакіття, є що дати і синам, і доньці, і родичам.

– Не пам’ятаю жодного випадку, аби мій Микола з лісу повернувся ні з чим, – каже Марія Михайлівна. – Щавлю привезе, трави для щітки, березових гілок на віники, трав цілющих для чаю. А грибник він – перший клас!

У затишному домі Руденків є газ, вода, каналізація і все, що має бути у сучасної цивілізованої родини. А от печі не позбулися – широка, облаштована всередині електроосвітленням, вона є незамінною при сушінні грибів, яблук, груш.

– А борщі та каші які смачні з печі! – посміхається подружжя. – Як не старайся, а на газовій плиті такого ніколи не зготувати.

По лісу Микола Григорович любить ходити сам.

– Я справді насолоджуюся природою, – каже він, – не треба нікого гукати чи стерегти, аби не загубився. У вихідні беру з собою дружину, однак разом не ходимо, вона знає, що у лісі люблю тишу і спокій, отож і не заважає. Багато хто з наших знайомих просить мене, аби я поводив їх своїми грибними місцями. Не відмовляю, але умова моя одна – он те місце, іди сам і шукай.

Микола Руденко, їдучи до лісу, бере одну валізу, яку переробив під гриби. Вона має тверде дно, міцні ручки. У такій сумці гриби не ламаються.

– Я ніколи не зважаю на погоду, – каже грибник, – як надумався, то обов’язково поїду, хай там хоч злива, хоч спека. Не даремно ж у пісні співається, що у природи нема поганої погоди.

Грибів Микола Григорович назбирує завжди. Іноді, аби дати перепочинок своїй дружині, віддає їх дітям, родичам.

– І нам вистачає, – додає Марія Михайлівна, – ось, дивіться.

Справді, біля теплої печі стоять два мішки сушених боровичків, опеньок, польських… Ще й у банках. А в погребі їх стільки, що очі розбігаються.

– Десь близько ста літрів ще є, а вже стільки роздали добрим людям, – каже подружжя. – Гриби у нас на столі щодня смажені, мариновані, солоні. Котлети робимо із заморожених, до картоплі – грибну підливу. Мабуть, ми картоплі менше вживаємо, аніж лісового делікатесу.

Сніг вкрив землю, а разом з нею і незібрані гриби.

– Нехай насіваються, – повчально каже Микола Руденко, – щоб наступного року було і людям, і мені.

http://nslovo.com/blog/mykola-rudenko-z-meny-nasushyv-dva-mishky-hrybiv

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини