Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 16 вересня, 21:53:09

«Юридичний компас» – в обласному центрі створено інформаційний центр надання правничої допомоги ветеранам та членам їх родин

31.07.2024   13:53Агенцiя

Такий центр запрацював на базі Національного університету «Чернігівська політехніка». Проєкт – результат грантового конкурсу для органів самоврядування на покращення доступу до правосуддя у цільових громадах.

І хоча робота ще триватиме до серпня поточного року, вже є багато напрацювань.

Про результати ініціативи говорили днями під час круглого столу в Чернігові.

За словами Олени Козинець, членкині ГО «Асоціація правознавців Чернігівщини», проєкт спрямований на підвищення рівня обізнаності ветеранів та членів їх сімей про права, захист та правничі послуги.

    «З квітня (початок проєкту) по липень їх [правничі послуги - ред.] уже отримали 104 ветерани та члени їх сімей із семи тергромад регіону (Чернігівська, Іванівська, Коропська, Менська, Михайло-Коцюбинська, Ріпкинська та Сновська)», – наголосила спікерка.

Звернутися за допомогою можна не тільки в інформаційний центр: консультанти - представники проєкту (серед яких і студенти юридичного факультету університету) також здійснюють виїзди у віддалені від обласного центру громади.

Також у межах проєкту для ветеранів та членів їх сімей надруковано та поширено матеріали про те, де і як можна отримати правничу допомогу, а також про пільги у сфері охорони здоров’я, освіті, трудових відносинах, соціальному обслуговуванні тощо.

    «Втім, основним викликом для нашої команди стало те, що люди не вірять в можливість захистити свої права. А подання позову до суду вважають марною справою», – зауважила Олена Козинець.

Тому мета «Юридичного компасу» – переконати людей в протилежному, довести, що за свої права треба боротися і допомогти це зробити.

За словами Олександра Красногора, голови ГО «Асоціація правознавців Чернігівщини», проєкт об’єднує досвід юристів-практиків та ентузіазм студентів-правників. Ветерани отримують кваліфіковану юридичну допомогу, а студенти – безцінний практичний досвід та можливість застосувати свої знання для реальної допомоги людям.

Іван Ващенко, заступник голови ОДА, також долучився до розмови:

    «Це дійсно дуже корисний проєкт. Якщо ми говоримо про ветеранів та членів їх родин – це не просто розповісти про їхні права, а необхідно максимально їх провести від точки звернення до вирішення. Дійсно правильно, коли до процесу долучена молодь, бо це наше сьогодення. А це в першу чергу не тільки правничий досвід, а й комунікаційний. Адже ветерани і члени їх родин – люди, які мають певний гіркий досвід і тут важливо правильно підбирати слова».

Проєкт «Юридичний компас» реалізує ГО «Асоціація правознавців Чернігівщини» за технічного адміністрування ІСАР Єднання та сприяння Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні та за фінансової підтримки Європейського Союзу, наданої в межах проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні».

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

У Прилуках поліцейські викрили чоловіка, який незаконно отримав лікарські наркотичні засоби на 500 тисяч гривень для подальшого збуту 11:50

Співробітники відділу кримінальної поліції встановили схему, за якою 34-річний місцевий мешканець систематично здобував «товар» для наркоторгівлі. Впродовж 2021-2023 років зловмисник отримав у медзакладах майже 500 блістерів обмежених в обігу таблеток метадону.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:47

Протягом минулої доби зареєстровано 79 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 4 дорожньо-транспортні пригоди та 74 пожежі. Внаслідок цих подій 5 осіб постраждали.

На Чернігівщині браконьєр за допомогою електроструму наловив 83 кг риби на понад 180 тис.грн 11:15

15 вересня 2024 року Чернігівським рибоохоронним патрулем під час проведення рибоохоронного рейду на водоймах Прилуцького району викрито грубе порушення Правил рибальства.

“Rock залежність” у філармонійному центрі 09:13

Зануритися в море енергії та драйву рок-концерту, де потужні гітарні рифи поєднуються з пристрасними звуками рояля, віолончелі, скрипки, запросили чернігівських глядачів учасники харківського проєкту “Rock залежність”.

Виключення з реєстру єдиного податку за порушення умов діяльності 09:07

Щодо анулювання реєстрації платника єдиного податку шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі не виконання обов’язку щодо виключення заборонених видів діяльності або переходу на сплату інших податків і зборів

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини