Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 16 вересня, 21:58:30

У Чернігівській області розповіли про результати моніторингу медзакладів за Програмою медичних гарантій

31.07.2024   12:18Агенцiя

На Чернігівщині голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак розповіла про результати проведення у регіоні моніторингу роботи закладів охорони здоров’я за Програмою медичних гарантій (ПМГ) та наголосила на важливості дотримання надавачами послуг умов договору з НСЗУ.

НСЗУ проводить два види моніторингу – автоматичний (проводиться постійно дистанційно в електронній системі охорони здоровʼя) та фактичний (плановий або позаплановий, передбачає візити в медзаклади або аналіз їхніх документів).

До планового моніторингу у першому півріччі 2024 року потрапив один медзаклад області – Чернігівська міська лікарня №2 за пакетом «Медична допомога при гострому інфаркті міокарда». Результати моніторингу оприлюднять згодом.

У той же час автоматичний моніторинг виявив достатньо високий рівень проведення тромболітичної терапії при лікуванні інсультів в медзакладах Чернігівської області. Тромболітичні препарати, введені пацієнтам вчасно, допомагають попередити ураження головного мозку та значно полегшити процес реабілітації. Найвищі показники застосування тромболітиків за перше півріччя 2024 року в таких лікарнях:

·       Корюківська центральна районна лікарня – 16,4%;

·       Чернігівська обласна лікарня – 12,4%;

·       Чернігівська міська лікарня №3 – 12,3%;

·       Ніжинська центральна міська лікарня ім. Миколи Галицького – 12,1%;

·       Менська міська лікарня – 12%.

Додамо, що в середньому по Україні показник застосування тромболітичної терапії складає 10%.

У той же час у Прилуцькій центральній міській лікарні у 2024 році тромболітики не застосовували жодного разу, хоча за перше півріччя 2024 року сюди потрапили з інсультом 315 пацієнтів, 274 з яких – з ішемічним.

Серед позитивних результатів автоматичного моніторингу на Чернігівщині – дотримання правильного маршруту пацієнтки під час надання допомоги при передчасних пологах у всіх медзакладах, законтрактованих за відповідним пакетом з НСЗУ.

Проте в той же час у двох медзакладах області у 2024 році приймали пологи, не маючи договору з НСЗУ за відповідним пакетом, це:

·       Бахмацька міська лікарня – 20 пологів, з яких одні передчасні, у двох випадках проводили кесарів розтин;

·       Козелецька лікарня інтенсивного лікування – 59 пологів, з яких одні передчасні, у 9 випадках проводили кесарів розтин.

«Моніторинг дає можливість НСЗУ бачити реальний стан справ у лікарнях. Ми бачимо де не закуповують ліки, де не роблять тромболітичну терапію, де не працює безоплатно КТ. І з усіма цими лікарнями ми працюємо для приведення їхніх послуг у відповідність до умов договору. НСЗУ визначає вимоги до медичних закладів на основі міжнародних стандартів, і відповідність цим вимогам забезпечує якість і безоплатність медичної послуги. За результатами моніторингу ми ведемо роботу із закладами, адже ми зацікавлені в тому, щоб були налагоджені правильні маршрути пацієнтів, щоб вони отримували послуги безоплатно та в повному обсязі», – говорить голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак.

Окрім забезпечення права пацієнта на безоплатні та якісні медичні послуги, моніторинг допомагає також контролювати цільове використання лікарнями бюджетних коштів. У пʼяти лікарнях Чернігівщини автоматичний моніторинг виявив необґрунтовані електронні медичні записи (ЕМЗ) щодо перебування пацієнтів тривалістю одна доба за пакетом «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій»:

·       Чернігівська обласна лікарня – 52 ЕМЗ;

·       Чернігівська міська лікарня №2 – 34 ЕМЗ;

·       Бахмацька міська лікарня – 28 ЕМЗ;

·       Прилуцька центральна міська лікарня – 26 ЕМЗ;

·       Чернігівська обласна дитяча лікарня – 23 ЕМЗ.

Цим медзакладам перерахують кошти, отримані за відповідним пакетом від НСЗУ.

Останні новини Чернігівщини

У Прилуках поліцейські викрили чоловіка, який незаконно отримав лікарські наркотичні засоби на 500 тисяч гривень для подальшого збуту 11:50

Співробітники відділу кримінальної поліції встановили схему, за якою 34-річний місцевий мешканець систематично здобував «товар» для наркоторгівлі. Впродовж 2021-2023 років зловмисник отримав у медзакладах майже 500 блістерів обмежених в обігу таблеток метадону.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:47

Протягом минулої доби зареєстровано 79 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 4 дорожньо-транспортні пригоди та 74 пожежі. Внаслідок цих подій 5 осіб постраждали.

На Чернігівщині браконьєр за допомогою електроструму наловив 83 кг риби на понад 180 тис.грн 11:15

15 вересня 2024 року Чернігівським рибоохоронним патрулем під час проведення рибоохоронного рейду на водоймах Прилуцького району викрито грубе порушення Правил рибальства.

“Rock залежність” у філармонійному центрі 09:13

Зануритися в море енергії та драйву рок-концерту, де потужні гітарні рифи поєднуються з пристрасними звуками рояля, віолончелі, скрипки, запросили чернігівських глядачів учасники харківського проєкту “Rock залежність”.

Виключення з реєстру єдиного податку за порушення умов діяльності 09:07

Щодо анулювання реєстрації платника єдиного податку шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі не виконання обов’язку щодо виключення заборонених видів діяльності або переходу на сплату інших податків і зборів

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини