Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 16 вересня, 22:00:09

Питання, що найбільше хвилюють громади, обговорили на розширеному засіданні регіонального офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

30.07.2024   09:53Агенцiя

Підготовка до опалювального сезону та навчального року, розвиток бізнесу та безпекові питання, а ще безкоштовне харчування «дітей війни», кредитування для агропідприємств і охоплення мобільним зв’язком та інтернетом прикордонних територій – питання, які постійно перебувають на порядку денному голів громад.


Вирішити їх самотужки органам місцевого самоврядування вдається не завжди. Вихід –  напрацювати рішення спільно з обласною та центральною владою.

Про це і йшлося вчора у Кіптях на розширеному засіданні Чернігівського регіонального офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Для напрацювання конструктивних рішень тут зустрілися представники місцевого самоврядування, законодавчої та виконавчої влади: голови громад, представники профільних міністерств, структурних підрозділів ОДА та народний депутат України Сергій Гривко.

    «Питання – актуальні, деякі болючі для громад і вимагають звернення до центральних органів виконавчої влади. Приміром, одне з таких, яке порушують представники громад як на Президії Конгресу місцевих та регіональних влад, так і на Раді громад – необхідність надання фінансової підтримки з держбюджету на забезпечення безкоштовного харчування «дітей війни», – зауважив перший заступник голови ОДА Костянтин Мегем.

Станом на червень статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів в області, отримали понад 66 тисяч осіб; ще майже 6 тисяч заяв перебувають на розгляді, пояснює Юрій Музика, очільник Управління освіти і науки ОДА. Безкоштовно забезпечити гарячим харчуванням таку кількість дітей – важко для бюджету громад, тому важливою є фінансова підтримка від держави.

Прокоментувала ситуацію представниця Міністерства освіти і науки України Дарія Басюк, зазначивши, що на 2024-2025 навчальний рік майже 240 шкіл регіону (14 тисяч учнів початкової школи) отримають можливість безоплатно харчуватися за рахунок Всесвітньої продовольчої програми Організації Об’єднаних Націй.

Також у Міністерстві розглядають можливість внесення змін до чинного законодавства, з метою прив’язати відшкодування гарячого харчування до майнового стану сім’ї.
Розглянули на засіданні і питання впровадження «поліського коефіцієнту» для розрахунку фінансових потреб закладів освіти та медицини – аналогічно до гірських територій. Від громад Чернігівщини та загалом від області тривалий час є запит до центральних органів виконавчої влади вирішити це питання. Наразі тут необхідне додаткове законодавче врегулювання.

Надважливе питання – успішне проходження опалювального сезону.

Станом на липень середній рівень підготовки області – майже 50%, що відповідає рекомендованому Мінрегіоном рівню.

Актуальна потреба – вирішення питання фінансування встановлення та введення в експлуатацію твердопаливних блочно-модульних котелень на об’єктах теплопостачання та бюджетної сфери у низці громад.

Обговорили учасники засідання і необхідність продовження більш, ніж на 3 роки з дати завершення бойових дій або тимчасової окупації пільгових умов кредитування за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» для суб’єктів підприємництва, які провадять господарську діяльність у зоні високого воєнного ризику.

Серед пропозицій – звернутися до Уряду з проханням зняти або продовжити часові обмеження пільгового кредитування для бізнесу, що працює на територіях, віднесених до «зони високого воєнного ризику».

Обговоривши питання, які у жовтні минулого року були порушені на розширеному засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад під головуванням Президента України Володимира Зеленського, учасники наради дійшли висновку, що це дієвий інструмент у вирішенні проблем громад.

Приміром – забезпечення українського телевізійного радіомовлення на прикордонних територіях.

Так, вдалося успішно забезпечити доступ жителів прикордоння Чернігівщини до вітчизняного ефірного телесигналу завдяки розбудові державної цифрової багатоканальної телемережі MX-7. Роботи з облаштування додаткових телекомунікаційних об’єктів мережі на півночі області були суттєво прискорені саме за підсумками розширеного засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України у жовтні минулого року.

Обговорили учасники засідання і низку точкових питань, як от забезпечення закладів соцінфраструктури генераторами, облаштування укриттів, підвіз дітей тощо. Громади за підтримки обласної влади та іноземних донорів будуть вирішувати ці проблеми самостійно. Втім, у разі необхідності, не виключається можливість звернення до центральних органів виконавчої влади.

Позитивним же досвідом об’єднання зусиль влади та ОМС є Кіптівська громада, де завдяки державній субвенції та коштам місцевого бюджету облаштовано заклади соціальної інфраструктури. Принагідно учасники засідання регіонального офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України відвідали Прогресівську школу. Це опорний заклад, де проведено капітальний ремонт першого поверху, харчоблоку, спортивного залу. Виконано роботи з будівництва укриття на загальну суму 8,7 мільйонів гривень, у тому  за рахунок субвенції з держбюджету – 5,7 мільйонів гривень.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

У Прилуках поліцейські викрили чоловіка, який незаконно отримав лікарські наркотичні засоби на 500 тисяч гривень для подальшого збуту 11:50

Співробітники відділу кримінальної поліції встановили схему, за якою 34-річний місцевий мешканець систематично здобував «товар» для наркоторгівлі. Впродовж 2021-2023 років зловмисник отримав у медзакладах майже 500 блістерів обмежених в обігу таблеток метадону.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:47

Протягом минулої доби зареєстровано 79 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 4 дорожньо-транспортні пригоди та 74 пожежі. Внаслідок цих подій 5 осіб постраждали.

На Чернігівщині браконьєр за допомогою електроструму наловив 83 кг риби на понад 180 тис.грн 11:15

15 вересня 2024 року Чернігівським рибоохоронним патрулем під час проведення рибоохоронного рейду на водоймах Прилуцького району викрито грубе порушення Правил рибальства.

“Rock залежність” у філармонійному центрі 09:13

Зануритися в море енергії та драйву рок-концерту, де потужні гітарні рифи поєднуються з пристрасними звуками рояля, віолончелі, скрипки, запросили чернігівських глядачів учасники харківського проєкту “Rock залежність”.

Виключення з реєстру єдиного податку за порушення умов діяльності 09:07

Щодо анулювання реєстрації платника єдиного податку шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі не виконання обов’язку щодо виключення заборонених видів діяльності або переходу на сплату інших податків і зборів

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини