Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 8 вересня, 02:21:27

«єВідновлення» на Чернігівщині: майже половину зі сформованих житлових сертифікатів – вже реалізовано

25.07.2024   18:14Агенцiя

Якщо детальніше, то близько 200. Загалом же в області наразі сформовано 486 таких сертифікатів на 691 мільйон гривень (всього подано 925 заяв).

Таку статистику озвучив сьогодні під час брифінгу в медіацентрі ОВА в. о. начальника Управління містобудування та архітектури ОДА Сергій Куреня та додав:

    «За час реалізації програми по пошкодженому майну в області подано 4617 заяв, з них за 2700  – нараховані компенсації на легкий ремонт і майже 170 – на капітальний (загалом 274 мільйони гривень)».

Якщо ж говорити про компенсацію на відбудову у вигляді грошових коштів, то подано 203 заяви, за 100 з них – сформовано компенсацію на суму 206 мільйонів гривень.

    «Тобто в цілому за більш ніж рік дії програми на Чернігівщині нараховано компенсацій на майже мільярд гривень», – наголосив спікер.

Одна з передових громад, яка активно включилась в роботу від початку реалізації «єВідновлення», – Киїнська.

Комісія оперативно відпрацьовує всі заяви, надає консультаційні послуги усім, хто звертається за роз’ясненнями.

    «Наша громада – одна з найбільш постраждалих через активні бойові дії з початку повномасштабного вторгнення. Наразі на розгляд комісії подано 506 заяв по пошкодженому і близько 60 – по знищеному житлу, – каже Роман Клименко, завідувач сектору архітектури, містобудування та житлово-комунального господарства Киїнської сільської ради. – У першому випадку опрацьовано 470 заяв на 70 мільйонів гривень. А стосовно знищеного житла – сформовано 19 сертифікатів. А також нараховано 6 компенсацій на самостійну відбудову».

До речі, саме цей вид відшкодування з’явився відносно недавно та користується попитом, тому Сергій Куреня нагадав, як саме потрібно діяти, щоб отримати цей вид виплат.

Необхідно:

    подати інформаційне повідомлення про знищений об’єкт нерухомості (через мобільний застосунок «Дія» або реєстратора в ЦНАПі);

    сформувати заяву на отримання виплати саме цього виду компенсації (знову ж таки через Дію чи ЦНАП);

    в Дії отримати повідомлення про схвалення;

    подати документи, що дають право на початок будівництва: будівельний паспорт із схемою майбутньої забудови ділянки з прилеглою територією та повідомлення про початок будівельних робіт;

    припинити право власності через державного реєстратора на знищений об’єкт нерухомого майна (разом з об’єктами на прилеглій території – літня кухня, гараж тощо).

Виконавши всі необхідні умови, особа:

    отримає 50% від нарахованої компенсації на будівництво нового житла, які повинна освоїти за 18 місяців з дати надходження грошей на рахунок;

    повинна, використавши 90% коштів від першої виплати, повідомити ОМС про можливість проведення проміжної верифікації цільового використання компенсації;

    отримає другу половину коштів;

    має не пізніше 30 робочих днів подати повідомлення про використання компенсації (Дія, ЦНАП чи нотаріус).

Ще серед важливого:

    як придбати будівельні матеріали, так і замовити роботи можна тільки в організаціях – партнерах «єВідновлення». Їх перелік можна знайти на сайті – https://erecovery.diia.gov.ua/;

    кінцеву верифікацію проведуть лише у частини заявників, які будуть визначені автоматично системою.

Втім, якщо ж особа не подала цей звіт про використання компенсації, то для неї верифікація буде проводитися в обов'язковому порядку.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
 з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Прилуцькі поліцейські розшукали трьох зниклих дітей у Київській області 17:51

Усю ніч співробітники Прилуцького районного відділу поліції встановлювали місце знаходження двох хлопчиків 12 та 8 років та 10- річної дівчики, які зникли ввечері. Дітей знайшли на світанку у сусідній області живими та неушкодженими.

Верстатник, слюсар, водій … Жінки Чернігівщини освоюють чоловічі професії 17:40

Таку тенденцію останнім часом спостерігають у службі зайнятості. На початок вересня на Чернігівщині налічувалось близько 5 тисяч офіційних безробітних (4,8 тис.), серед яких майже 80 % жінок.

“Українське сценічне вбрання. Смарагдова віднова” 12:17

Всіх, хто цікавиться історією української культури — у широкому розумінні — 5 вересня 2024 року запросили до мистецької дискусії Академічний ансамбль пісні і танцю “Сіверські клейноди” та балетмейстер, дослідник-етнограф, автор серії книг про історію народного танцю і костюму Костянтин Богомаз.

Складні часи вимагаються рішучих дій: як розвивається бізнес на Прилуччині 10:10

Наразі весь бізнес Чернігівщини – прикордонного деокупованого регіону – переживає не найкращі часи. Прилуцький район – не виняток з-поміж п’яти, адже будь-який розвиток потребує інвестицій, іншими словами – надто ризикових рішень під час війни.

 Сімейні лікарі Чернігівщини покращують навички із ранньої діагностики онкологічних захворювань

Сімейні лікарі Чернігівщини покращують навички із ранньої діагностики онкологічних захворювань 10:09

305 медиків з 28 центрів первинної медико-санітарної допомоги, що обслуговують мешканців 49 територіальних громад Чернігівщини, пройшли навчальну програму з профілактики та раннього виявлення раку.