Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 16 вересня, 21:59:58

Соціальний захист ВПО на Ніжинщині: програми підтримки та допомога благодійників

18.07.2024   16:36Агенцiя

На території Ніжинського району (включно з райцентром) на обліку в єдиній інформаційній базі даних про ВПО перебуває понад 12,8 тисячі осіб. Найбільше з Чернігівської (близько 4 тисяч) та Київської (понад 4,5 тисячі), решта – з Донецької, Луганської, Харківської, Сумської, Херсонської областей.

Про соціальний захист внутрішньо переміщених осіб, які вимушено переселилися до Ніжинського району в зв’язку з військовою агресією росії, розповіла сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА заступниця голови Ніжинської райдержадміністрації Людмила Желада.

    «У десятьох громадах (Лосинівська, Талалаївська, Крутівська, Комарівська, Бобровицька, Новобасанська, Макіївська, Мринська, Носівська, Дмитрівська) та місті Ніжин прийняті програми підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2024 рік. Даними програмами передбачається забезпечення доступу громадян з числа ВПО до якісної медицини, створення умов для реалізації права на освіту, надання соціальних послуг відповідно до їх потреб», – зазначила спікерка та додала, що на території громад діють пункти видачі гуманітарної  допомоги, де можна отримати необхідні речі, зокрема продукти харчування, засоби гігієни, одяг, взуття тощо.

Надають підтримку і благодійні організації. Так, завдяки підтримці ГО «Інноваційні соціальні рішення» у Ніжинському районі функціонує мобільна бригада соціально-психологічної допомоги, яку отримують, зокрема й ВПО.

БФ «Рокада» неодноразово надавав транспортні послуги внутрішньо переміщеним особам, які мають обмеження в пересуванні, а також гуманітарну допомогу переселенцям (засоби гігієни, господарчі товари, матраци тощо).

Юридичну допомогу ВПО, які проживають на Ніжинщині надав БФ «Право на захист».

Також у селі Новий Биків Новобасанської ТГ розташоване модульне містечко «Надія», яке налічує 22 кімнати та може вмістити 88 людей. Наразі ж тут проживає 5 сімей (8 ВПО, 1 особа з інвалідністю, 6 пенсіонерів, 1 особа працездатного віку).

    «Містечко забезпечене всім: від сучасної кухні до дитячої кімнати. Є й генератори та резерв пального. Тобто, все необхідне для комфортного проживання», – зауважила спікерка.

Основним проблемним питанням для переселенців є зміни у законодавстві щодо виплат допомоги на проживання.

До 1-го березня цього року таку допомогу в районі та місті Ніжин отримували 2359 внутрішньо переміщених осіб. Наразі ж, у зв’язку зі змінами до Постанови КМУ від 20 березня 2022 року № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам»,–1583 особи.

    «Значна кількість переселенців, які до березня 2024 року отримували допомогу на проживання у розмірі дві та три тисячі гривень, втратили таке право. Серед ВПО, які перемістилися до нас з 2014 року до 1 січня 2022 року право на продовження допомоги мають лише пенсіонери, особи з інвалідністю, діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування. Також не мають права на отримання допомоги з березня цього року внутрішньо переміщені особи працездатного віку, у сім’ях яких відсутні діти до 18 років, а також ті, хто не має групи інвалідності», – пояснює Людмила Желада.

Переселенцям, які втратили право на отримання допомоги на проживання, рекомендують звертатися із заявою про допомогу відповідно до ЗУ «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» до управлінь соціального захисту населення.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

 

Останні новини Чернігівщини

У Прилуках поліцейські викрили чоловіка, який незаконно отримав лікарські наркотичні засоби на 500 тисяч гривень для подальшого збуту 11:50

Співробітники відділу кримінальної поліції встановили схему, за якою 34-річний місцевий мешканець систематично здобував «товар» для наркоторгівлі. Впродовж 2021-2023 років зловмисник отримав у медзакладах майже 500 блістерів обмежених в обігу таблеток метадону.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:47

Протягом минулої доби зареєстровано 79 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 4 дорожньо-транспортні пригоди та 74 пожежі. Внаслідок цих подій 5 осіб постраждали.

На Чернігівщині браконьєр за допомогою електроструму наловив 83 кг риби на понад 180 тис.грн 11:15

15 вересня 2024 року Чернігівським рибоохоронним патрулем під час проведення рибоохоронного рейду на водоймах Прилуцького району викрито грубе порушення Правил рибальства.

“Rock залежність” у філармонійному центрі 09:13

Зануритися в море енергії та драйву рок-концерту, де потужні гітарні рифи поєднуються з пристрасними звуками рояля, віолончелі, скрипки, запросили чернігівських глядачів учасники харківського проєкту “Rock залежність”.

Виключення з реєстру єдиного податку за порушення умов діяльності 09:07

Щодо анулювання реєстрації платника єдиного податку шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі не виконання обов’язку щодо виключення заборонених видів діяльності або переходу на сплату інших податків і зборів

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини