Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 6 жовтня, 17:54:40

На Чернігівщині майже 267 тис. пацієнтів отримали ліки проти серцево-судинних захворювань за програмою “Доступні ліки”

21.06.2024   15:25Агенцiя

“Доступні ліки” – це програма, за якою українці з хронічними захворюваннями можуть отримувати необхідні ліки та медичні вироби безоплатно або з частковою доплатою. Їх вартість напряму аптеці відшкодовує Національна служба здоров’я України. Програма дозволяє зменшити фінансове навантаження на пацієнтів та збільшити доступність ліків.

“За 5 років 4,7 млн українців та українок  отримали ліки безоплатно або з невеликою доплатою. Наразі 14 803 аптечних пунктів мають договори з НСЗУ на реімбурсацію. “Доступні ліки” – це, безумовно, одна з найвдаліших моделей державно-приватного партнерства. А ще – приклад турботи держави про тих українців та українок, які потребують постійного прийому лікарських засобів через хронічні захворювання”, – каже Наталія ГУСАК, голова НСЗУ.

За 5 років існування програми “Доступні ліки” 266 818 мешканців Чернігівської області отримали ліки проти серцево-судинних захворювань безоплатно або з невеликою доплатою. Від початку 2024 року цією послугою Програми медичних гарантій скористалися 39 662 осіб.

“Наразі на Чернігівщині до програми “Доступні ліки” приєднались 347 аптек та аптечних пунктів. “Доступні ліки” – одна з найвдаліших моделей державно-приватного партнерства, також це приклад турботи держави про українців та українок, які потребують постійного прийому лікарських засобів через хронічні захворювання. Нині програма включає 532 найменування ліків та медичних виробів, 229 із них – для лікування серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань, у тому числі для профілактики інфарктів та інсультів. З них 48 пацієнти можуть отримати без доплати, 181 – з доплатою”, – зазначила директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.

Від початку 2024 року в Україні 1 430 831 пацієнту із серцево-судинними захворюваннями створено Е-рецепт на отримання медикаментів за програмою “Доступні ліки”, 1 211 116 із них “погасили” свої рецепти.

Як отримати безоплатні ліки та медичні вироби?

Щоб почати отримувати ліки безоплатно або з частковою доплатою потрібно:

1. Звернутися до лікаря первинної медичної допомоги.

Лікар випише електронний або паперовий рецепт на підставі обстежень та діагнозу. В рецепті лікар вкаже міжнародну непатентовану назву препарату (МНН).

2. З рецептом можна звернутися до будь-якої аптеки, незалежно від місця реєстрації. Головна умова – наявність договору з НСЗУ. Впізнати таку аптеку можна за наліпкою “Доступні ліки”.

Пам’ятайте: термін дії рецепта становить 30 днів з дати виписування.

3. Покажіть рецепт працівнику аптеки. Він запропонує наявні препарати, які містять потрібну діючу речовину. А також повідомить, який препарат повністю безоплатний, а за який потрібно доплатити. Вартість ліків аптеці відшкодує НСЗУ.
 
Знайти аптеку з “Доступними ліками” допоможе:
дашборд НСЗУ: https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pharmacy-map
чат-бот “Спитай Гриця”: Telegram @SpytaiGrytsia_bot, Viber:  https://chats.viber.com/spytaigrytsia
контакт-центр НСЗУ за номером 16-77.
 
Де можна побачити список ліків програми “Доступні ліки”?

Знайти ліки та медичні вироби, які підлягають реімбурсації за програмою “Доступні ліки”, можна в наказі Міністерства охорони здоров’я №279 “Про затвердження Переліків лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення станом на 12 лютого 2024 року”: https://cutt.ly/lw4bfkzQ.  

Завантажте необхідний файл. У ньому ви знайдете повний перелік ліків або медвиробів, їх міжнародну назву (тобто назву діючої речовини), торговельну назву ліків, найменування виробника, а також суму доплати за кожне дозування – нуль або ж певна сума.

 Перевірити, які препарати входять у програму “Доступні ліки” можна за допомогою:
сайту або застосунку “Ліки контроль”: https://likicontrol.com.ua/;
чат-бота “Спитай Гриця”: https://t.me/SpytaiGrytsia_bot.

 
До програми “Доступні ліки” включені ліки, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я, які використовують в усьому світі.

Останні новини Чернігівщини

Про нові підходи до утвердження національної ідентичності — на коордраді в ОДА 12:35

Декомунізація та дерусифікація на Чернігівщині, облаштування музейних експозицій у закладах освіти, заходи національно-патріотичного виховання.

Обстановка на прикордонні за добу станом на 06.00 05 жовтня 2024 року 12:09

Армія РФ протягом доби 4 жовтня атакувала дві прикордонні громади Чернігівщини.

«Перейди за посиланням та проголосуй за дитину на конкурсі»: поліцейські застерігають громадян від шахраїв 10:37

Поліцейські закликають громадян не переходити за сумнівними посиланнями в Інтернеті.

Новий проєкт Expertise France на Чернігівщині – EU4Innovation East 10:03

Ще один проєкт з підтримки відновлення та відбудови Чернігівської області презентували 2 жовтня команді ОВА представники французького агентства міжнародного технічного співробітництва Expertise France.

Аварія на каналізаційному колекторі в районі Шерстянки – надзвичайна ситуація місцевого рівня 09:21

Таке рішення ухвалили на оперативному засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 4 жовтня.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини