Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 26 червня, 12:44:09

Ювенальні прокурори домоглися в суді стягнення до місцевого бюджету штрафних санкцій у розмірі понад 350 тис. грн за неналежне виконання договірних зобов’язань

13.06.2024   14:10Агенцiя

За принципової позиції ювенальних прокурорів Господарським судом Чернігівської області визнано недійсними додаткові угоди про продовження строку виконання підрядних робіт за договором про публічні закупівлі та стягнуто до місцевого бюджету штрафні санкції за прострочення виконання зобов’язань у розмірі понад 350 тис. грн.

Встановлено, що у грудні 2021 року між органом місцевого самоврядування однієї з територіальних громад Чернігівщини та приватним суб’єктом господарювання укладено договір про закупівлю за державні кошти послуг з капітального ремонту внутрішньої системи опалення на альтернативному виді палива в підпорядкованому закладі освіти.  
В подальшому, між сторонами, в порушення вимог бюджетного законодавства, укладено дві додаткові угоди, згідно з якими безпідставно внесено зміни до істотних умов договору та продовжено строк виконання робіт від визначеної у договорі дати. У суді сторони посилалися на військовий стан та неможливість виконання зобов’язань через надто короткі строки.
Проте прокурором у суді доведено, що наведені форс-мажорні обставини через введений у державі військовий стан виникли майже через два місяці після закінчення визначеного договором строку, а тому не могли перешкодити своєчасному виконанню підрядних робіт. Водночас продовження майже на рік договірних зобов’язань не призвело до їх виконання, у зв’язку з чим умови закупівлі залишилися невиконаними, а договір між сторонами розірвано.
Вказана справа тривалий час слухалася судами трьох інстанцій і за результатами нового судового розгляду, після повернення із Верховного Суду, наведені прокурором порушення визнано обґрунтованими.
Суд зробив висновок, що настання несприятливих наслідків в господарській діяльності юридичної особи є її власним комерційним ризиком, на основі якого і здійснюється підприємництво, а відсутність будь-яких доказів на підтвердження існування об’єктивних обставин, що унеможливили виконання робіт, обумовлених договором, доводить незаконність оспорюваних прокурором угод та тягне за собою відповідальність у вигляді сплати штрафних санкцій.
 

Останні новини Чернігівщини

Електронний військово-обліковий документ: отримуйте в ЦНАПі за 15 хвилин

Електронний військово-обліковий документ: отримуйте в ЦНАПі за 15 хвилин 12:38

З учорашнього дня українці після уточнення облікових даних у ЦНАПі можуть отримати електронний військово-обліковий документ із QR-кодом.

росіяни атакували село на прикордонні Чернігівщини: поліція документує наслідки влучань 12:21

Сьогодні російська армія вкотре атакувала мирне населення Городнянської громади Чернігівського району. Під ударом опинилися житлові будинки мирних громадян. На щастя, люди не постраждали.

На Чернігівщині поліцейські викрили злочинну групу на чолі зі «смотрящим за Ніжином» 10:03

Слідчі обласної поліції Чернігівщини спільно з оперативниками управління стратегічних розслідувань припинили багатовекторну протиправну діяльність групи осіб, яка у Ніжині охопила злочинним впливом низку кримінальних сфер, у тому числі і функціонування підпільного казино.

Регіональний офіс «Зроблено в Україні»: консультації фахівців 09:57

Карина Подосінова, директорка ТОВ «Акаунт сервіс плюс», що спеціалізується на наданні бухгалтерських послуг, звернулася до регіонального офісу «Зроблено в Україні» за консультацією.

Обмін досвідом та спільні дії у сфері цивільного захисту: на Чернігівщині відбувся міжрегіональний круглий стіл 09:54

В умовах збройного конфлікту всі цивільні мають бути захищені. Над цим питанням у різних країнах світу, Україні зокрема, працює міжнародна організація CIVIC (Center for civilians in conflict), яка провела тематичний круглий стіл у Чернігові 25 червня.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини